Paskelbtas Renginiai

Jonavoje startavo VII vasaros kino festivalis "Sidabrinės gervės naktys"

Antradienis, 14 June 2016 13:30 Parašė 

Vasaros kino festivalį „Sidabrinės gervės naktys“ globoja Lietuvių kino akademija (LiKA), kuri organizavo ir šį vasaros kino festivalį, siekdama atgaivinti lietuvių kino sklaidą šalyje, supažindinti žiūrovą ne tik su „Sidabrinės gervės“ laureatų filmais, bet ir su jų kūrėjais – aktoriais, režisieriais, operatoriais, prodiuseriais.

„Sidabrinė gervė“ – kasmetis Lietuvos kino ir televizijos kino apdovanojimas, skiriamas labiausiai nusipelniusiems aktoriams, režisieriams ir kino meno specialistams. Apdovanojimą inicijavo Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija (AVAKA). Renginio vykdytoja nuo 2010 m. – LiKA. Laimėtojai apdovanojami statulėle (autorius – skulptorius Audrius Liaudanskas). Simbolis – gervė (kine ir televizijoje gerve vadinamas įrankis, skirtas filmuoti judančia kamera). Apdovanojimai skiriami vieną kartą per metus.

Festivalis dvidešimtyje miestelių

Nuo birželio 10 d. iki rugsėjo 2 d. kino festivalis aplankys 20 miestelių ir apims plačią Lietuvos geografiją – nuo Biržų ar Vilkaviškio iki Nidos ir Zarasų. Kino mylėtojus „Sidabrinės gervės naktyse“ šiemet džiugins dvylika „Sidabrinių gervių“ – kino apdovanojimus laimėjusių ar jiems nominuotų filmų.

Atidaryme Jonavoje – trys filmai

Festivalio atidarymas šiemet vyko Jonavoje, šventė buvo suplanuota Joninių slėnyje, tačiau dėl lietingo oro renginį teko perkelti į Kultūros centro didžiąją salę. Čia demonstruoti „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus pelnę 3 m. laureatų filmai: 2015 m. geriausias animacinis filmas „Miškas“ (režisierius Ignas Meilūnas), 2016 m. geriausias trumpametražis filmas „Tiltai“ (režisierė Austėja Urbaitė) ir 2014 m. geriausias ilgametražis vaidybinis filmas „Lošėjas“. Renginyje dalyvavo ir filmus pristatė teatro ir kino aktorė Daiva Rudokaitė, pastaruoju metu gerai žinoma iš lietuviško serialo „Rezidentai“. Taip pat apie save pasakojo į Jonavą atvykusi „Sidabrinė gervė 2016“ respublikiniame festivalyje pripažinta geriausia antraplanio vaidmens atlikėja prancūzaitė aktorė, dainininkė ir šokėja, 7 m. Lietuvoje gyvenanti Clotilde Solange Rigaud, kuri publikai prakalbo lietuviškai.

„Miškas“ – animacinis filmas, pasakojantis apie paslaptingą miško gyvenimą. Režisierius I. Meilūnas dirbo su Oskaro Koršunovo ir Gintaro Varno teatrų trupėmis garso dizaineriu ir vaizdo projekcijų operatoriumi. Nuo 2011 m. jis pradėjo dirbti laisvai samdomu 3D ir stop-kadro animatoriumi. Nuo 2012 m. iki šiol dirba UAB „WRKS“ animatoriumi ir režisieriumi. Senas atsiskyrėlis gamtininkas bando sugauti mitinį naktį šviečiantį miško gyventoją ir taip užpildyti savo ekskliuzyvinę kolekciją. Gamtininkas sukonstruoja spąstus, tačiau netrukus pats atsiduria keblioje situacijoje.

„Tiltai“ – trumpametražis vaidybinis filmas, gvildenantis sudėtingų žmonių tarpusavio santykių problemas. Tai respublikinio festivalio „Sidabrinės gervės“ filmas-laureatas. Aktorė ir dainininkė C. S. Rigaud į Lietuvą atvyko prieš 7 m. ir, kaip pati sakė, jos mūsų šalis nepaleidžia iki šiol. Vilniuje įsikūrusi prancūzė čia ne tik baigė muzikinio teatro studijas, bet ir vaidina filmuose, kuria dainas, įvairius projektus ir moko prancūzų kalbos. Šiųmečiuose nacionalinio kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ C. S. Rigaud nominuota kaip geriausia metų antraplanio vaidmens aktorė.

Lietuvoje įsitvirtinusi kūrėja neslepia džiaugsmo patekusi tarp svarbiausių Lietuvos kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ nominantų. Prestižinę gervės statulėlę Clotilde pretenduoja gauti už Austėjos Urbaitės trumpametražiame filme „Tiltai“ sukurtą Olivijos vaidmenį.

„Lošėjas“ – vaidybinis ilgametražis filmas, pasakojantis apie neįtikėtinus greitosios pagalbos medikų, įjunkusių lošti žmonių gyvenimais, nuotykius. Režisieriaus Igno Jonyno debiutinis ilgametražis filmas „Lošėjas“ triumfavo lietuviškuose kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ – pelnė net šešias statulėles.

Įtaigus, dinamiškas ir provokuojantis „Lošėjas“ nusitaiko į ribinėse situacijose esančius žmones, kurie yra gerokai arčiau mūsų nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Nusivylę ir nebeturintys ko prarasti filmo personažai ilgainiui atsiduria tiesiog per arti mirties ir padaro ją pasipelnymo įrankiu.

Vietoje epilogo

Lietuviško kino festivalio „Sidabrinės gervės naktys“ organizatoriai Jonavą dar prisimins ilgai, nes vargu ar galėjo tikėtis tokios nepagarbos iš susirinkusių vadinamųjų kino „gerbėjų“. Dar prieš filmų demonstravimą juos pristačiusi aktorė D. Rudokaitė, priminė, kad tą patį vakarą prasideda ir Europos futbolo čempionatas ir kad toks laikas ne visiems palankus. Kultūros centro didžiojoje salėje susirinkę lietuviško kino mylėtojai iš karto pasijuto lyg stadione: nuo pat renginio pradžios kelios dešimtys jaunuolių salėje triukšmavo, laidė rusiškus keiksmažodžius, švilpė. Nepadėjo ir aktorės D. Rudokaitės „publikos“ tildymas po pirmojo filmo demonstravimo. Nemažai jonaviečių, neapsikentę tokios nepagarbos ir gėdos prieš organizatorius ir aktorius, salę paliko gerokai anksčiau.

Jau ne viename nemokamame renginyje pastebiu tendenciją, kai ypač jaunuolės atranda puikią nišą ramiai pasėdėti salėje ir vos ne per visą renginį pranaršyti savo telefonuose, kurie ir šįkart šviesomis nutvieskė įvairias salės vietas.

Gytis RAMANAUSKAS