Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Ramybės skvere – sintetinės biologijos muziejus po atviru dangumi

Trečiadienis, 28 July 2021 20:32 Parašė 

Jonavoje, Ramybės skvere, jau galima apžiūrėti inovatyvų Vilnius-Lithuania iGEM komandos projektą „6-asis SinBio pojūtis“, kurio tikslas – supažindinti visuomenę su sintetine biologija. Pasitelkdami papildytos realybės technologiją interaktyvaus muziejaus po atviru dangumi kūrėjai kviečia suprasti svarbiausias disciplinos sąvokas ir veikimo principus.

Papildytos realybės modeliai padės suprasti apie vis dar pasauliui aktualų koronavirusą, vakcinas bei pristatys mažiau suprantamas sintetinės biologijos, bioinformatikos, baltymų sintezės ir kt. koncepcijas.

Nematomi, ląsteliniame lygmenyje vykstantys procesai ir kitos įdomybės bus pasiekiami nuskaičius žymeklį su QR kodu.

Žymeklius galima rasti ant Ramybės skvero suolelių. Čia įrengtas technologijas trečiadienį išbandė savivaldybės atstovės.

„Tokia inovatyvi priemonė, tikiuosi, paskatins jaunus žmones, o ir vyresnius jonaviečius, domėtis gamtos mokslais, sintetine biologija nevartant didžiulių enciklopedijų, o ramiai sėdint ant suolelio Ramybės skvere“, - sakė Jonavos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Birutė Gailienė.

„Nors projektas kurtas jaunų žmonių ir orientuotas į moksleivius, tikimės, kad visiems jonaviečiams bus įdomu sužinoti, kas yra virusas, DNR, RNR, ribosoma ir kitos žmogaus organizme slypinčios paslaptys“, - antrino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Lineta Jakimavičienė.

Vilnius-Lithuania iGEM nariai tiki, kad sintetinė biologija – viena iš labiausiai mūsų ateitį formuojančių mokslo disciplinų. Tai – jauna mokslo sritis, apjungianti informacinių technologijų, inžinerijos ir gyvybės mokslų principus. Jos pagrindinis tikslas – sukurti, patobulinti bei pritaikyti įvairius naujus biologinius komponentus, funkcijas ar biologines sistemas, siekiant praktiškai pritaikyti anksčiau gyvojoje gamtoje neegzistavusius biologinius prietaisus ir produktus.

Komanda siekia padaryti šią discipliną kuo suprantamesnę visiems ir taip ne tik griauti mitus, kylančius iš nežinojimo, bet ir sudominti potencialo turinčius moksleivius bei galbūt paskatinti juos rinktis gyvybės mokslus ateityje.