Paskelbtas Laisvalaikis

Jonai pajūryje sutiko Jonines

Sekmadienis, 04 July 2021 11:42 Parašė 

Prieš keletą dienų Jonavos r. neįgaliųjų draugijos 46 nariai sugrįžo iš Šventosios, kur keturias dienas praleido mokymo ir reabilitacijos centre „Vislida“, maudėsi ir braidė po jūrą, o Joninių proga surengė nuotaikingą improvizuotą „vakarušką“.

Kaip sakė draugijos pirmininkė Valerija Lopetienė, surinkti pilną autobusą žmonių karantino sąlygomis buvo nelengvas iššūkis. Keitėsi vežimo taisyklės, kelių dar nepasiskiepijusių ar savo sąlygas diktuojančių narių teko atsisakyti. Pagaliau po kelerių metų pertraukos jonaviečiai vėl savo pėdomis pajuto šiltą paplūdimio smėlį, gavo progą nukreipti žvilgsnį į saulės laidą jūron. Išvyka sutapo su Joninėmis. Čia, mūsų mieste, siautėjo audra, o Šventąją glostė vasarvidžio kaitra, tik kur ne kur praleisdama pilkaskvernį debesėlį. Keliautojų būryje atsirado du Jonai ir viena Janina, tad šiai trijulei teko drauge pabraidyti po stichiją, pusnuogiems papozuoti fotografams ir sulaukti feisbuke kone šimto „patiktukų“.

Kitą pavakarę klausytąsi draugijos narės medikės Jadvygos Šabūnienės minčių apie imuniteto stiprinimą pandemijos sąlygomis. Buvusi poliklinikos vyr. slaugytoja priminė, kad svarbu neprarasti geros nuotaikos, pozityviai žvelgti į susirgimų iššūkius. O pabėgus iš kietąsias dulkes skleidžiančių miestų išties būtina išnaudoti gaivias pajūrio akimirkas ir „prisigaudyti“ nuotaikos vitamino – seratonino. Be abejo, svarbu ir poilsis, maistas. Ne veltui draugijos nare tapusi kita medikė Alvyra Vėbrienė čia pat solo padainavo dainą apie duoną. Po to suklego Nijolės Antanavičienės rankose akordeonas, suskambo liaudies dainos, šokiai. Tarsi sustiprintas jautrių melodijų, ramsčiais pasiramsčiuojąs Dainius Judenis priėjo prie šaunios draugijos narės Vacės ir, nusimetęs ramentus, pakvietė šokiui. Nestigo ir poetų, kurie skaitė ir Širvį, ir Šekspyrą, o upninkietė Laimutė Šatienė pristatė neseniai savo kaimo kūrėjų išleistą eilių rinkinį „Keturi“. Paskutinėje „vakaruškos“ dalyje dominavo anekdotai – apie žemaičius, suvalkiečius, undines ir blondines. Įvairius paporinimus prisiminė  Dalytė, Nijolė, Honorata, Arturas, Albinas, Nina, kiti.  Vis tiktai nepralenkiama pasirodė kultūrininkė Vitalija Kraučelienė, gebėjusi bet kokia tema „suskelti“ linksmą istoriją.

Kita draugijos narių išvyka numatoma į Talačkonis (Pasvalio r.), kur liepos 15 d. vyks respublikinė Lietuvos neįgaliųjų šventė „Balsių malūnas“.

Marius Glinskas