Paskelbtas Miesto naujienos

Apie ribojimus ir šiek tiek – apie Jonavos parduotuves

Pirmadienis, 23 August 2021 11:21 Parašė 
J. Arbočienė, NVSC Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja. J. Arbočienė, NVSC Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja.

Kaip jau žinote, nepasiskiepijusiems ir visiems kitiems, neturintiems Galimybių paso, siunčiama aiški žinutė: ruoškitės gyvenimui „užribyje“. Pasiteisins tai ar ne – parodys laikas. Kokie numatomi ribojimai, paprašėme pakomentuoti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėją Jurgitą ARBOČIENĘ.

Atsiliepė ir keletas mūsų mieste dirbančių prekybos centrų. Kiti teigė, kad klausimas dar per ankstyvas, vyksta derybos su patalpų nuomotojais ir t. t., ir pan., tačiau kai tik viskas galutinai paaiškės, pažadėjo informuoti redakciją. Bet taip gali būti ne anksčiau rugsėjo 10-tosios. „Alio Jonava“ savo skaitytojų be atsakymų nepaliks, tik kol kas teks kantriai palaukti.    

Įmonės gali pasirinkti

Kaip „Alio Jonavai“ sakė Jurgita Arbočienė, įmonės nuo rugpjūčio 16 d. gali pasirinkti, ar aptarnauti visus, ar tik Galimybių pasą turinčius klientus nelaukiant rugsėjo 13 d., kai šis reikalavimas taps privalomas.

Nuo rugsėjo 13 d. visos kontaktinės paslaugos bus teikiamos ir ūkinės veiklos vykdomos bei renginiai organizuojami (išskyrus nustatytas išimtis) tik asmenims, kurie atitinka Galimybių paso kriterijus.

Veikloms, kurioms galioja reikalavimas turėti Galimybių pasą, kaukių dėvėjimas ir atstumų laikymasis išlieka rekomendaciniai. Veikloms, kurios būtų vykdomos be Galimybių paso, epidemiologinės saugos priemonės (kaukių dėvėjimas, atstumų laikymasis, srautų valdymas ir kt.) – privalomos.

Galimybių paso nereikalaus

Yra numatytos išimtys, kai Galimybių paso nebus reikalaujama: prekyba parduotuvėse, turgavietėse, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių, augalų, sėklų, trąšų pardavimas, turinčiose atskirą įėjimą iš lauko, kurių prekybos plotas neviršija 1500 kv. m, arba esančios prekybos centre, kurio plotas neviršija 1500 kv. m; nuotolinė prekyba (internetinė ar vykdoma kitomis ryšio priemonėmis) ir kai prekės pristatomos fiziniams ir juridiniams asmenims ar atsiimamos atsiėmimo punktuose; smulkaus remonto paslaugų užsakymas, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir paslaugos teikėjo trunka ne ilgiau nei 15 min.

Neliks nuskriausti mūsų augintiniai: ir neturintys Galimybių paso jų šeimininkai galės dėl sunegalavusio gyvūnėlio kreiptis į veterinarijos gydytoją ir gauti jo paslaugą.

Prisiekusiems keliauninkams teks trumpinti maršrutus: prieinamos liks tik keleivių vežimo vietiniu (miesto ir priemiesčio) transportu bei keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą ir lengvaisiais automobiliais taksi paslaugos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė išvardijo, kokiais dar atvejais nebus reikalaujama Galimybių paso: teisinių paslaugų teikimas ir teismų veikla; atvirose erdvėse teikiamos paslaugos, vykdoma prekyba ir ūkinė veikla, komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku, kai juose dalyvauja ne daugiau kaip 500 asmenų; finansinės paslaugos, kai teikiamas pensijų ar kitų socialinių išmokų išmokėjimas ir pristatymas; ikimokyklinis, priešmokyklinis, pradinis, pagrindinis, vidurinis ugdymas, pirminis profesinis mokymas, neformalusis vaikų švietimas ir švietimo pagalba; muziejų ekspozicijų ir parodų lankymas; bibliotekų (knygų atsiėmimo ir grąžinimo tikslais) ir knygų atsiėmimo punktų paslaugos; laidojimo paslaugos ir laidojimo reikmenų parduotuvės; asmens sveikatos priežiūros paslaugos (pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytus reikalavimus, įskaitant testavimą); socialinės paslaugos; psichologinės pagalbos ir psichoterapijos paslaugos; asmens sveikatos priežiūros įstaigose esančių ar globos įstaigose gyvenančių terminalinės būklės asmenų, nepilnamečių iki 14 metų bei nėščiųjų lankymas; veikla, susijusi su vaiko teisių apsauga; valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų, valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių teikiamos paslaugos, kurių dėl jų specifikos neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu; kompleksiškai teikiamos paslaugos šeimai; asmenų aprūpinimas techninės pagalbos priemonėmis; asmeninės pagalbos teikimas asmenims su negalia; pagalba smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims; pagalba nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis asmenims; veikla, susijusi su neteisėtų migrantų priėmimu.

Apie sveikatos paslaugas

Sveikatos paslaugos bus teikiamos pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą tvarką. Pacientams, kuriems reikalingos būtinosios medicinos paslaugos, testavimas taikomas nebus, tačiau, esant COVID-19 ligos simptomų, reikės testuotis. Testavimas pacientams bus atliekamas nemokamai.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu reglamentuojama, kad šeimos medicinos paslaugos bus prieinamos visiems Lietuvos gyventojams. Bus prieinama tiek būtinoji, tiek planinė medicinos pagalba, išskyrus atvejus, kai pacientui (gyventojui) reikės testuotis dėl profilaktinių sveikatos patikrinimų. Simptominiams pacientams, turintiems COVID-19 ligos požymių (karščiavimas, kosulys, dusulys ir kt.), bus taikomas testavimas.

Planinės stacionarinės paslaugos bus teikiamos tik turint neigiamą 48-72 val. testą, persirgus ar pasiskiepijus. Planinės ambulatorinės specializuotos paslaugos (pvz., kai šeimos gydytojas siunčia pas kardiologą, oftalmologą ir kt.) teikiamos užtikrinant saugią aplinką (valdant pacientų srautus, matuojant temperatūrą, atskiriant karščiuojančius pacientus, įvertinant ir testavimo būtinumą). Priklausomai nuo epidemiologinės situacijos, sprendimai dėl testavimo gali būti priimti kitokie.

Jurgita Arbočienė priminė, kad Galimybių paso tikrinimui reikia nuskenuoti asmens pateiktą QR kodą ir įsitikinti, kad jo Galimybių pasas yra galiojantis ir kontaktinės veiklos asmeniui yra leidžiamos. Nuskaičius gautą QR kodą, tikrintojas ekrane mato žalią arba raudoną spalvą (jeigu Galimybių pasas galioja – žalią, jeigu ne – raudoną). Tikrintojas gali papildomai paprašyti asmens tapatybės dokumento, kad įsitikintų, jog Galimybių pasą pateikė tas asmuo, kuriam jis priklauso.

Kol kas atsakė MAXIMA, LIDL, NORFA IR BIKUVA

Kaip jau minėjome, kreipėmės su paklausimu į prekybos centrus, ūkinių prekių parduotuves. Atsakymus redakcijai atsiuntė trys prekybos centrai ir „Bikuva“, kiti informaciją pažadėjo pateikti vėliau.

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta DAPKIENĖ: „Iš keturių Jonavoje esančių „Maxima“ parduotuvių, tik vienos jų – „Maxima XX“, Plento g. 3, – prekybinis plotas yra didesnis nei 1500 kv. m. Šioje parduotuvėje bus taikomi Vyriausybės nutarime numatyti ribojimai“.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina SKERSYTĖ: „Jonavoje esančios „Lidl“ parduotuvės prekybos salės plotas yra mažesnis nei 1500 kvadratinių metrų, todėl Galimybių pasas šioje parduotuvėje tikrinamas nebus“.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius RYLIŠKIS: „Šios dvi Jonavos parduotuvės yra didesnės nei 1500 kv. m: Chemikų g. 2 ir Žeimių g. 26a“.   

UAB „Bikuvos prekyba“ Jonavos padalinio vadovas Rolandas DALANGAUSKAS: „Mūsų parduotuvės plotas yra iki 800 kv. m, visi pirkėjai, kad ir neturintys Galimybių paso ar / ir turintys, gali apsipirkti, laikydamiesi tam tikrų taisyklių: dėvėti parduotuvėje apsauginę kaukę; įeinant į parduotuvę dezinfekuoti rankas (yra tam paruoštos priemonės); laikytis saugaus atstumo. Visa informacija, kaip elgtis prekybos vietose, yra pateikta įeinant į parduotuvę“.

Monika KRISTINAITYTĖ