Paskelbtas Miesto naujienos

SAUGAUS EISMO KOMISIJOJE: Dažniausiai prašė įrengti greičio ribojimo kalnelius

Pirmadienis, 14 June 2021 11:17 Parašė 

Neseniai posėdžiavusi Saugaus eismo komisija (pirmininkas Erlandas Andrejevas) svarstė gana nemažą pluoštą gyventojų prašymų.

Į Saugaus eismo komisiją (SEK) kreipėsi Aurimas D., prašydamas Žemaitės ir Laukų g. įrengti kelio  ženklą 611 ,,Aklakelis“ (kelias, neturintis viename gale išvažiavimo). Komisija pritarė šio ženklo įrengimui, ženklo vietą suderinus su Jonavos miesto seniūnija.

Dainius M. prašė įrengti Lietavos g. 17 namo kiemo teritorijoje greičio mažinimo kalnelius. Jis minėjo, kad aplinkinių namų kiemų teritorijose greičio mažinimo kalneliai jau įrengti, todėl daugelis vairuotojų, viršydami leistiną greitį, važiuoja būtent per Lietavos g. 17 namo kiemo teritoriją.

Pasak komisijos nario Tautvydo Pabrinkio, tai – pravažiuojamas kiemas, visa atkarpa nėra tiesi, su užsukimu, parkuojama nemažai gyventojų automobilių, tad beveik nėra vietos, kurioje galima būtų įrengti greičio ribojimo priemones. Mantas Petrauskas, SEK narys, paaiškino, kad atkarpa, kurioje paliekami automobiliai, yra apie 120 m, ji per trumpa įrengti greičio ribojimo kalnelius. Prašymui įrengti greičio ribojimo kalnelius Lietavos g. 17 kiemo teritorijoje nebuvo pritarta.

Vaikų lopšelis-darželis ,,Žilvitis“ SEK rašė, kad įstaiga savo lėšomis sutvarkė įvažiavimą į darželio teritoriją ir, nors ant vartų yra iškaba ,,Neužstatyti vartų“, gyventojai nuolat palieka savo automobilius užstatydami įvažiavimą, todėl pagalbos tarnybos, produktus pristatantys tiekėjai negali saugiai įvažiuoti į teritoriją. Prašyta imtis priemonių.

Tautvydas Pabrinkis informavo, kad šiuo metu vyksta kiemo tvarkymo darbai, todėl prašė nesiimti papildomų priemonių. Komisijos narys įpareigotas nuvykti į vietą ir apie numatytas priemones informuoti komisijos narius.

Eglė B. prašė prie Chemikų g. 114 namo naujai nutiesto kelio įrengti greičio ribojimo įrenginius. Vairuotojai nepastebi ženklo ,,Gyvenamoji zona“ ir nuolat viršija greitį, todėl vaikams, gyventojams nesaugu kirsti kelią. Komisijos pirmininkas atkreipė dėmesį į tai, kad, įrengus kalnelius, šalia esančių namų gyventojai skundžiasi dėl pravažiuojančių automobilių keliamo triukšmo.             SEK nepritarė greičio ribojimo kalnelių įrengimui, komisijos nariui Tautvydui Pabrinkiui pavesta nuvykti į vietą ir įvertinti situaciją.

Jovita J., Vytautas M. kreipėsi dėl automobilių parkavimo problemų prie ,,Sporto legiono“ Dariaus ir Girėno g. 1B esančioje automobilių aikštelėje. Raštas adresuotas ir Jonavos miesto seniūnijai. Pasak žmonių, parkavimo aikštelė įrengta ne pagal projektą, automobiliai turi būti parkuojami tik lygiagrečiai gatvei, o savavališkai nubrėžtos įstrižos linijos. Dabartinis ženklas nenurodo parkavimo būdo. 2018 m. ,,Sporto legionas“ buvo įpareigotas pertvarkyti aikštelę pagal techninį projektą, tačiau to iki šiol nepadarė. SEK priimtas sprendimas nubrėžti geltonus zigzagus prie elektros skydinės rezultatų nedavė, vairuotojai vis tiek palieka automobilius, o žiemos metu linijų tiesiog nesimato. Gyventojai prašė pertvarkyti aikštelę pagal techninį projektą, prie elektros skydinės įrengti ženklą, draudžiantį parkuoti automobilius, perkelti įrengtą ženklą nuo elektros skydinės arčiau ,,Sporto legiono“ aikštelės.

Šis klausimas SEK svarstytas jau ne vieną kartą, komisija išvažiuojamojo posėdžio metu nuvyko į vietą, priėmė sprendimus, kurie buvo naudingi, nes kurį laiką prašymų ir skundų komisija nesulaukė. Įrengtas žymėjimas, kurio privalu laikytis, o pažeidėjams poveikio priemones taiko ne SEK, bet policijos pareigūnai.

Erlandas Andrejevas akcentavo, kad SEK visada reaguoja į gyventojų skundus, todėl šis prašymas su nuotraukomis bus persiųstas Jonavos rajono policijos komisariatui. Gyventojai, pastebėję pažeidimą, turėtų operatyviai kreiptis į policiją arba siųsti pranešimus epolicija.lt. SEK taip pat kreipsis į ,,Sporto legiono“ vadovus, prašydama įspėti savo klientus, kad atkreiptų dėmesį į ženklinimą ir taisyklingai statytų automobilius.

Gautas kolektyvinis Juodmenos mikrorajono gyventojų prašymas (19 parašų) dėl nesaugaus eismo, susidariusio Medžiotojų, P. Vaičiūno (Juodmenos mikrorajono atkarpoje), Proskynos gatvėse. Šiame kelio ruože, kur yra tankiai apgyvendintas gyvenamasis rajonas, nors ir galioja 50 km greičio ribojimas, automobiliai (lengvieji ir krovininiai) neretai ženkliai viršija greitį. Nuo P. Vaičiūno gatvės ties staigiu posūkiu į Medžiotojų gatvę automobiliai net nepristabdo ir tai kelia grėsmę ne tik pėstiesiems, bet aplinkiniams namams, nes nesuvaldžius gali į juos atsitrenkti. Kadangi šis posūkis nėra status 90° kampas, o pakankamai lenktas, pasitaiko atvejų, kai jaunimas šį posūkį įveikia praslydimo būdu, neretai net lenktyniauja.

Gyventojai nerimauja dėl savo ir ypač savo vaikų saugumo, nes kelio ruožas avaringas (yra įvykusi ne viena avarija). Nuo Pavasario gatvės sankryžos iki Medžiotojų gatvės pabaigos nėra šaligatvio ir gyventojams (tarp jų ir vaikams) tenka eiti gatve. Eismas gana intensyvus, t. y. tiek lengvieji automobiliai, tiek krovininiai automobiliai, siekdami apvažiuoti miestą, dažnai renkasi P. Vaičiūno  ir  Medžiotojų gatves, kur nėra greičio ribojimo kalnelių ir krovininiams automobiliams važiuoti draudžiančių ženklų. Tamsiuoju paros metu ypatingai pavojinga, nes kelias siauras ir gyventojams nėra kur saugiai eiti.

Žmonės prašė padėti išspręsti susidariusią situaciją, pvz., įrengti greitį ribojančius kalnelius P. Vaičiūno ir Medžiotojų gatvėse, ženklais apriboti krovininių transporto priemonių eismą minėtose atkarpose. Dėl greitį ribojančių kalnelių įrengimo šį raštą pasirašę gyventojai šalių susitarimu sutiktų iš dalies prisidėti ir savo lėšomis. Taip pat prašyta įvertinti galimybę įrengti šaligatvius P. Vaičiūno gatvėje nuo Pavasario g. iki Medžiotojų g. pabaigos, kad gyventojai (tarp jų ir vaikai, einantys į mokyklas) galėtų saugiai pasiekti namus.

Po diskusijų SEK nutarė kreiptis į Jonavos PK dėl prevencinių priemonių taikymo P. Vaičiūno, Medžiotojų g., pastatant greičio matavimo prietaisą, montuojamą transporto priemonėje,  arba ant trikojo stovo.

Meškonių k., Ąžuolų g., gyventojai į SEK kreipėsi su prašymu dėl greičio ribojimo kalnelių įrengimo. Išasfaltavus kelio ruožą Šveicarija-Meškonys-Gaižiūnai, padidėjo automobilių srautas, padidėjo transporto priemonių greitis, viršijamas leistinas maksimalus 50 km/val. Statomi nauji gyvenamieji namai, suformuoti sklypai, tačiau pėstiesiems pritaikytos infrastruktūros nėra. Daugelis Šveicarijos, Meškonių k. gyventojų eina, važiuoja dviračiais važiuojamąja kelio dalimi. Prašyta nurodytoje kelio atkarpoje įdiegti saugumo priemones, mažinančias transporto priemonių greitį (kalnelius). Greičio ribojimo kalnelių įrengimui nepritarta. Prašymas perduotas Šveicarijos seniūnijai iš abiejų pusių įrengti ženklus: Nr. 128-Pėstieji (kelio ruožas, kurio važiuojamąja dalimi (kelkraščiu) skersai arba išilgai kelio vaikšto pėstieji), Nr. 129-Dviratininkai (įspėja apie kelio ruožą, į kurį dažnai įvažiuoja ar jį kerta dviratininkai).

Kėdainių g. gyventojai prašė įrengti greičio ribojimo kalnelius, kadangi vairuotojai, važiuodami nuo geležinkelio stoties pusės nepaiso greičio ribojimo, šioje gatvėje nėra įrengtų šaligatvių pėstiesiems. Erlandas Andrejevas priminė, kad buvo fiksuoti ir eismo įvykiai, prašymą pasirašė dauguma gatvės gyventojų, o komisijos narys Andrius Venckus patvirtino, kad šioje gatvėje iš tiesų viršijamas greitis, vairuotojai lekia 70-90 km/val. greičiu. SEK vienbalsiai pritarė greičio ribojimo kalnelių įrengimui Kėdainių g. iš abiejų pusių (50 m atstumu važiuojant nuo geležinkelio stoties pusės ir 50 m iki išvažiavimo į Žeimių g.).

Nuosavo namo Žemaitės g. savininkas Saulius S. rašė, kad, norint  išvažiuoti iš kiemo, tenka išsukti tiesiai į pakankamai judrią gatvę. Tai nebūtų problema, bet prie įvažiavimo gyventojai iš daugiabučių namų susistato automobilius, kurie blokuoja vaizdą ir pamatyti atvažiuojančio transporto neįmanoma. Reikia „išlįsti“ iki antros juostos tam, kad matytųsi, ar kažkas atvažiuoja. Per metus laiko dėl šios priežasties jau yra buvusios bent dvi avarinės situacijos ir čia yra tik laiko klausimas, kada avarija įvyks. Žinant, kad šiltuoju metų laiku ši gatvė yra mėgstama motociklininkų,  tai eismo įvykio pasekmės gali būti labai skaudžios. Net ir pastatyti automobiliai toliau nei 5 m iki įvažiavimo dėl reljefo pilnai užstoja vaizdą, nesimato atvažiuojančių automobilių. Kartais net ir sunkiasvorės transporto priemonės ten būna parkuojamos. Saulius S. prašė įrengti ženklą, draudžiantį stovėti bent 50 m iki išvažiavimo iš kiemo ar bent jau nudažyti kelio bortus geltonai už išvažiavimo iš kiemo, kad būtų galima matyti atvažiuojantį transportą iš dešinės.  

Komisijos narys Mantas Petrauskas sakė, kad šiuo metu rengiamas gatvės pertvarkymo projektas, bus priimti saugaus eismo priemonių įrengimo sprendiniai, horizontalus ženklinimas, parkavimas, numatyti atstumai. Tad nutarta, kol bus įgyvendintas gatvės pertvarkymo projektas, išvažiavimuose 5 m atstumu visur pažymėti kelkraščius geltona spalva.

Sporto klubas ,,Sporto legionas“ į SEK kreipėsi su prašymu. Viena automobilių parkavimo aikštelės dalis yra valstybinės žemės plote, kita dalis – ,,Sporto legiono“ su savivaldybės leidimu. Prie parkavimo vietos įrengta ir treniruoklių aikštelė, kuri skirta naudotis visiems Jonavos miesto gyventojams. Į minėtą parkavimo aikštelę atvyksta norintys pasportuoti treniruoklių aikštelėje ar tiesiog pasivaikščioti pėsčiųjų taku. Šiuo metu susidarė situacija, kai parkavimui nepakanka vietos sporto aikštelės lankytojams, nes automobilius palieka aplinkinių namų gyventojai, nors turi vietos savo privačiuose kiemuose. Prašoma leisti  apriboti stovėjimo laiką iki 2 val. automobilių aikštelėje Dariaus ir Girėno g. 1B.

SEK prašymui pritarė. Pritarta ir U. P. prašymui leisti įrengti neįgaliojo automobiliui skirtą stovėjimo vietą prie Chemikų g. 21 namo 1 laiptinės.

Į SEK kreipėsi Upninkų seniūnija su pritarimu vieno seniūnijos seniūnaičio prašymui: įrengti kelio ženklą pagrindinis, šalutinis kelias gatvių sankryžoje važiuojant į Kunigiškius per Gėlių gatvę, sankryžoje Mokyklos ir Gėlių g., taip pat siūloma Kaštonų ir Gėlių g. sankryžoje; įrengti Lazdynų gatvėje, Kunigiškių k., greičio ribojimo kalnelius; pastatyti Lazdynų g, Kunigiškių k., sunkiasvorio transporto svorį ribojantį ženklą. SEK prašymui pritarė.

Į komisiją kreipėsi Užusalių seniūnija su prašymu įrengti ženklą 333 ,,Stovėti draudžiama“ Turžėnų kelio atkarpoje (akligatvyje), nes siaurame kelyje statomi automobiliai trukdo privažiuoti prie Turžėnų bendruomenės centro ,,Menų artelė“ patalpų. SEK prašymui pritarė.

Valerijus A. komisijos prašė atkreipti dėmesį dėl situacijos sankryžoje ties įvažiavimu į vaikų lopšelį-darželį ,,Bitutė“. Vairuotojai skubėdami automobilius palieka kuo arčiau sankryžos ir įvažiavimo į darželį, nes į teritoriją dėl draudžiamojo ženklo įvažiuoti negali. Vairuotojams tenka  palikti Gėlių g. automobilius, kartais po pusę metro iškištus į sankryžą. Gatvė nėra plati, apsisukti būna labai sudėtinga. Susidaro spūstys, tarp vairuotojų ir gatvės gyventojų kyla konfliktai. Prašyta šioje sankryžoje, įvažiavime nubrėžti į abi puses po 5-7 m geltonas linijas arba geltonų linijų kvadratą. SEK pritarė siūlymui sankryžoje pažymėti geltonai ženklinimą zigzagu (geltonos spalvos zigzagas žymi kelio vietą (pusę), kur per visą zigzago ilgį uždrausta stovėti).

VšĮ Lietuvos reabilitacijos ir slaugos centras kreipėsi dėl galimybės įmonės teritorijoje (Paupio g.) pastatyti kelio ženklus „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“ schemoje nurodytoje vietoje. Komisijos nariai šiam prašymui pritarė.

SEK parašė Viktorija K. Atėjus pavasariui Miškininkų g. gale ties 10-uoju namu esančiame staigiame kelio linkyje stipriai suvešėjo krūmai, kurie nebekarpomi. Dėl šios priežasties kelio atkarpa tapo siauresnė nei įprastai, o dėl aukštesnių krūmų nebesimato iš priekio atvažiuojančių mašinų, tad du priešprieša atvažiuojantys automobiliai paprastai sustoja beveik kaktomuša, prasilenkti pavyksta remiantis automobiliui į krūmus. Gyventojai nuolat susiduria su avaringomis situacijomis, gatvelėje nuolatos laksto, važinėja dviračiais, paspirtukais ir kitomis priemonėmis mažamečiai vaikai. Dauguma vietinių gyventojų ties šiuo posūkiu važiuoja labai lėtai, tačiau nevietiniai, kurjeriai, taksi vairuotojai, kartais net sunkiasvorės važiuoja didesniu nei šioje vietoje leistina greičiu. SEK prašoma išanalizuoti situaciją ir priimti sprendimą. Komisija nutarė pavesti Jonavos miesto seniūnijos atstovams nuvykus į vietą įvertinti situaciją ir pasirūpinti krūmų apgenėjimu.

Posėdžio metu svarstyta ir daugiau klausimų. Visi, kurie kreipėsi, bus informuoti apie priimtus sprendimus.

Parengė Karolina VIČIŪTĖ