Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

LPD kviečia į tautos vienijimo sąšauką „Piliakalnių šviesa“

Pirmadienis, 05 July 2021 11:48 Parašė 
Minėjimo akimirka įamžinta bendroje nuotraukoje. Minėjimo akimirka įamžinta bendroje nuotraukoje.

Šiemet sukanka 100 metų nuo Lietuvai pagražinti draugijos (LPD) įkūrimo. Birželio 25-ąją ši graži sukaktis buvo paminėta Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje. Jonavai atstovo LPD Jonavos skyriaus pirmininkas Jonas Sirvydis ir narė Irena Nagulevičienė.

Dalyvių gausa

Minėjimas prasidėjo šventomis Mišiomis, kurias aukojo kun. Gintaras Petronis drauge su Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Kauno Šv. Jurgio konvento gvardijonu kun. dr. Sauliumi Pauliumi Bytautu OFM.

Šventiniame renginyje dalyvavo per 100 draugijos narių, dalyvius pasveikino ir minėjimą vedė aktorius  Petras Venslovas. Jis pristatė koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ muzikos ansamblio „Ainiai“ koncertą.

Į jubiliejinės sukakties minėjimą atvyko parlamentaras, istorikas profesorius Valdas Rakutis, buvęs Seimo narys Povilas Urbšys, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministro patarėja Kamilė Šeraitė, LPD nariai, Juozo Tumo-Vaižganto premijos laureatai Perpetua Dumšienė ir Alfas Pakėnas, kiti svečiai.

Ilgametis draugijos pirmininkas Juozas Dingelis apžvelgė organizacijos raidą nuo sambūrio įkūrimo iki šių dienų (1921–2021), paminėjo nuveiktus darbus, atkreipė dėmesį, kokia kryptimi reikėtų dirbti ateityje.

„Esu dėkingas kiekvienam draugijos nariui, prisidėjusiam prie Lietuvos gražinimo. Nesvarbu kuo – kultūros paveldui priklausančių objektų aplankymu, ekskursija po Lietuvą, medelio pasodinimu ar iš širdies pasakytu eilėraščio posmu. Džiaugiuosi visų per 60-ies skyrių veikla ir dėkoju už krašto puoselėjimą. Eidami Juozo Tumo- Vaižganto ir kitų šios draugijos įkūrėjų pėdomis, privalome būti savo krašto patriotais. O jūs tokie ir esate. Dėkoju už rūpinimąsi gimtinės takais, keliais, upėmis, ežerais, už tai, kad savo patirtį perduodate jaunajai kartai. Dėkui už pilietiškumą“, – mintimis pasidalijo J. Dingelis.

Jonavos atstovų mintys   

LPD Jonavos skyriaus pirmininkas J. Sirvydis akcentavo, kad už mūsų šalies ateitį turi būti atsakingas kiekvienas jos pilietis. „Tik tuomet, kai kiekvienas žmogus įvertins mūsų krašto gamtą, jos dosnumą, suvoks, kaip svarbu gyventi jaukioje, švarioje ir patrauklioje aplinkoje, neleis tarpti negatyviems reiškiniams, tokiems kaip šiukšlinimas, miškų naikinimas ir kiti, galėsime pasidžiaugti, kad einame į priekį. Sveikinu visus susirinkusiuosius šio Jubiliejaus proga, linkiu sėkmingų darbų ir energingos veiklos ateityje. O mūsų draugijos vadovui Juozui Dingeliui dėkoju už sumanią veiklą ir meilę Lietuvai. Tikiu, kad Liepos 6-ąją, Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną, nesvarbu, kur bebūtume, visi kartu giedosime „Tautišką giesmę“. Kasmet organizuojama tautos vienijimo sąšauka „Piliakalnių šviesa“ šiemet skiriama Lietuvai pagražinti draugijos 100 metų sukakčiai. Raginu pakviesti visus pažįstamus, draugus ir aktyviai dalyvauti šioje gražioje, po visą pasaulį išsibarsčiusių lietuvių vieningoje giesmėje“ , – kalbėjo J. Sirvydis.

LPD Jonavos skyriaus narė I. Nagulevičienė, kreipdamasi į susirinkusiuosius, pakvietė apsilankyti Jonavoje, pasigėrėti kasdien gražėjančiu miestu, pasivaikščioti pėsčiųjų ir dviračių takais, pasigrožėti patraukliais skverais, fontanais, pasidairyti po Joninių slėnį, kuriame žiūrovų laukia amfiteatras. „Minime draugijos 100-metį. Per šį laikotarpį įvyko daug įvairių istorinių, politinių, socialinių įvykių. Šiandien svarbiausia – mokyti jaunimą meilės ne tik žmogui, bet ir erdvei, kurioje gyvename. Moksleiviai rūpinasi paukštelių globa – paprašo tėvelių pagaminti inkilus, kuriuos kelia į medžius, daro lesyklėles, kad sparnuočiai, žiemojantys Lietuvoje, nesušaltų, sodina medelius. Visi geri darbai – mūsų indėlis į tėviškės puoselėjimą“, – kalbėjo jonavietė.

Aktyviausiems LPD nariams, tarp kurių – J. Sirvydis ir I. Nagulevičienė, buvo įteikti padėkos raštai ir atminimo medaliai „Lietuvai pagražinti draugijai – 100“.

Draugijos 100-mečio proga renginio dalyviai pagerbė Vytauto Didžiojo ir kun. Juozo Tumo-Vaižganto atminimą – prie jų paminklų bei Kauno Ąžuolyne pasodino ąžuoliukus.

Draugijos įkūrėjai

Šie metai paskelbti Lietuvai pagražinti draugijos metais, todėl vyks daug įvairių edukacinių, kultūrinių, renginių, didelis dėmesys bus skiriamas kultūros paveldo objektams. Mokykloms siūloma organizuoti viktorinas, konkursus, protmūšius, aplinkos tvarkymo akcijas ir t. t. Visoje Lietuvoje numatytos priemonės ragina atkreipti dėmesį į aplinkosaugos, krašto tvarkymo, ekologijos, kitus visų gyvenimo gerovei aktualius klausimus.

Lietuvai pagražinti draugija, 1921 m. įkurta prof. Povilo Matulionio, kun. Juozo Tumo-Vaižganto, prof. Tado Ivanausko, Stasio Šilingo, prof. Liudo Vailionio iniciatyva, veikė iki 1940-ųjų. Kasmet skelbė medelių sodinimo dienas. Vėliau rūpinosi paukščių globa, rengė inkilų kėlimo į medžius išvykas. 1925 m. buvo sudaryti gamtos ir paminklų apsaugos komitetai. Draugijos rūpesčiu ir iš surinktų aukų buvo sutvarkytas Gedimino kalnas Veliuonoje, Birutės kalnas Palangoje bei  dr. J. Basanavičiaus parkas Kaune.

Draugijos veikla atkurta 1995 m. Šiuo metu Lietuvoje veikia per 60 draugijos skyrių, vienijančių daugiau kaip 4 tūkst. narių.

Irena BŪTĖNAITĖ