Paskelbtas Renginiai

Muziejų naktis Jonavoje: nuo baltiškų apeigų iki virtualios realybės patirčių

Ketvirtadienis, 20 May 2021 10:28 Parašė 

Gegužės 18 d. minima Tarptautinė muziejų diena. Nuo 2005 m. šiai dienai paminėti organizuojamas projektas, kurio išskirtinumas – pakviesti lankytojus į muziejų ne tradicinėmis darbo valandomis, bet vėlų vakarą ar naktį. Tądien organizuojamos naktinės ekskursijos, koncertai, edukacijos, dovanojančios lankytojams neįtikėtinų potyrių, naujų patirčių. Jonavos kultūros centro krašto muziejus gegužės 18 d. taip pat kvietė į netradicines veiklas. Buvusios Jonavos arklių pašto stoties centrinis pastatas, kuriame dabar įsikūręs Krašto muziejus, nušvito ryškiausiomis spalvomis, praeivius ir „Muziejų nakties“ dalyvius džiugino Šviesų ir muzikos programa. Didelio susidomėjimo sulaukė virtualios realybės patirtis. Muziejaus lankytojai turėjo galimybę pamatyti Kristinos Buožytės ir Vitalijaus Žuko sukurto trumpametražio 360 laipsnių virtualios realybės  projekto - filmo „Angelų takais“, fragmentą. Šis filmas kvietė į virtualią pažintį su žymiausio visų laikų Lietuvos dailininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūryba. Skambant paties M. K. Čiurlionio kurtai simfoninei muzikai, prieš akis atgijo menininko paveikslai. Šią patirtį išbandę „Muziejų nakties“ dalyviai liko sužavėti. Mažiausiems renginio dalyviams patiko galimybė išbandyti virtualios realybės akinius, vyresnius sužavėjo pati idėja – dailininko paveikslus perkelti į virtualią erdvę.

Šį kartą muziejaus renginį papildė ir Jonavos kultūros centro organizuota deivės Mildos šventė. Prieš atslenkant sutemoms baltiškais ženklais papuoštoje erdvėje šalia Krašto muziejaus degė aukuras ir vyko simbolinės apeigos. Jonavos kultūros centro Fokloro kolektyvo ,,Laduta” dalyviai bei susirinkę žiūrovai ugnelei Gabijai aukojo saujeles grudų, druskos, laužė ir valgė duoną, šilčiausius linkėjimus vieni kitiems siuntė, berdami į aukurą gintaro dulkes. Pasibaigus apeigoms, trumpą koncertinę programą atliko ,,Laduta”, išskirtine programa šventės dalyvius džiugino svečiai iš Vilniaus – kūrybinio folkloro grupė ,,Rugiaveidė ir šeima”. ,,Tenka pripažinti, kad deivės Mildos šventė nėra labai žinoma o dažniausiai ji švenčiama nedidelėse romuviečių bendruomenėse gamtos apsuptyje, tačiau tikrai verta didesnio dėmesio. Mūsų šventė taip pat rėmėsi gražiomis romuviečių idėjomis, jau betampančiomis tradiciniu šventės formatu. Būtent todėl įžengę pro simbolinius vartus ir rituališkai nusiplovę rankas, šventės dalyviai apvalė savo vidų nuo visų negerovių ir nuskaidrino mintis. Tikiu, kad visi simboliniai veiksmai sustiprino tarpusavio bendrystę, o kiekviename iš mūsų pakurstė deivės Mildos simbolizuojamus meilės bei laisvės jausmus“ – po renginio kalbėjo Kultūros centro etnokultūros specialistė-režisierė Jovita Rutkauskaitė, pakvietusi visus iki pat vidurnakčio mėgautis ,,Muziejaus naktų” programa.

Praeivių dėmesį traukė jau kelerius metus jonaviečius šią dieną džiuginanti šviesos fotografija. Naudojant labai paprastas medžiagas – plieno vatą, skėčius ir fotoaparatą – sukuriama nepaprasta nuotrauka. Muziejininkė Giedrė Narbutaitė – Kontrimė sako: „Atsiminimui lieka ne tik išskirtinė nuotrauka, bet ir puikus prisiminimas, nes pats procesas labai įdomus. Prašome žmonių išsirinkti patogią pozą, kurioje jie galėtų išbūti 10–30 sekundžių. Už žmonių nugarų yra sukama deganti plieno vata. Regis nieko ypatingo nevyksta, bet pamatę nuotrauką žmonės nustemba – kiek daug šviesos joje! Todėl ir vadiname ją Šviesos fotografija”. Yra žmonių ir šeimų, kurie šviesos fotografijoje įsiamžina jau keletą metų iš eilės, o ši pramoga tapo neatsiejama ,,Muziejų nakties” dalimi.

,,Keičiasi renginių kultūra, tad kasdien bandome atrasti naujų formų. ,,Muziejų naktis” – puikus to pavyzdys. Statiškų žiūrovų nedaug, tačiau patrauklūs vizualiniai sprendimai – šviesos ir lazeriai, subtili muzika, pritraukia kiekvieną praeivį ir specifiniu būdu primena apie mūsų istoriją, puoselėjamas vertybes. Labai džiaugiuosi kūrybišku muziejaus kolektyvu, jo idėjomis, muziejaus ir kultūros centro darbuotojų sinteze, leidžiančia džiaugtis tokiais puikiais rezultatais.” – renginiu džiaugėsi Kultūros centro direktorius Sergejus Jefimenka. - ,,Ir toliau stengsimės, kad tokių gražių, prasmingų patirčių jonaviečiai sulauktų kuo daugiau. Juk prieš akis – ilgas, turiningas ir tikrai nustebinsiantis vasaros sezonas”.

Jonavos kultūros centro ir krašto muziejaus inf.