Paskelbtas Renginiai

Kaimynų šventė – kelias į kiekvieno žmogaus širdį

Pirmadienis, 23 August 2021 11:24 Parašė 
Prie registracijos stalelio. Prie registracijos stalelio.

Rugpjūčio 13-osios pavakarę Šveicarijos seniūnijos Barborlaukio seniūnaitijos kelių gatvių gyventojai susirinko į antrą kartą rengiamą Tarptautinei kaimynų dienai skirtą šventę. Gausus atėjusiųjų vietos gyventojų būrys tapo viešu liudijimu apie norą bendrauti, artimiau susipažinti su netoliese gyvenančiais žmonėmis ir kartu praleisti laiką.

Kai „giminė už mylios...“

Gyvendami tokiu neapibrėžtu laikotarpiu, dažniausiai nebežinome, kas gyvena už sienos, nebeskubame pasiskolinti druskos ar duonos. Kažkaip neįprasta, gal net nepatogu. Greičiau pamatome, kas ir su kuo susikabinę už rankų nuėjo gatve, skubame surinkti Pagalbos telefono numerį ar belsti į radiatorius, nė nežinodami, kuriame bute garsiai groja muzika ar ramybę drumsčia bėgiojantys mažamečiai. Keičiasi laikai, keičiasi ir žmonės. Randasi vis daugiau piliečių, linkusių apkalbėti, pasidžiaugti kito nelaime, o ne atskubėti į pagalbą. Tai akivaizdi susvetimėjimo apraiška, kuri įsiskverbė į miesto daugiabučių namus, laiptines, butus. Tokią kaimynystę gerai nusako liaudies išmintis: „Blogas kaimynas kaip votis ant bambos“, „Nedoras kaimynas kaip krislas akyje“, kiti.  

Atvirai kalbant, tokių kaimynų nesinori turėti. Kasdienybė būtų smagesnė, jei gyventume, vadovaudamiesi posakiu „Giminė už mylios, kaimynas už tvoros“. Faktai rodo, kad būtent šia išmintimi vadovaujasi kaimuose gyvenantys žmonės, turintys gilesnę sielą, atjautūs ir pasitikintys vienas kitu. Apie tai byloja neseniai Šveicarijos seniūnijoje nušurmuliavusi Kaimynų dienos sueiga.   

Pasak Barborlaukio seniūnaičio Valdo Zinio, geras Europos valstybių pavyzdys užkrėtė ir šį egzotinį pavadinimą turintį kampelį. „Jeigu Europa švenčia Kaimynų dieną, tai kuo mes prastesni? Juolab kai esame šveicarai. Mes taip pat norime ir bendrauti, ir drauge švęsti, ir muzikos pasiklausyti. Pernai ir kilo tokia idėja, – šypsojosi šventės iniciatorius V. Zinys. – Pirmas sumanymas pasisekė, sulaukėme malonių atsiliepimų, tai šiemet surengėme antrą kartą. Renginius vadinu sezonais, nes, tikiuosi, tokios sueigos bus ir kitąmet, ir po penkerių, ir dešimties metų. Neabejoju, kad šventė prigis, taps tradicine ir tęsis iš kartos į kartą, veidai keisis, bet kaimynų visada turėsime.“

„Saugios kaimynystės“ tęsinys

Šveicarijos seniūnija suskirstyta į penkias seniūnaitijas. Jauki Kaimynų šventė buvo surengta Barborlaukio seniūnaitijos Barborlaukio gatvėje.    

Pasak seniūno Algirdo Paplonskio, 2020-aisiais kuriant „Saugios kaimynystės“ grupes, pagalvota ir apie džiugias akimirkas. Tad, pasak seniūno, šios sueigos, skirtos kaimynų susitikimams, yra tarsi „Saugios kaimynystės“ tęsinys. „Praėjusieji metai parodė, kad žmonės nori pabūti kartu, kad reikia atsikvėpti nuo rūpesčių savame kieme ir susitikti su kaimynu. Pernai džiaugėmės sulaukę nemažai žmonių, šiandien matau dar daugiau kaimynų iš visų seniūnaitijos gatvių, – sakė A. Paplonskis. – Laikas nuo pirmosios šventės prabėgo labai greitai. Metai buvo nelengvi, atnešę nemažai iššūkių, kurių pasitaikė ir seniūnijoje, ir valstybėje, ir šeimose. Į Anapilį išlydėjome 11 asmenų. Prisiminkime Išėjusiuosius ir pagerbkime juos Tylos minute.“  

Kauno apskrities VPK Jonavos rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Jūratė Pašvenskienė pasidžiaugė žmonių aktyviu dalyvavimu, padėkojo už puikias idėjas, stiprinančias saugią kaimynystę, palinkėjo džiugios šventės, visiems padovanojo po atšvaitą, tądien tapusį gražaus bendradarbiavimo simboliu. „Tarptautinės kaimynų dienos minėjimas – labai šauni ir patraukli idėja. Jūsų patirtis – puikus pavyzdys kitoms rajono seniūnijoms, bendruomenėms ir seniūnaitijoms“, – sakė PK bendruomenės pareigūnė.

Įdomios detalės ir apdovanojimai

Prie gatvėje sustatytų stalų susirinko įvairių seniūnaitijos gatvių gyventojai, nešini kvepiančiais lauknešėliais ne tik sau, bet ir kaimynui. Daugelis jų atsižvelgė į aprangos kodus, kuriuos gatvių atstovai ištraukė burtų keliu, tad atėjo pasipuošę atitinkamos spalvos kostiumais, švarkeliais ar pasidabinę kitokiais akcentais. Seniūnijos vyriausioji specialistė Gintarė Vaiciekavičiūtė, skelbdama viktorinos klausimus,  paragino susirinkusiuosius aktyviai dalyvauti joje ir laimėti marškinėlius, papuoštus Šveicarijos seniūnijos herbu ir gatvės pavadinimu. Visos užduotys buvo susijusios su Šveicarijos seniūnijos praeitimi ir dabartimi, o teisingiausiai atsakę dalyviai į namus parsinešė apdovanojimą, priminsiantį apie 2021-ųjų rugpjūčo 13-ąją surengtą Kaimynų šventę.

Pasak A. Paplonskio, ruošiantis renginiui, labai daug padėjo vietos kultūros centro darbuotojos Danutė Jurgickienė ir Dalia Toločkienė, seniūnaitis V. Zinys, atgabenęs ir įtvirtinęs stovą krepšinio mėgėjams, užsakęs marškinėlius viktorinos laimėtojams, pasirūpinęs kitomis būtinomis šventės detalėmis. Seniūnijos vardu seniūnas padėkojo aktyviausiems  seniūnaitijos gyventojams, įvairiais būdais prisidėjusiems prie šventės organizavimo. Šventiniai suvenyrai nukeliavo į Gražinos ir Remigijaus Pranckevičių bei Valentinos ir Aleksandro Šolčių namus,  dovanos įteiktos fotografui Vytautui Kalpokui, 50-ąjį jubiliejų švenčiančiam Vladui Stankevičiui, pagerbti neseniai šioje seniūnaitijoje įsikūrę naujakuriai. „Šįvakar čia atėjome visa Žaromskių šeima – aš, Gintaras, žmona Liudmila ir sūnus Simas. Džiaugiamės ir dėkojame, kad priėmėte į šią bendruomenę“, – sakė Pergalės g. apsigyvenęs Gintaras.

Visus šventės dalyvius seniūnija pakvietė pasivaišinti milžinišku Kaimynų dienos progai iškeptu tortu, būtinai įsiamžinti prie foto sienelės.

Šveicarijos bendruomenei vadovaujantis Juozas Jokimas pasidžiaugė žmonių aktyvumu: „Malonu, kad per šį sudėtingą pandemijos laikotarpį sukauptu gėriu šiandien galime pasidalyti vienas su kitu. Tą tęskime ir rugpjūčio 28 dieną tradicinėje „Rudens mozaikos“ šventėje.“

V. Zinys paskelbė, kad ateityje Kaimynų diena bus švenčiama kiekvienų metų rugpjūčio antrąjį penktadienį: „Visi iš anksto galės jai rengtis. Manau, turime kur tobulėti. Šiandien sumąstėme aprangos kodą, kitą kartą ieškosime naujų akcentų, įvairesnių žaidimų ir atrakcijų. Būkime kaimynai.“         

Paprasta, nuoširdu ir tikra

Nuostabų koncertą vakaro dalyviams padovanojo Šveicarijos seniūnijos Bartonių kaimo gyventojas, džiazo muzikos meistras, maestro Aleksandras Dunis. Jaunimas būriavosi prie įrengto krepšinio lanko, o vaikų džiaugsmu tapo šios šventės proga jiems atgabentas batutas. Nomeda Baušienė, kurią į renginį atlydėjo keli baltakailiai samojedai, buvo atvira: „Labai norėjau gyventi Šveicarijoje. Prieš porą metų mano svajonė išsipildė – esu pilnateisė šios seniūnijos gyventoja ir tuo labai džiaugiuosi.“ 

Pirmą kartą Kaimynų šventėje dalyvaujanti Ina Sadzevičienė iš Pergalės gatvės pagyrė renginio organizatorius: „Labai įdomi šventė. Pamatai, kokie žmonės čia gyvena, su kažkuo susipažįsti. Mes įsikūrę kiek atokiau, tai šiandien esame labai patenkinti, nes kaimynų ratas išsiplėtė. Dėkui šventės sumanytojams.“

„Džiaugiuosi, matydama labai daug jaunimo. Jam linkiu geros kloties ir gražinti, gražinti ir dar kartą gražinti nuostabiąją Šveicariją. Tam reikalinga didelė draugystė ir meilė iš širdies. Šįvakar čia tiesiog gera“, – šypsojosi Pušyno g. gyventoja Salomėja Valatkevičienė.

Buvusi ilgametė vietos bendruomenės pirmininkė Vida Jokimienė atkreipė dėmesį į  susirinkusiųjų ir organizatorių nuoširdumą: „Mane džiugina žmonių gausa. Būna renginių, kai gyventojai net raginami neateina. Tačiau į Kaimynų šventę tiesiog suplūdo visa seniūnaitija. Vadinasi, organizatoriai mokėjo visus suvienyti, sukviesti ir sujungti į visumą. Tokių švenčių labai reikia tam, kad siela atsigautų, kad kaimynai apsikabintų, pasikalbėtų, kad galėtų prisiminti, pasikalbėti apie praeitį. Kažin, ar Lietuvoje rastume tokių kaimo seniūnijų, kuriose kiltų kaimynystės idėjos seniūnaitijose? Tikiu, jog šios sueigos taps tradicinėmis. Norėtųsi, kad renginys Barborlaukio gatvėje taptų pavyzdžiu kitiems. Čia viskas labai paprasta, nuoširdu ir tikra. Gera ir malonu būti. “

„Puiku, įdomu, smagu. Ne amžius gyvename, gyvenimas trapus. Šis renginys – tai žmonių susibūrimas, kai kelių gatvių gyventojai susipažįsta ir tampa kaimynais, pamato vienas kitą iš arti, gali pasikalbėti, pasikeisti telefonų numeriais. Tomis pačiomis gatvėmis pravažiuojame automobiliais arba tiesiog pasivaikščiodami praeiname, pamatome vieną kitą žmogų kieme, ir tiek. O čia – tas žmogus šalia. Apima jausmas, kad nuo šiol visada būsime geri bičiuliai. Ačiū Kaimynų dienos organizatoriams“, – mintimis dalijosi Regina ir Eugenijus Marciukai iš Tvenkinio g.    

***

Pirmą kartą Tarptautinė kaimynų diena, skatinanti bendravimą ir socialinį solidarumą,  pradėta minėti XX a. pabaigoje Prancūzijoje. Šios valstybės pavyzdžiu pasekė ir kitos Europos šalys. Lietuvoje taip pat organizuojami įvairūs renginiai, skatinantys bendrauti, puoselėti bendruomeniškumo jausmą, padėti atkurti socialinius ryšius.

Irena BŪTĖNAITĖ