Paskelbtas Renginiai

Keramikos dirbinių kūryba – saviraiškos ugdymas

Pirmadienis, 16 August 2021 08:32 Parašė 

Viešoji įstaiga DEKO RESTO baigia įgyvendinti projektą „Keramikos užsiėmimų populiarinimas“, kuris finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. Prieš kelias dienas Jonavos krašto muziejuje surengta keramikos darbų ekspozicija yra įžanga į keturių parodų, kuriose bus eksponuojami projekto dalyvių sukurti keramikos darbai, ciklą.

Projekto tikslas ir dalyviai

Šiuo projektu viešoji įstaiga, vadovaujama Oksanos Eitminavičienės, išsikėlė ambicingą tikslą – plėsti sociokultūrines paslaugas ir tokiu būdu prisidėti prie socialinės atskirties mažinimo. Vienas iš pagrindinių šios veiklos uždavinių – įgyvendinti Jonavos miesto Vietos veiklos grupės strategiją, gerinti miesto įvaizdį, užtikrinti kultūrinių paslaugų plėtrą ir prieinamumą neįgaliems asmenims bei vaikams, gyvenantiems socialinę atskirtį patiriančiose šeimose.

VšĮ DEKO RESTO studija vienija nemažai žmonių, linkusių kurti meninius kūrinius ir prasmingai praleisti laisvalaikį. Projekto dalyviai gali ateiti į įstaigos kūrybines dirbtuves kelias dienas per savaitę ir ugdyti saviraišką kurdami keramikos dirbinius.

Anot O. Eitminavičienės, keramika ir darbas su moliu žmogaus būseną veikia teigiamai, todėl užsiimdami šia veikla žmonės patiria daug teigiamų emocijų. Įvairių specialistų bei mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad lipdymas iš molio stimuliuoja smulkiąją motoriką ir sensomotoriką, dėmesio reikalaujanti veikla teigiamai veikia kairiojo smegenų pusrutulio kalbos ir kūrybinio proceso reguliavimą, o vizualinių atvaizdų kūrimas aktyvina abu smegenų pusrutulius net tada, kai jie yra pažeisti.

„Į projektą įsijungė nemažai jonaviečių, dauguma jų turi negalią, taigi kūryba, lipdymas iš molio plečia vaizduotę, stiprina pasitikėjimą, o pagamintas kūrinys suteikia malonų emocinį pasitenkinimą, – parodos atidaryme sakė O. Eitminavičienė. – Pastaruoju metu į pagalbą ateina savanorės, talkinančios organizuojant keramikos užsiėmimus. Pavyzdžiui, Dainora Kuzmičienė yra savanorių koordinatorė, pataria ir pagelbėja aktyvios pagalbininkės Vaclova Antanavičienė, Vaiva Vaičiūnienė, Jolanta Murauskienė, Raimonda Zvicevičienė, dirbanti su specialiųjų poreikių vaikais. Projekte dalyvauja gausus įvairaus amžiaus žmonių kolektyvas.“

Parodų reikšmė

Krašto muziejuje atidaryta pirmoji keramikos darbų paroda, kurioje eksponuojami 36-ių autorių kūriniai, pagaminti įgyvendinant projektą. Šiemet bus surengtos dar trys ekspozicijos. Jau rugsėjo 13 dieną jonaviečių kūriniais galės gėrėtis Kėdainių krašto muziejaus lankytojai. Projekto dalyvių keramikos darbų parodas planuojama surengti Jonavos viešosios bibliotekos Rimkų filialo patalpose ir Jonavos kultūros centro fojė.

Pasak O. Eitminavičienės, parodos turi didelę reikšmę kūrėjo asmenybei. „Pirmiausia, tai yra paskata siekti aukštesnės kokybės, nes kiekvienas asmuo, ruošdamas savo darbą būsimai ekspozicijai, užkelia sau kokybės ir preciziškumo kartelę. Organizuodami užsiėmimus, stebime, kaip tobulėja dalyvių darbai. Antras dalykas – kitokiose erdvėse išdėlioti kūriniai atsiskleidžia kitaip. Patys dalyviai kartais net nustemba, nes jų kūrinys atrodo patraukliau ir meniškiau. Darbus, atsiradusius kitoje erdvėje, autoriai pamato kitomis akimis, – aiškino ji. – Reikia išmokti ir įžvelgti, kurį darbą ir kurioje vietoje pastatyti, kokį „kaimyną“ prie jo priderinti, kad skirtingų autorių kūriniai būtų patrauklūs lankytojų akiai ir žiūrėtųsi organiškai. Taip padidėja pačių keramikos darbų vertė, auga dalyvių savivertė ir pasitenkinimas savo kūryba, o tai reiškia, kad gerėja jų emocinė būsena ir sveikata.“

Auganti patirtis

Startą ateities planams davė 2019 metais pradėtas įgyvendinti projektas „Keramikos studija visiems“. Jo įgyvendinimo metu surinkta grupė asmenų, besidominčių keramikos menu. Dalis gautų lėšų panaudota patalpų remontui, neįgaliųjų, judančių su ratukais, įvažiavimui į dirbtuves įrengti.

Buvo suorganizuotos edukacinės išvykos į keramikos centrus Leliūnuose, Panevėžyje, Zypliuose, Ukmergėje. Teigiamų įspūdžių suteikė susitikimai su tautodailininkais Giedriumi Mazūra, Sauliumi Gustu, kitais. Per praėjusius metus skirtingoms projekto dalyvių grupėms surengta dešimt išvykų. Dėl griežtų karantino apribojimų teko atsisakyti edukacinės kelionės į Kauną.

„Tokios išvykos yra labai naudingos, nes, pamatę kitų meistrų pagamintus kūrinius, pasisemiame naujų idėjų, išauga polėkis, tad prie naujų darbų visi palinkstame su dar didesniu entuziazmu ir atsidavimu. Patirties sėmėmės keramikų plenere Zypliuose, kur degėme juodąją keramiką. Šioje parodoje teturime tik vieną tokį darbą“, – prisimindama pirmąjį projektą pasakojo O. Eitminavičienė.

Savo sukurtus darbus autoriai dažniausiai pasilieka namuose, nemažai jų padovanoja. Kiti, atrinkti būsimai ekspozicijai, saugomi dirbtuvėse. „Keramikos kūriniai yra labai jautrūs – greit gali suskilti ar nutrupėti. Todėl, veždami į parodas, privalome juos suvynioti į burbulinę plėvelę, elgtis atsargiai ir švelniai, nes visi jie padaryti su meile ir iš širdies“, – pridūrė O. Eitminavičienė.

Svarbi kiekviena smulkmena

Parodos dalyvės pasakojo apie savo kūrinių gimimą. Šit V. Antanavičienė, visą gyvenimą dirbusi mokykloje, prisipažino, kad menais domėjosi nuo jaunystės. Jei ne DEKO RESTO studijos atidarymas, nežinia, ar dabar galėtų save vadinti keramike.

„Dėkui Oksanai, kurios dėka išmokau kurti keramikos gaminius. Nebūčiau pati žinojusi, kad šitaip galima pagaminti. Ji suteikė žinių, tad mes visi, jos mokiniai ir projekto dalyviai, kasmet tobulėjame.  Keramika – daug laiko, kantrybės ir kruopštumo reikalaujanti meno šaka. Bet manęs neerzina smulkus krapštymasis, sakyčiau, net patinka dailinti, kiekvieną smulkmenėlę sulipdyti, nuzulinti. Pavyzdžiui, tie angeliukai, kuriuose suderintas medis su keramika. Kiekvieno veido išraiška vis kitokia“, – rodydama pačios pagamintas grožybes pasakojo V. Antanavičienė.

D. Kuzmičienė, kurią projekto vadovė vadina keramikos mokytoja, atkreipė dėmesį, kad lankytojų mokymas prasideda nuo „pažinties“ su specialiai šiam reikalui paruoštu moliu.

„Pirmiausia žmogus turi susipažinti su moliu, palaikyti jį rankose, paspaudyti, o paskui kažką lipdyti. Kokį kūrinį norėtų pagaminti, dažniausiai pasufleruoja internetas, kitąsyk moterys parsiveža naujų minčių iš edukacinių išvykų ir jas įgyvendina dirbtuvėse. Kol padaroma, sakykime, kokia vazelė, užtrunkama apie dvi savaites, nes reikia ne tik ją nulipdyti, bet ir pečiuje „iškepti“, nuglazūravus dar kartą kaitinti. Darbo nemažai, bet užtat jo rezultatas atneša gerų emocijų“, – mintijo savanorių kuratorė, keramikė Dainora.

Visi eksponatai labai patrauklūs ir skoningi. Krašto muziejuje veikiančioje parodoje akį traukia įvairių formų vazos, puodeliai, indeliai, papuošalai, raktų pakabukai, padėkliukai, spalvingi suvenyrai, grandinėlės akiniams ir kitokie stebuklai, kuriuos būtina pamatyti.

Irena BŪTĖNAITĖ

Socialinis fondas jpg