Paskelbtas Renginiai

Didžiulis torčiukas ant Jonavos meno tvirtovės grindų

Penktadienis, 11 June 2021 16:22 Parašė 

JKC Meno galerijoje birželio mėn. 7 d. atidaryta VDA Kauno fakulteto Tapybos katedros bakalauro ir magistro 2021 m. studentų baigiamųjų darbų paroda. Parodos kuratorius dailininkas Darius Rakauskas (VDA KDĮ Tapybos katedros dėstytojas) sako, kad kiekvienas jaunas menininkas ieško individualumo, šiuolaikiškumo, analizuoja laikmečio problemas, atranda naujų požiūrio taškų, praplečia ir išgrynina visuomeninę patirtį. Šiandien jo misija, sukurti patrauklią ekspoziciją ir informuoti visuomenę apie jaunuosius menininkus ir jų darbus.

Studentų grupinės parodos dalyviai, keturi magistrantai:

 Gerda Malinauskaitė „Įmanomi reikšmingumai(vaizdo nuotrupa)“. Vadovas dr.J. Varkulevičienė.

Vytenis Mikulevičius „Medijos per meną(Fan Art).Vadovas prof. A. Vaitkūnienė.

Jūratė Jukštienė „Tapytojas ir gamta“. Vadovas prof. A. Vaitkūnienė. Kristina Čivilytė „Gamtos dėlionės“. Vadovas prof. L.Drazdauskaitė.

Aštuoni studentai pristatę bakalauro baigiamuosius darbus:

Rūta Lukrecija Paleckaitė „Simbolių metamorfozė“ . Vadovas lekt. P. Lincevičius.

Gintarė Konderauskaitė “Šviežios sultys mano apatiniuose“. Vadovas lekt. A. Zakarauskas.

Ieva Bartuškaitė „Mano kambarys“. Vadovas dr. J. Varkulevičienė. Aušrinė Petrauskaitė „#be filtro“. Vadovas prof. P.Griušys.

Adelė Urbanavičiūtė „Greičiau ta diena pasibaigtų“. Vadovas prof. P.Griušys.

Lilija Gotautaitė „Viskas apie tą patį ir viskas apie viską“. Vadovas lekt. P. Linkevičius.

Edvinas Batulevičius „Atskirtys‘. Vadovas prof. L. Drazdauskaitė.

Šarūnas Baltrukonis „Epizodai“ .Vadovas lekt. A. Zakarauskas.

Atėjau į galeriją tuo metu, kai dėstytojas Darius Rakauskas kabino savo studentų darbus, aš buvau vienintelė dalyvė salėje. Nežinojau, kada galima parodos kuratorių sutrukdyti savo klausimais, ilgai laukti nereikėjo, jis padarė pertrauką ir mes pasikalbėjome.

– Kada tampama dailininku? Kuo skiriasi bakalauro studijos nuo magistro studijų? Ir ką jūs čia veikiate?

– Atsakysiu prof. Arūnas Vaitkūno žodžiais. „Aš nežinau, kada žmogus tampa dailininku, Išmokus piešti , nebūtinai  juo tampama. Gal dailininkas tai pozicija gyvenime? Pozicija daikto, reiškinio ar situacijos atžvilgiu. Problema tą poziciją surasti ir išlaikyti“ (Prof. Arūnas Vaitkūnas(1956-2005)).

Tapybos katedra savo ištakas sieja su 1922 m. Kauno meno mokykla ir tęsia jos tradicijas, puoselėdama koloristinę tapybą ir tapymo iš natūros įgudžius. Šiuo metu Tapybos katedra dirba pagal naujai patvirtintas studijų programas, atsižvelgiant į Europos Sąjungos aukštojo mokslo standartus bei rekomendacijas, taip pat kūrybinius, profesinius ir ekonominius poreikius.

Tapybos katedros studijos vyksta dviem pakopom: keturių metų bakalauro studijos ir dviejų metų magistro studijos. Bakalauro studijų programos tikslas yra ugdyti tapybos specifiką įvaldžiusią ir savarankiško kūrybinio darbo įgudžius įgijusią asmenybę, formuoti meninį mąstymą, remiantis nacionalinės ir pasaulinės dailės tradicijomis, suteikti gebėjimą naudotis naujomis atvaizdo kūrimo technologijomis, profesine literatūra, rasti reikiamą informaciją internete, rišliai pristatyti savo kūrybą žodžiu, tekstu bei multimedijos pagalba, mokėti užsienio kalbas, būti pasiruošus antrąjai, magistro studijų pakopai.

Magistrantūros studijų programos užduotis – ugdyti kūrybinę asmenybę, gebančią savo darbais aktualizuoti kultūrinę patirtį, analizuoti svarbias laikmečio problemas, atrasti naujus požiūrio  taškus ir siūlyti galimus sprendimo būdus, taip praturtinant ir išgryninant visuomeninę patirtį. Baigusieji dviejų metų magistro studijas įgyja dailės magistro laipsnį ir gali tęsti studijas doktorantūroje.

Tapybos studijų dėstytojai – aktyviai kuriantys ir meniniame gyvenime dalyvaujantys menininkai ir tapytojai, todėl jų patirtis ir žinios tiesiogiai lemia programos vykdymo kokybę, ruošia studentus tapti  profesionaliais tapytojais, moko dalyvauti parodose, kultūriniame gyvenime, tapti gerais savo srities dėstytojais, dailės mokytojais, parodų kuratoriais.

Aš šalia dėstymo ir kūrybos programos vykdau ir kitą veiklą už KDA ribų.

– Kas tapyboje svarbiau svajonė ar tikras jausmas?

– Manau svajonė turi vesti menininką į tikslą, gal apgraibom, per nežinomą teritoriją, bet į priekį. Tikrumas – teorija, kitų menininkų sukurti darbai, kas yra atramos taškas. Tipažas- kada menininkai jaučia panašius išgyvenimus, net bepročiai tipiški savo holiucionacijose. Kūryba yra žaidimas, nuotaika, išmonė atsitraukti nuo šablono ir būtinai siekimas asmeninio rezultato.

Baigiamųjų darbų peržiūrų metu dėstytojas išsako savo nuomonę, būna studentas nesilaiko kompozicijos ar imasi nuvalkiotos temos, tuomet siūlome alternatyvą, tuomet jis gali kreipti dėmesį į pastabas arba ne. „Mano kelias yra tiesa“- kartais būna ir toks atsakymas. Kartasis sunku suvaldyti emociją, kurią studentas kelia į paveikslą, lyg išpažintą nuodėmę. Tada tiesiog imi diskutuoti, apmąstai negatyvą ir pastebi, kad po kurio laiko drobėje nelieka griaunamojo užtaiso ir studentas linksta į pozityvią tapybą. Kartais studentas ginasi, sakydamas, kad ištisas džiugavimas, saldumas, privalomas pozityvas irgi vargina. Tada viską sprendžia laikas, pats nustoji svarstyti už ir prieš, ir tikrai, kitą kartą žiūrėdamas į paveikslą matai, kad pasikeitė nuotaika ir jis ne toks liūdnas, arba ne toks jau ir linksmas.

Manau, kad 2021 m. studentų baigiamasis kursas yra stiprus ir ryškus. Jų darbai kvepiantys bičių vašku, žole, žiedlapiais, konkorėžiais, grybais. Įspūdinga instaliacia  su langu ir užuolaida,  dviejų, trijų paveikslų dalys apjungiančios į vieną visumą. Paroda kvėpuoja jaunystės išmone, originaliais sprendimais, drobių sugretinimais ir tik jiems vieniems žinomos minties atkartojimais. KDA baigę studentai turi stiprią vidinę spyruoklę, jų darbai atrinkti parodai reprezentuoja visumą gerų darbų, kurie ne tik  dėstytojams, bet ir visuomenei demonstruoja rezultatą. Gintarė Konderauskaitė iš Jonavos suklijavo didžiulį tortą, darbas tarsi pasitinka parodos lankytojus „su duona ir druska“.

Eitvydė Pranevičienė