Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Jonavos 271-erių metų sukaktis – nuo sekmadienio iki sekmadienio

Trečiadienis, 04 August 2021 08:54 Parašė 

Pirmoji rugpjūčio savaitė skiriama Jonavos miesto 271-erių metų sukakčiai. Renginiai, prasidėję sekmadienį V tarptautinio Skarulių muzikos festivalio koncertu, šurmuliuos iki rugpjūčio 8-osios. Išsamiau apie miesto gimtadieniui parengtą programą kalbamės su Jonavos kultūros centro direktoriumi Sergejumi Jefimenka, režisierėmis Ieva Kuodelyte-Saudargiene ir Jovita Rutkauskaite.

Miesto gimtadienis – visų šventė

Jonavos sukakčiai paminėti organizatoriai parinko įvairių stilių muziką, daug įdomių žaidimų, pakvietė Lietuvoje žinomų kolektyvų, tuo suteikdami šventei didingumo ir nepamirštamų efektų. Pasak S. Jefimenkos, daugiadieniai renginiai turėtų patraukti jonaviečių dėmesį.

„Per visą karantino laikotarpį tiek gyventojus, tiek ir mus, kultūros centro kolektyvus, ribojo įvairūs draudimai ir reikalavimai. Taigi šį laikotarpį norime išnaudoti maksimaliai, juolab kad tai miesto gimtadieniui skirti renginiai, – mintimis dalijosi JKC direktorius. – Svarbiausia – tiek vaikai, tiek jaunimas, tiek ir senjorai galės pasirinkti jiems patinkantį žanrą, nes skambės ir klasikinės, ir šiuolaikinės, ir liaudiškos muzikos akordai. Tikime, kad visą savaitę Jonavos bendruomenę lydinti bendra miesto gimtadienio nuotaika sulaikys miestiečius nuo išvykų prie jūros ar ežerų.“

Režisierės I. Kuodelytės-Saudargienės nuomone, šventės dvasia turėtų gyventi visi jonaviečiai. Pirmą kartą į apdovanotųjų sąrašą įrašyti geriausieji jaunimo projektai, kaip ir kiekvienais metais paskatinimų sulauks gaminys „Pagaminta Jonavoje“, bus pagerbti savanoriai, atėję į pagalbą medikams, kovojantiems su COVID-19.

„Iš tiesų šiemetės šventės metu pasiūlysime daug atrakcijų, interaktyvių žaidimų, kiekvienas galės dalyvauti, fotografuotis ir laimėti prizus. Norisi, kad žmonės būtų gerai nusiteikę, aktyviai dalyvautų renginiuose. Juk tai visų mūsų, visų miesto gyventojų šventė. Labiausiai trokštu, kad jonaviečiai pamirštų tą pilkumą, paliktų užmarštyje tai, kas juos slėgė ar slegia, tiesiog užsimirštų ir pabėgtų nuo slogių minčių. Tikiu, jog visi, atėję į gimtadienio minėjimą, į širdį įsileis džiugią nuotaiką, kuri ves juos iki kitų metų ir primins buvus gerą laiką“, – samprotavo režisierė Ieva.

Lyrinės dainos, rokas ir folkloras

Šiandien, rugpjūčio 4 d., 19 val., į koncertą „Vakaro elegija“, vyksiantį Ramybės skvere, kviečiami lyrinės muzikos gerbėjai. Čia koncertuos JKC moterų vokalinis ansamblis „Presto“, aidės fortepijoniniai duetai.

Kitą dieną, ketvirtadienį, 20 val.,Joninių slėniu nuskries roko muzikos garsai. Pirmą kartą mūsų mieste koncertuos  jonaviečių grupė „Vėjai“, sudaryta pagal Eriko Imbraso projektą. Praeityje šis muzikantas buvo įkūręs ansamblius „Bloga reputacija“, „Shine“. Projektą „Vėjai“ įgyvendina jau minėtų ankstesnių grupių nariai, vokalo partijas atlieka dainininkai Gediminas ir Rugilė. Koncertą papildys ir Lietuvoje žinoma roko grupė „Poliarizuoti stiklai“.

Rugpjūčio 6-ąją nuo 10 val. Ramybės skvere pradės šurmuliuoti senovinių medinių žaislų kampelis, kuriame iki pavakarės bus galima ne tik stebėti, bet ir žaisti lietuviškus žaidimus, kuriuos iki šiol prisimena garbaus amžiaus žmonės.

Tądien jonaviečiams bus pristatomas folkloro festivalis „Nerimi atplaukę“. Jame dalyvaus mūsų rajono vaikų folkloro ansambliai „Ramtatukai“ (JKC), „Letaukėla“ (Upninkai) ir  „Laduta“ (JKC). Prie žinomų vietos kolektyvų prisijungs Kėdainių KC vaikų folkloro grupė „Kleketukai“, vaikų ir jaunimo ansamblis „Žilvita“ iš Kaišiadorių, folkloro puoselėtoja „Pyniava“ iš Ukmergės bei Panevėžio bendruomenės rūmų folkloro ansamblis „Pulkelis“. 

Festivalio atidarymas įvyks 18 val. prie Abraomo Kulviečio paminklo Santarvės aikštėje.  „Iš šios erdvės dalyvių eisena keliaus per miestą, kartais sustos tam tikrose vietose padainuoti arba pasisukti ratelyje. Galbūt tokie netikėti pasirodymai sudomins gyventojus ir paskatins juos ateiti į Joninių slėnį, kur nuo  pusės aštuonių prasidės festivalio „Nerimi atplaukę“ kolektyvų koncertas, truksiantis apie pusantros valandos. Nuskambėjus paskutiniam folkloro akordui, į sceną pakils žydų grupės „Rakija Klezmer Orkestar“ muzikantai. Šventinį penktadienį užbaigs ansamblio „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ koncertas, turėjęs nuskambėti per Jonines. Deja, tąsyk dėl užklupusios audros šventė buvo nutraukta“, – komentavo J. Rutkauskaitė.

Reikšmingas įvykis

Rugpjūčio 7-oji, šeštadienis, laikoma pagrindine miesto šventės diena. 12 valandą bus surengtas visų jonaviečių laukiamas pėsčiųjų tilto Sporto arenos link atidarymas.

Šiam reikšmingam įvykiui didingumo suteiks Sausumo pajėgų kariuomenės orkestro, kuriame gros apie 40 muzikantų, pasirodymas. Stingdančius triukus ant  statinio atliks cirko akrobatė. O pirmaisiais keleiviais per jį taps sportininkai, dviratininkai, paspirtukų mėgėjai. Smagi šio objekto akimirka turėtų palikti ilgai neblėstančių prisiminimų.

Malonumai ir mažiems, ir dideliems

Po to šventė tęsis Ramybės skvere, kur jau nuo 10 val. veiks vaikiškų daiktų ir drabužių mainų turgelis. Organizatoriai kviečia mamas peržiūrėti jų atžalų nebereikalingą „turtą“ ir dalyvauti akcijoje.

Ramybės skvere, o po pietų ir  Joninių slėnyje mažuosius miesto piliečius džiugins elektrinis traukinukas, vežiojantis be jokio mokesčio. Vaikų zonoje numatyti prasmingo turinio renginiai, pavyzdžiui, VPPC „Laimingas vaikas“ įkūrėja, psichologė Milda Karklytė-Palevičienė pakvies šeimas pasikalbėti tema „Emocinis intelektas ir jo svarba vaiko gyvenime“, veiks Lietuvos policijos edukacinė palapinė su keturkoju bičiuliu Amsiumi, kvies JKC Krašto muziejaus skyriaus dirbtuvės, savo amuniciją pristatys ir apie kariuomenę pasakos kariai, bus daug lauko žaidimų ir t. t. O kaip visada sąmojingas ir energingas kapitonas Flintas sudomins įdomia ir šmaikščia programa.

Smagios nuotaikos pliūpsnį suteiks mūsų rajono kaimo kapelų muzika ir dainos.

19 val. Miesto sukakčiai skirti renginiai persikels į Joninių slėnį – ant stiebo suplevėsuos Jonavos miesto vėliava, slėniu nuaidės prieš 21-erius metus sukurtas  Jonavos himnas.

Pasibaigus sveikinimams ir apdovanojimams, slėnyje nuskambės Donato Montvydo, grupių „Vairas“ ir „Sisters on Wire“ koncertas. O 24 valandą susirinkusiuosius nustebins įspūdinga fejerverkų festivalio „Fejerija“ programa.

Rugpjūčio 8 d. 19 val. Joninių slėnyje miesto sukakčiai skirtus renginius vainikuos Pažaislio muzikos festivalio koncertas, kuriame skambės Kauno valstybinio choro ir iš JAV atvykusių solistų atliekamos dainos, diriguos Modestas Pitrėnas.         

Irena BŪTĖNAITĖ

MIESTO ŠVENTĖS PROGRAMA

1 d. 13 val. V tarptautinio Skarulių muzikos festivalio koncertas / Šv. Jokūbo bažnyčia

3 d. 19 val. Džiazo muzikos vakaras / „Jazz studio“ / Ramybės skveras

4 d. 19 val. Koncertas „Vakaro elegija“ / „Presto“ / Ramybės skveras

5 d. 18 val. Pėsčiųjų žygis-ekskursija kartu su Jonavos KKSC, skirtas Jonavos miesto gimtadieniui. Informacija ir registracija el. p.: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.  / Pradžia Joninių slėnyje prie vėliavos

5 d. 20 val. Roko muzikos  vakaras / „Vėjai“, „Poliarizuoti stiklai“ / Joninių slėnis

6 d. 19.30 val. Respublikinio folkloro festivalio „Nerimi atplaukę“ dalyvių koncertas / Joninių slėnis

6 d. 21 val. Projekto „Jonava. Pažintinis maršrutas kūrybiškai“ baigiamasis renginys: grupės „Rakija Klezmer Orkestar“ koncertas / Joninių slėnis

6 d.  22 val. Grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“  koncertas / Joninių slėnis

7 d. 10-17 val. Vaikų erdvė / pramogos, edukacijos, „Flintas“ / Ramybės skveras

7 d. 12 val. Naujojo pėsčiųjų tilto atidarymas / Kosmonautų g.

7 d. 19 val. Šventinis koncertas / „Vairas“, Donatas Montvydas, „Sisters on Wire“, Fejerija / Joninių slėnis

8 d. 19 val. Pažaislio muzikos festivalio koncertas „Operos magija“ / Joninių slėnis

logo srtrf