Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Tiltas – modernaus miesto simbolis ir darnaus judumo pavyzdys

Pirmadienis, 09 August 2021 08:25 Parašė 

2021 metų rugpjūčio 7-oji, šeštadienis, Jonavoje taps istorine data – tądien atidarytas naujas pėsčiųjų ir dviratininkų tiltas per Žeimių gatvę, jungiantis Kosmonautų mikrorajoną su sporto reikmėms skirtais objektais: Sporto arena, stadionu, kitais metais duris atversiančiu baseinu bei Joninių slėniu. Įspūdingų futuristinių formų statinys, tikimasi, taps naujuoju modernaus miesto simboliu ir darnaus judumo pavyzdžiu.

Miesto puošmena

Kaip teigė rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius, pernai, rugpjūčio 7 dieną, būsimo statinio vietoje buvo įkasta statybos kapsulė. Tiltas pastatytas lygiai per metus. Visas konstrukcijas pagamino  bendrovė „Steel Bridges“, veikianti  Kretingoje. Itin daug rūpesčio kėlė jų atgabenimas į Jonavą. 250 kilometrų kelionė iki mūsų miesto buvo organizuota su aukščiausio lygio apsaugos reikalavimais – transporto priemonėms teko judėti 20 km per valandą greičiu tik  tamsiuoju paros metu, kai sumažėja automobilių srautas.˜

„Ši platorma, kuria dabar vaikščiosime, su visa konstrukcija sveria 180 tonų. Šiandien turime didžiuotis, nes naujasis statinys labai svarbus kaip pėsčiųjų, dviratininkų susisiekimo infrastruktūros objektas, yra visų kelių eismo dalyvių saugaus judėjimo objektas. Jo reikalingumu ir svarba neleidžia abejoti ir tas faktas, kad šiandien tiltu jau pasinaudojo jaunavedžiai dar iki juostelės perkirpimo ir oficialaus jo atidarymo – jaunikis ant rankų pernešė savo nuotaką per šią 61 metro ilgį siekiančią atkarpą“, – pasidžiaugė meras M. Sinkevičius.                                        

Rajono vadovas pabrėžė, kad šio tilto statyba nebūtų įmanoma be finansavimo. Tačiau, įdėjus dideles pastangas, objekto statybai pritarė tiek valstybė, tiek ir Savivaldybės taryba.

„Galimybė pradėti šio tilto statybas atsirado gavus Vyriausybės finansavimą ir papildomas lėšas savivaldybių kelių saugumo priemonėms įrengti. Dėkoju visiems specialistams – Savivaldybės administracijai, rangovams, projektuotojams, idėjos autoriui, prižiūrėtojams, kurie rūpinosi šio tilto atsiradimu.  Tegul jis ne tik tarnauja saugiam gyventojų susisiekimui, bet ir sujungia bendravimui bei susitikimams. Tegul tai būna mūsų miesto puošmena, kuri nepaliks abejingų, – atidarymo renginyje kalbėjo Jonavos rajono meras M. Sinkevičius. – Juk čia ne mero pasirinkimas. Buvo pateikti šeši variantai,  jonaviečiai pasirinko būtent tą, kurį šiandien ir turime.“

Tarsi vizitinė kortelė

Atidarymo renginyje dalyvavęs Lietuvos Respublikos susisiekimo ministras Marius Skuodis pasidžiaugė ne tik naujuoju Jonavos tiltu, bet ir visame rajone kuriama dviračių bei pėsčiųjų takų infrastruktūra.
„Tai yra pavyzdys, į kokius objektus turėtų investuoti valstybė. Pirmiausia dėl gyventojų saugumo, kad nereikėtų kirsti Žeimių gatvės, o taip pat dėl darnaus judumo – galėsime mažiau važinėti automobiliais, nes turėsime galimybę pasirinkti kitus keliavimo būdus. Manau, kad šitas tiltas bus vizitinė kortelė ir dar labiau pagerins miesto estetinį vaizdą“, – naująjį statinį gyrė ministras.

Akcinės bendrovės „Kauno tiltai“ vystymo direktorius  Pranas Benetis, nesileisdamas į statymo sunkumus ir rūpesčius, padėkojo žmonėms, kurie per metus beveik 200 tonų metalo pavertė patraukliu ir įspūdingi statiniu.

„Mums, kaip rangovui, buvo labai svarbu įgyvendinti šį projektą ir paversti jį realiu objektu. Dėkoju visiems – statybininkams, jų vadovams ir visiems kitiems, prisidėjusiems prie jo atsiradimo. Tikiuosi, kad šiuo tiltu mielai naudositės ir būsite juo patenkinti”, – mintimis pasidalijo P. Benetis.

Išbaigtas ansamblis

Savo kūrinį apžiūrėjęs architektas,statinio koncepcijos autorius prof. Gintaras Čaikauskas naująjį Jonavos tiltą pavadino stebuklu.

„Pasijutau lyg ne Lietuvoje – tos futurizmo formos labai dera su šalia esančia Sporto arena ir kuria vieningą išbaigtą ansamblį. Tilto struktūra gal šiek tiek primena kosminį laivą, bet ir tai itin simboliška, nes jis sujungia Kosmonautų gatvę su objektais, esančiais kitapus Žeimių gatvės.  Manau, tai buvo sėkmingas pasirinkimas ir išėjo labai geras derinys, – mintimis dalijosi architektas. – Man kiekvienas naujas objektas yra stebuklas, nes idėja tampa kūnu.“

Anot jo, tiltas esąs simbolis, jungiantis žmones, priartinantis miestą prie kultūros, sporto, renginių, švenčių ir t. t. „Tiltas yra simbolis, dažnai tampantis miesto ženklu. Jonava yra gyvas, besivystantis, perspektyvus miestas, turintis trąšų ir baldų pramonę. Šis statinys labai dera prie industrinės nuotaikos, vyraujančios mieste ir atspindinčios ateitį bei jos architektūrą”,  – kalbėjo svečias.

Jo teigimu, Lietuva neturėtų būti tik Vilnius. Anot prof. G. Čaikausko, galbūt tikrai geriau gyventi bet kuriame kitame mieste nei sostinėje ar kuriame nors didmiestyje, kur iš tiesų yra daug privalumų, tačiau komforto laipsnis ir gyvenimo džiaugsmas dažniausiai yra žemesnis.

„Šis Jonavoje iškilęs tiltas įrodė, kad Lietuva yra pakankamai brandi imtis rimtų objektų, turinčių ne tik funkcinę, bet ir estetinę bei simbolinę vertę“,– akcentavo architektas.

Iškilmių akcentai

Naująjį tiltą pašventino Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo parapijos klebonas Virginijus Birjotas. „Norėčiau, kad Dievas laimintų ne tik šį objektą, bet ir jonaviečius, svečius ir visus žmones, važiuojančius per šį miestą“, – linkėjo sielų ganytojas.

Juostelę perkirpo M. Sinkevičius, M. Skuodis, P. Benetis, G. Čaikauskas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Eugenijus Sabutis ir buvęs parlamentaras,  susisiekimo ir ekonomikos bei inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius.

Tilto atidarymo ceremoniją papildė Šakių cirko mokyklos auklėtinė, oro gimnastė Augustė Ižganaitytė.

Po kvapą gniaužiančio jos pasirodymo tiltu pražygiavo sportininkai, išriedėjo  dviratininkai, patirti pirmą įspūdį suplūdo gausiai susirinkę miesto gyventojai.

Didingumo ir iškilmingumo šventiniam momentui suteikė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų orkestro muzika.

Apie statinį

Tilto ilgis siekia 61 metrą, atstumas tarp atramų yra 46 metrai, o jo konstrukcijos sveria 180 tonų.

Statinį per Žeimių gatvę projektavo bendrovė „Šiltas namas“ (architektas Arūnas Lapinskas ir konstruktorius Jevgenijus Gintovas), jo koncepcijos autorius – profesorius G. Čaikauskas ir bendrovė „Architektūros linija“. 

Tiltą Jonavoje surinko ir pastatė AB „Kauno tiltai“.

Projekto vertė – beveik 2 mln. 260 tūkst. eurų.

Irena BŪTĖNAITĖ

A. Reipos, V. Kalpoko nuotr.