Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Ugdymas Jonavos rajone: nuspręsta, kokių saugumo sąlygų reikės laikytis

Antradienis, 31 August 2021 16:45 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybėje pirmadienį susirinkę rajono ugdymo įstaigų atstovai priėmė sprendimus, kaip vyks ugdymas rajono švietimo įstaigose naujais mokslo metais ir kokių saugumo sąlygų reikės laikytis.

Kaip po susitikimo sakė rajono mero pavaduotoja Birutė Gailienė, kontaktinis mokymas bus organizuojamas laikantis operacijų vadovo – sveikatos apsaugos ministro nustatytų saugumo reikalavimų.

Nemokami testai – tik jų pageidaujantiems

„Vienas aktualiausių klausimų – mokinių testavimas. Nusprendėme, kad dėl koronaviruso nebus atliekami jokie testai darželinukams ir priešmokyklinukams. Ugdymas šioms vaikų grupėms nebuvo nutrauktas ir pavasarį, neturėjome kritinių situacijų, todėl manome, kad laikantis visų kitų saugumo reikalavimų, testavimas šiose įstaigose nėra tikslingas“, - sako B. Gailienė.

Pasak mero pavaduotojos, mokinių testavimas kaupinių metodu bus vykdomas pradinėse ir aukštesnėse klasėse, jei tam pritars ne mažiau kaip 30 proc. klasės mokinių tėvų. Tokiu atveju testuojami bus tik visi sutinkantys mokiniai.

„Mokinių sveikatos patikrinimas dėl Covid-19 yra savanoriškas, todėl mes atsiklausime mokyklų bendruomenių ir, jeigu kas nors norės pasitikrinti, tokią galimybę užtikrinsime. Testai bus atliekami nemokamai, jie atliekami periodiškai kas savaitę ir tik tiems klasės vaikams, kurie pageidauja“, - sako savivaldybės atstovė.

Pasak B. Gailienės, testuotis tikrai nereikės jau turintiems imunitetą – pasiskiepijusiems ar persirgusiems mokiniams.

„Visiškai atsisakome testavimo savikontrolės tyrimo metodu. Manome, kad nėra tikslinga atlikti tokį testą, kai gavus teigiamą jo rezultatą asmeniui gali tik rekomenduoti atlikti PGR testą įsitikinimui, ar sergama COVID-19. Bet atlikti tokį tyrimą vaiko tėveliai gali nesutikti, o vaikas ir toliau gali lankyti įstaigą. Tai reikštų tik dar daugiau chaoso kolektyvuose“, - sako B. Gailienė.

Mero pavaduotoja pabrėžia, kad testavimasis yra rekomendacinio pobūdžio, tai – ne prievolė, vis dėlto labai tikimasi visų ugdymo procese dalyvaujančių asmenų sąmoningumo.

„Savaime suprantama, kad saugus grįžimas į mokyklą – vienas svarbiausių tikslų, tad visi prie šio tikslo turime prisidėti, - sako mero pavaduotoja. – Pavyzdžiui, jei vaikas bent kiek karščiuoja, jei žinome, kad tikrai turėtas aiškus sąlytis su sergančiuoju, atvykti į ugdymo įstaigą griežtai nereikėtų. Jei visi elgsimės sąmoningai, tai natūralu, susirgimo rizikos tik mažės“.

Kaukės – uždarose patalpose

Laikantis operacijų vadovo – sveikatos apsaugos ministro nustatytų saugumo reikalavimų, visi švietimo įstaigų darbuotojai ir mokiniai nuo penktos klasės privalės dėvėti kaukes uždarose patalpose.

Kaukių leidžiama nedėvėti tik tuo metu, kai mokiniai ir mokytojai sportuoja ar vykdo kitas veiklas, kurių negalima atlikti būnant su kauke.

Vaikų darželiuose bus užtikrinama maksimali grupių izoliacija, vaikai lankys nuolatos tą pačią grupę. Bendrojo ugdymo mokyklose (1-12 kl.) bus reguliuojami mokinių srautai, kad būtų išvengta jų maišymosi.

Jei klasėje vienas ar keli vaikai užsikrės koronaviruso infekcija, nebūtinai visiems teks izoliuotis.

Epidemiologai bendraus su ugdymo įstaiga ir aiškinsis, kokie asmenys turėjo sąlytį su užsikrėtusiuoju ir koks buvo sąlyčio pobūdis. Bus nustatomi didelį ir mažą sąlytį turėję žmonės – bendraklasiai arba pedagogai. Specialistai kiekvieną atvejį vertins individualiai.

Būreliuose ir kituose neformalaus švietimo užsiėmimuose, organizuojamuose uždarose erdvėse vienu metu, galės dalyvauti ne daugiau kaip 30 asmenų. Skaičius neribojamas, jei visi vaikai ir darbuotojai yra arba pasiskiepiję arba persirgę, arba nuolat testuojasi dėl COVID-19 ligos.

Jonavos rajono savivaldybė primena, kad skiepijimas nuo Covid-19 ligos yra rekomenduojamas visiems švietimo įstaigų darbuotojams, kurie nėra persirgę, taip pat mokiniams nuo 12 metų.