Paskelbtas Miesto naujienos

Miesto šventei skirti renginiai atitiko gyventojų lūkesčius

Antradienis, 10 August 2021 10:04 Parašė 

Jonavos 271-erių metų sukakčiai skirti renginiai, trukę visą savaitę, baigėsi Pažaislio muzikos festivalio koncertu Joninių slėnyje. Beveik kasdien lyjantis lietus nesugriovė organizatorių planų, neišgąsdino nei dalyvių, nei miesto gyventojų. Šiandien prisimename kai kurias šventės akimirkas.

Lietinga savaitė

271- asis miesto gimtadienis praėjo sklandžiai ir paliko daug gerų emocijų. Tiesa, pasitvirtinusios sinoptikų prognozės apie lietingą savaitę nepridėjo daugiau nuotaikos, tačiau šventės nesužlugdė, kaip atsitiko per Jonines. Tarsi iš kibiro  lietus prapliupo trečiadienį, kai Ramybės skvere turėjo skambėti jausmingos muzikos koncertas „Vakaro elegija“. Bet atsirado šešiasdešimt jonaviečių, kurie, slėpdamiesi po skėčiais, ryžtingai klausėsi dainuojamų ir grojamų melodijų. Bene didžiausia stichijos dovana – saulėta diena – atiteko roko kolektyvams ir jo gerbėjams. Joninių slėnyje projektą pirmą kartą pristatė jonaviečių grupė „Vėjai“, sulaukusi gražių atsiliepimų ir teigiamo žiūrovų įvertinimo, kaip ir visada griausmingi aplodismentai lydėjo „Poliarizuotų stiklų“ pasirodymą.

Penktadienį nuo ryto be perstojo pliaupęs lietus prieš prasidedant festivaliui „Nerimi atplaukę“ staiga nurimo ir netrukdė pasirodyti nei svečiams, nei miesto šeimininkams. Juolab pavyko surengti suplanuotą eiseną-ekskursiją per miestą, o vakare pristatyti programas Joninių slėnyje. „Bijojome, kad šitaip lyjant negalėsime pasižvalgyti po Jonavą, kaip buvome numatę. Tačiau mums nusišypsojo sėkmė – prieš pradedant ekskursiją, debesys nusiramino. Lietus netrukdė žiūrovams klausytis festivalio dalyvių bei koncertuojančių grupių „Rakija Klezmer Orkestar“, „Sisters on Wire“, ansamblio „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, – dalijosi mintimis JKC režisierė Ieva.

Svarbus akcentas

Pagrindinė miesto šventės diena (rugpjūčio 7-oji) prasidėjo pėsčiųjų tilto per Žeimių gatvę atidarymu. Tai buvo didžiausia ir svarbiausia dovana Jonavos miestui, mininčiam 271-ąsias gyvavimo metines. Iškilmių metu miesto padangėje kaupėsi debesys, tačiau lyti pradėjo tik tada, kai baigėsi įspūdingas tilto atidarymas.

Iki popietės šurmulys netilo Ramybės skvere, kur mažuosius miesto gyventojus linksmino smagiai nusiteikęs piratas Flintas, policininkų bičiulis Amsis, mažylių veidukus dailiai margino šį amatą išmanančios dailininkės, buvo daug žaidimų ir įdomių atrakcijų.

Šeštadienio pavakarę žmonės būriais traukė į Joninių slėnį. Šiemet minėjimas prasidėjo gana iškilmingu ir svarbiu akcentu – ant aukščiausio Lietuvoje stiebo kylant miesto vėliavai, suskambo Jonavos himnas, kurio jonaviečiai nebuvo girdėję nuo 250-mečio minėjimo. Kūrinio įrašas padarytas Kauno filharmonijoje, atliekant Kauno valstybiniam chorui, kuriam vadovavo ir dirigavo Petras Bingelis. Deja, šis talentingas žmogus pralaimėjo kovą su koronavirusu, tad skambanti himno melodija tapo ne tik pagarba miestui, bet ir į Amžinybę išėjusiam muzikos korifėjui.

Vakare scenoje pasirodė įvairios muzikos grupės – „Vairas“, „Sisters on Wire“, dainavo Donatas Montvydas, vietos ansambliai ir solistai.

Auganti Jonava   

Rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius, miesto gimtadienio proga sveikindamas  jonaviečius, pabrėžė, kad Jonavos dinamika yra pozityvi. Anot jo, džiugu matyti jaunas mamas, stumiančias vaikų vežimėlius, ir statybų kranus. „Jei gimsta vaikai, jei kažkas statoma, vadinasi, miestas yra gyvas. Šiandien visi esame pokyčių liudininkai – rengiamos dviračių trasos vaikams čia pat, šalia slėnio, netoliese statomas baseinas, pradėsiantis veikti kitų metų pabaigoje, šiandien atidarėme pėsčiųjų ir dviračių tiltą. Šie minėti ir neminėti pokyčiai liudija, kad Jonava ne išsivaikštantis, bet turintis ateitį miestas. Reiškia, mes visi turime ateitį. Tai kurkime ją savo kasdieniais darbais, nesvarbu, kur dirbtume – ar „Achemos“ gamykloje, ar viešajame sektoriuje, ar pedagoginį darbą, ar sveikatos priežiūros įstaigoje, – visi esate reikalingi, gerbiami ir mylimi. Ačiū už jūsų indėlį puoselėjant Jonavą, gražių ir malonių akimirkų šįvakar ir visada“, – linkėjo meras.

 Rajono vadovas atkreipė dėmesį į tai, kad Jonava yra industrinis miestas, garsėjantis keliomis baldų įmonėmis, Europoje ir pasaulyje žinoma kaip trąšų gamintoja. M. Sinkevičius pasidžiaugė, jog rajone augant ekonomikai atlyginimais Jonava pralenkia net kai kuriuos didmiesčius. „Apmaudu, kad ne visur sulaukiame  valstybės paramos. Pavyzdžiui, baseiną statome tik jonaviečių, mokesčių mokėtojų surinktais pinigais, be valstybės paramos. Esame patogioje geografinėje plotmėje, mūsų kraštą kerta pagrindinės magistralinės linijos, A6 kelias, geležinkelis, turime upę. Jonava – sveikas, gražus, žalias, sportiškas miestas. Niekur kitur nėra tiek daug sukoncentruotos infrastruktūros sportui vienoje vietoje. Kviečiu visus pasidžiaugti augančiu miestu ir smagiai paminėti jo gimtadienį“, – dalijosi mintimis M. Sinkevičius.

Padėkos žodžiai

Pasibaigus šventiniams renginiams, Jonavos gyventojai teigė esą labai patenkinti minėjimą organizavusiu Jonavos kultūros centru (JKC). „Šių metų šventė dvelkė nuoširdumu – nepastebėjau jokios pompastikos. Esu sužavėta organizatorių sumanumu ir išradingumu. Tiesiog nuostabu“, – jausmingai kalbėjo Regina.

„Man atrodo, kad nieko kitaip jau ir sumąstyti nebeįmanoma – visi kolektyvai atitiko įvairių amžiaus grupių lūkesčius. Ačiū Jonavos kultūros centrui už šventę“, – mintijo Mantas.

Panašūs ir kitų žmonių atsiliepimai. JKC direktorius Sergejus Jefimenka, apibendrindamas praėjusios savaitės renginius, mano, kad žmonės pasiilgę švenčių, koncertų, todėl ir jų emocijos yra stipresnės. „Iš tiesų sulaukėme nemažai padėkų ir malonių atsiliepimų. Galbūt žmonės jautriau išgyveno kiekvieną koncertą, tikiu, kad visi nori ir pabendrauti,  ir muzikos pasiklausyti. Karantino metu mes patys negalėjome jonaviečiams duoti visko, ką buvome suplanavę. Todėl susidarė tam tikra tuštuma. O ruošdamiesi miesto sukakčiai, labai atidžiai rinkomės muzikos grupes, kolektyvus, nes norėjome, kad malonumą pajaustų įvairius muzikos žanrus mėgstantys gyventojai. Dėkojame visiems, kurie atėjo į renginius, visiems, kurie rengė programas ir koncertavo ar kitokiu būdu papildė šventę. Ačiū už padėkas, kurių sulaukėme tikrai labai daug. Visiems jonaviečiams – sveikatos, meilės, pinigų ir visko, ko širdis trokšta“, – mintijo S. Jefimenka.

Matyt, ir didžiausi skeptikai nerastų galimybės „ prikibti“ prie šventės organizavimo ir programos. Tad belieka pritarti mero M. Sinkevičiaus minčiai, kad Jonava – augantis ir tobulėjantis kraštas.

Organizatoriai dėkoja tiems, kurie įvairiais būdais rėmė Jonavos 271-ųjų metinių sukakties minėjimą. Tarp jų: Sveikatinimo namai, BTA draudimas, „Guru Cafe“, UAB „Iremas“, informacinis partneris „Jonavos žinios“.

Irena BŪTĖNAITĖ

A. Reipos, V. Kalpoko nuotr.

logo srtrf