Paskelbtas Renginiai

Projektas „Įtraukiantis Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios pažinimas“ ir trys vakarai Jonavos bažnyčioje

Antradienis, 17 August 2021 16:41 Parašė 

Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia yra ne tik grakšti kraštovaizdžio dominantė, išdidžiai iškėlusi bokštus ir iš toli pasitinkanti atvykstančius į miestą, ji taip pat - svarbus, miesto istoriją liudijantis, architektūros paminklas. Jonavos kultūros centro krašto muziejaus projektas „Įtraukiantis Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios pažinimas“ kvietė rugpjūčio 10 – 12 dienomis į tris vakarus Jonavos bažnyčioje. Šių vakarų ir susitikimų tikslas - pažinti Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčią kaip sakralinę ir meno erdvę, kaip miesto istorijos neatskiriamą dalį, kaip vieną iš Lietuvos Šv. Jokūbo piligrimų kelio stotelių.

Pirmasis vakaras pakvietė į susitikimą su popiežiškojo Grigalijaus universiteto Romoje doktorante, menotyrininke, šiuolaikinio religinio meno ir sakralios erdvės tyrinėtoja, muziejininke Rūta Giniūnaite. Susitikimo metu buvo atkreiptas dėmesys į bažnyčios architektūros ir puošybos menines vertybes, ikonografiją. Menotyrininkė kvietė atidžiau apžiūrėti, pastudijuoti sakralinę erdvę ir ieškoti joje įkvėpimo.

Antrasis vakaras buvo skirtas knygos „Dievas su šlepetėmis“ pristatymui ir pokalbiui su aktoriais Juozu Gaižausku ir Emilija Latėnaite apie piligrimystę. Juozas Gaižauskas, pristatinėdamas lyg magnetas įtraukiančią knygą apie dvasinį prabudimą keliaujant piligriminiu keliu iš Lisabonos į Santjago de Kompostelą, dalinosi savo patirtimi ir kvietė keliauti Šv. Jokūbo keliais. Pristatymą lydėjo autorinės aktorių dainos skambant gitarai ir fleitos muzikai.

Trečiasis vakaras pripildė Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčią nuostabia muzika. Šeimyninis ansamblis „Regnum musicale“ padovanojo gražiausią savo programą, o į bažnyčią susirinkę renginio dalyviai, kaip vienas tvirtino, kad tokie vakarai tik stiprina tikėjimą, leidžia pažvelgti į pažįstamą bažnyčios erdvę kitomis akimis, skatina bendruomeniškumą ir pasididžiavimą, tuo ką turime.

Jonavos kultūros centro Krašto muziejaus projektą „Įtraukiantis Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios pažinimas“ finansuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos ir Jonavos kultūros centras. Projektas įgyvendintas bendradarbiaujant su Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo parapija.