Paskelbtas Aktualijos

Proveržis dėl smurto artimoje aplinkoje: Jonavoje pasirašytas istorinis susitarimas

Šeštadienis, 19 June 2021 16:29 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybėje pasirašyta keturių institucijų bendradarbiavimo sutartis dėl Jonavoje sukurto atsako į smurtą artimoje aplinkoje algoritmo įgyvendinimo. Ekspertų sukurtame modelyje aprašyti visi veiksmai, kaip turėtų elgtis skirtingos organizacijos, gavusios pranešimą apie smurto atvejį.

Pasak rajono mero pavaduotojos Birutės Gailienės, visiškai naujas tarpžinybinio reagavimo modelis padės užtikrinti efektyviausią pagalbą smurto aukoms, o taip pat ir smurto prevenciją.

„Smurtas artimoje aplinkoje arba prievartinė kito asmens kontrolė šiandien yra labai aktuali problema, todėl džiaugiamės galėję dalyvauti visiškai naujo įrankio kūrime. Nuo šiol prasidės kitas etapas – bendradarbiavimas siekiant veikti išvien ir užtikrinti kuo sklandesnę apsaugą nuo smurto artimoje aplinkoje“, - sakė B. Gailienė.

Sutartį pasirašė Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktorius Valdas Majauskas, Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariato viršininko pavaduotojas Darius Pliavga, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė ir asociacijos „Kauno moterų linija“ pirmininkė Ernesta Butkuvienė.

Jonavos rajono savivaldybė yra viena iš trijų, dalyvaujančių projekte, kurio rėmuose ir buvo sukurtas algoritmas.

Algoritmą kūrusi Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė sakė, kad Alytaus miesto, Jonavos rajono ir Ukmergės rajono savivaldybės buvo pasirinktos būtent dėl to, kad labai rimtai žiūri į smurto artimoje aplinkoje problemą ir jau turėjo nemažą įdirbį.

„Istorinė šios sutarties pasirašymo vertė ta, kad tai yra kol kas precedento Lietuvoje neturintis veiksmas, kuriuo formuojama tarpinstitucinio bendradarbiavimo praktika“, – sakė M. Jankauskaitė.

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė pasidžiaugė, kad Jonava, kartu su Alytumi ir Ukmerge, sukūrė ir pradėjo taikyti algoritmą greičiau nei tai padaryta nacionaliniu lygmeniu. Todėl šios trys savivaldybės dabar tapo pavyzdžiu ne tik kitoms savivaldybėms, bet ir visai Lietuvai.

Algoritmas sukurtas įgyvendinant projektą „BRIDGE: vietos bendruomenių stiprinimas efektyviai kovai su smurtu lyties pagrindu artimoje aplinkoje”. Projektas iš dalies finansuojamas ES Teisių, lygybės ir pilietiškumo programos (2014-2020) lėšomis. Projektą vykdo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, Lygių galimybių plėtros centras, Lietuvos žmogaus teisių centras ir socialinės reklamos agentūra „Nomoshiti“.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ir Jonavos r. savivaldybės inf.