Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Žurnale „Reitingai“ – ir Jonavos mokyklų pasiekimai

Antradienis, 25 May 2021 09:02 Parašė 

Žurnalas „Reitingai“ praėjusią savaitę, kaip ir kasmet, pristatė Lietuvos bendrojo ugdymo ir aukštųjų mokyklų reitingus. Iš jų matyti, kad kasmet lyderių pozicijas užimančios švietimo ir mokslo įstaigos savo pozicijų neužleidžia, tačiau net ketvirtadalis iš 100 geriausių šalies mokyklų yra gimnazijos iš mažesnių miestų.

Gimnazijų reitingas

Šiemet aštuntą kartą pristatomas institucinis visų šalies gimnazijų reitingas. Tiesa, rengiant jį buvo atnaujinti vertinimo kriterijai, išplatintame pranešime nurodo žurnalo „Reitingai“ rengėjai.

Gimnazijų vertinime tradiciškai atskirtos mokyklos, kurios vykdo moksleivių atranką ir tos, kurios priima visus mokinius pagal vadinamąjį teritorinį principą. Be to, „Reitingai“ išskyrė mokyklas pagal savivaldybių socialinį-ekonominį gyventojų kontekstą.

Įdomu tai, kad net ketvirtadalis iš 100 geriausių šalies mokyklų yra gimnazijos iš vadinamojo žemo socialinio-ekonominio konteksto savivaldybių. Kaip nurodo žurnalo rengėjai, nepaisant tokio konteksto, ketvirtadalis gimnazijų pasiekia gerus akademinius rezultatus.

„Kiekvienos ugdymo įstaigos vienas pagrindinių tikslų – mokymosi pasiekimai, tačiau svarbu ne tik tai, svarbu pati atmosfera, kurią įstaiga sukuria, kiek ji leidžia atsiskleisti vaiko gebėjimams ir lavinti juos. Orientacija į rezultatą būtina, bet rezultatas gali būti pamatuojamas įvairiais svertais, ne vien tik pažymiu. Žinoma, džiugu, kad turime kuo pasigirti ir pasididžiuoti, turime savitų išskirtinumų, akivaizdu, kad nestokojame įstaigų lyderystės ir galime būti pavyzdžiu kitiems“, - sako Jonavos rajono mero pavaduotoja Birutė Gailienė.

Žurnalo reitinge tarp gimnazijų, neturinčių teisės atsirinkti mokinių, Jonavos Senamiesčio gimnazija užima 53 vietą.

Iš viso sudarant reitingą buvo vertinamos 368 gimnazijos, kurių abiturientai 2020-aisiais laikė valstybinius brandos egzaminus (VBE).

Kaip savo pranešime nurodo „Reitingai“, tiek tarptautinių tyrimų antrinės analizės, tiek nacionalinis gimnazijų reitingas, sudarytas remiantis VBE rezultatais, rodo tendenciją, kad savivaldybių ir valstybinės mokyklos pradeda atsilikti konkurencinėje kovoje su privačiomis mokyklomis.

Pradinių mokyklų ir progimnazijų reitingas

Žurnalas „Reitingai“ septintą kartą pristato ir absoliučios daugumos šalies mokyklų, pastaruosius trejus metus dalyvavusių nacionaliniuose moksleivių pasiekimų patikrinimuose (anksčiau vadintuose standartizuotais testais), vertinimą.

Pagal ketvirtokų trejų pastarųjų metų pasiekimus sudarytame reitinge mūsų rajone geriausią rezultatą demonstruoja Jonavos Panerio pradinė mokykla.

Pagal aštuntokų trejų pastarųjų metų pasiekimus aukščiausioje pozicijoje tarp rajono įstaigų yra R. Samulevičiaus progimnazija.

Mokytojai perlai

Žurnalas pristato 270 šalies mokytojų, kuriuos vadina perlais. Tai ilgamečiai pedagogai, jau išėję į pensiją, bet ir toliau dirbantys mokyklose: juos myli vaikai, vertina tėvai, gerbia kolegos, brangina ir saugo mokyklų vadovai.

Tarp tokių perlų paminėti ir pedagogai iš Jonavos rajono: Danutė Stankevičienė (Ruklos J. Stanislausko mokykla), Nijolė Kasperiūnienė (J. Vareikio progimnazija), Vanda Bieliauskienė (R. samulevičiaus progimnazija), Vidutė Tatarūnienė („Neries“ pagrindinė mokykla).

„Reitingai“ pastebi Lietuvoje kone mada tapusią tendenciją mokykloms girtis, kad mokymas jose individualizuotas, diferencijuotas ir atliepia mokinių poreikius. Tačiau žurnalas tvirtina, kad realybėje tuo dažnai net nekvepia.

Vis dėl to „Reitingai“ išskyrė 30 pagal šį kriterijų galingų mokyklų: privačių ir valstybinių. Ir tarp valstybinių čia minima Jonavos pradinė mokykla.

Žurnale taip pat skaičiuojama, kad Lietuvoje yra per 350 mokyklų, kuriose moksleiviai turi galimybę mokytis praktinio verslumo, finansinio raštingumo ir įgyti darbo rinkoje svarbių įgūdžių. Tarp ekonomikos ir verslo srityje labiausiai sublizgėjusių mokyklų minima Jonavos J. Ralio gimnazija.

Išskirtiniai mokyklų pasiekimai menų srityje – Jonavos J. Ralio gimnazija, turinti I laipsnio diplomą Dailės olimpiadoje. Sporte didžiausių laimėjimų pasiekusių mokyklų sąraše paminėtos Ruklos J. Stanislausko ir Bukonių mokyklos.

Pagal tai, kiek mokinių lanko mokykloje ir kitur veikiančius būrelius, išsiskiria Jonavos rajono Šveicarijos progimnazija.

„Reitingai“ yra analitinis švietimo ir aukštojo mokslo žurnalas. Jis kokybiniais pjūviais analizuoja ir pateikia išsamius ir plačius absoliučiai visų Lietuvos švietimo ir aukštojo mokslo institucijų tyrimus ir reitingus, taip pat skirtingų užsienio universitetų reitingų apžvalgas.

Jonavos r. savivaldybės inf.