Paskelbtas Futbolas

Hegelmann LFF taurės kovos Jonavos komandai baigtos

Pirmadienis, 24 May 2021 08:28 Parašė 

Praėjusį savaitgalį oficialiai startavo dar vienas šio sezono lietuviško futbolo turnyras – Hegelmann LFF taurė.

Šiame taurės varžybų sezone iš viso startuoja 30 komandų, tad norint iškovoti titulą reikia laimėti penkerias rungtynes, įskaitant ir finalą.

Nuo 1990-ųjų, kada Lietuva paskelbė nepriklausomybę ir kada taurės turnyras įgavo dabartinį pavadinimą, iki dabar buvo sužaisti 32 taurės turnyro sezonai.

Pirmaisiais naujosios LFF taurės laimėtojais 1990-aisiais tapo Klaipėdos „Sirijaus“ futbolininkai, kurie finale po baudinių serijos nugalėjo Vilniaus „Žalgirį“. Tai buvo pirmasis ir paskutinis Klaipėdos ekipos triumfas LFF taurės turnyre (dar vieną sykį anksčiau buvo iškovota „Tiesos“ taurė, kuri iki Nepriklausomybės buvo LFF taurės atitikmuo), mat jau po kelių metų pajūrio klubas iširo.

Apskritai per visą LFF taurės turnyro istoriją neabejotini lyderiai yra Vilniaus „Žalgirio“ ekipa, kuri trofėjų aukštyn kėlė net 12 kartų, arčiausiai jų – Panevėžio „Ekrano“ ir „FBK Kauno“ klubai, kurie taurę iškovojo po 4 sykius, 3 kartus turnyro nugalėtojais tapo Marijampolės „Sūduva“.

Po du kartus varžybose triumfavo Šiaulių „Kareda“ bei Klaipėdos „Atlantas“, o dar penkios komandos turnyrą laimėjo po sykį. Tai – jau minėtas „Sirijus“, Vilniaus „Makabi“, Kauno „Inkaras“, Kauno „Stumbras“ bei FK „Panevėžys“.

Tuo tarpu kalbant apie trenerius, tai yra trys strategai, kurie šį trofėjų aukštyn kėlė po tris kartus – Benjaminas Zelkevičius ir Valdas Dambrauskas skirtingais laikotarpiais šiuos titulus iškovojo treniruodami Vilniaus „Žalgirį“, o Valdas Urbonas kartą taip pat laimėjo su „Žalgiriu“, o dar du sykius triumfavo vadovaudamas savo gimtojo miesto Panevėžio „Ekranui“.

Įdomu tai, jog per iš visų 32 vykusių finalų, nugalėtojas per pagrindinį laiką paaiškėjo 21 kartą.

Penkis kartus mačo baigtis sprendėsi pratęsime, o bene įspūdingiausiai šiame kontekste atrodo Šiaulių „Karedos“ pergalė 1998-1999 metų sezono taurės finale, kai finalo susitikimo su „FBK Kaunas“ pagrindinis laikas baigėsi be įvarčių, o pratęsimo metu šiauliečiai pasiuntė net tris įvarčius ir taip iškovojo triuškinamą pergalę 3:0.

Šešis kartus finalo rungtynės nukeliavo ir iki 11 baudinių serijos, o toks scenarijus įvyko ir praėjusių metų finale, kur „Panevėžys“ po baudinių palaužė Marijampolės „Sūduvą“ ir taip pirmą sykį savo ekipos istorijoje iškovojo šį titulą.

Būtent sutapo taip, kad burtai lėmė, jog pirmojoje lygoje rungtyniaujanti FK „Jonava“ pirmajame etape susitiko su FK „Panevėžys“ ekipa. Vienintelės rungtynės vyko žemesnėje lygoje žaidžiančios komandos aikštelėje. Sekmadienį tarp šių vienuolikių vyko Jonavos centrinio stadiono dirbtinės dangos aikštelėje. Jonaviečiai susitikimą pradėjo šiek tirk kitokios sudėties nei čempionate, o starte buvo galima pamatyti ir komandos  naujoką iš Rusijos Jurij Lebedev.

Jau pirmajame kėlinyje susirinkę žiūrovai pamatė, kad rungtyniauja skirtingose lygose žaidžiančios komandos, bet pasirodo, kad po pertraukos vaizdas pakito ir atkutę Jonavos futbolininkai sugebėjo pasipriešinti varžovams. Dar pirmajame kėlinyje svečiai iš Panevėžio pelnė du įvarčius, tačiau aikštelės šeimininkai sugrąžino šiokią tokią intrigą. Pirmosiomis antrojo kėlinio minutėmis (52 min.) pasižymėjo slovakas Filip Halgoš. Vėliau abi komandos dėjo nemažai pastangų rezultatą pakeisti, bet to padaryti  nepavyko. Jonaviečiai patyrė nesėkmę 1:2 ir į taurės varžybų sekantį etapą pateko Panevėžio futbolininkai.

FK „Jonava“ sudėtis – Romas Margelis, Džiugas Raudonius, Gytis Vasylius, Artūras Rocys, Lukas Čepkauskas, Almantas Vansevičius  (nuo 73 min. Arnas Spyčius), Tadas Eliošius (nuo 33 min. Marius Ganusauskas), Filip Halgoš, Jurij Lebedev (nuo 89 min. Matas Popiera), Paulius Osauskas, Ibrahima Sory Soumah.

Kitose rungtynėse užfiksuoti šie rezultatai: Utenos FK „Utenis“ – FK „Šilutė“ 0:3, Kybartų FK „Sveikata“ – Plungės „Babrungas“ 1:3, Vilniaus „Panerys“ – FA „Šiauliai“ 1:2, Kauno FM „Fortūna“ – Joniškio FK „Saned“ 0:4, Kretingos „Minija“ – Alytaus FK „Dainava“ 1:1 (po 11 m baudinių – 4:5), Vilniaus BFA – Kėdainių „Nevėžis“ 0:2, Mažeikių FK „Atmosfera“ – Kauno „Hegelmann Litauen“ 0:3, Vilniaus „Viltis“ – FK „Garliava“ 0:0 (11 m baudiniai – 3:4), Klaipėdos FM – Telšių „Džiugas“ 0:6, Panevėžio FK „Ekranas“ – Klaipėdos FC „Neptūnas“ 2:5 (M. Papšys įmušė 4 įvarčius), Marijampolės FK „Sūduva“ – Vilniaus FK „Riteriai“ 1:0.

Šią savaitę šiame  pirmajame etape rungtynes dar žaidė Vilniaus FK „Žalgiris“ ir Gargždų „Banga“ bei Vilniaus FM „Ateitis“ – Kazlų Rūdos „Šilas“.

Kauno „Be1“ (II lyga) ir „Kauno Žalgiris“ (A lyga) lėmus burtams, iš karto pateko į varžybų aštuntfinalį.

Po šios nesėkmės, Jonavos futbolininkai šią savaitę toliau tęs pirmosios lygos čempionatą. Gegužės 27 d., ketvirtadienį, FK „Jonava“ centrinio stadiono dirbtinės dangos aikštelėje  susitiks su „Kauno Žalgiris B“ klubu. Rungtynių pradžia 18.00 val.