Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Paukščių gripo židinys rajone kelia nerimą

Ketvirtadienis, 20 May 2021 09:51 Parašė 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Kauno departamento Jonavos skyrius praneša, kad gegužės 19 dieną Ragožių k. (Kulvos sen.) gyventojo laikomiems 15 naminių paukščių buvo nustatytas didelio patogeniškumo paukščių gripas H5N8 (toliau PG).

Reikalaukite dokumentų

Nuo metų pradžios ši pavojinga liga užregistruota Kauno, Vilniaus, Trakų, Marijampolės, Prienų, Raseinių rajonuose, iš viso 47 įvairiose Lietuvos vietose.

„Paukščių gripo virusas H5N8 labai pavojingas paukščiams, tačiau žmonių sveikatai grėsmės nekelia. Įtariama, kad į Ragožių kaimą virusas pateko balandžio pabaigoje, kai Prienų turguje šeimininkai nusipirko 10 vištų be dokumentų. Tai dar kartą patvirtina, kaip svarbu iš pardavėjo reikalauti sveikatingumą įrodančių dokumentų, tai yra važtaraščių ir sveikatos pažymėjimų. Paukščius dera įsigyti tik iš patvirtintų paukštynų ar įregistruotų prekiautojų naminiais paukščiais“, – primena VMVT Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja Diana Daina Šutovienė.

Nustačius paukščių gripą, visi ūkyje laikomi paukščiai yra sunaikinami, o valdų savininkai privalo atlikti inventoriaus, pastatų ir aplinkos valymo bei dezinfekavimo darbus. Visos šios išlaidos kompensuojamos tik tiems paukščių augintojams, kurie bus deklaravę savo laikomus paukščius.

„Deklaruoti ūkyje laikomus sparnuočius tikrai nėra sudėtinga. Deklaracijas galima pateikti nuotoliniu būdu elektroniniu paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.  arba kreiptis į VMVT Kauno departamento Jonavos skyrių, esantį Kosmonautų g. 15. Išsamesnę informaciją paukščių laikytojams suteiks mūsų skyriaus specialistai telefonais: (8 349) 54 327 ir (8 349) 53 246. Paukščių gripo virusas pavojingas ne tik vištoms, bet ir žąsims, kalakutams, antims, kitiems sparnuočiams“, – perspėja D. Šutovienė.

Pareigūnai vyksta į kaimus

Pasak VMVT Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėjos, mūsų rajono sodiečiai savo ūkiuose laikomų plunksnuočių deklaruoti nelinkę. Deklaracija apie auginamus paukščius Ragožių PG židinyje taip pat nebuvo pateikta.

Nuo gegužės 20-osios dėl paukščių gripo patvirtinto židinio rajone VMVT Jonavos skyriaus pareigūnai atlieka ūkių, kuriuose laikomi paukščiai, surašymą. Tuo pačiu šeimininkams bus pateikiamos deklaracijos pasirašymui bei įteikiamos atmintinės apie PG.

Pirmiausiai bus aplankomos valdos, įeinančios į 3 km Apsaugos zoną, po to  – 10 km Priežiūros zoną. Į 3 km zoną įeina šie kaimai: Ragožiai, Melnitėlė, Paupė, Marvilius, Šmatai, Čiūdai, Prauliai, Konceptas, Karaliūnai, Konciapolis, Dijokiškiai, Virbalai. Vėliau VMVT pareigūnai pasieks Žeimių, Šilų, Kulvos, Bukonių seniūnijos kaimus, esančius Priežiūros zonoje. D. Šutovienė tikisi, kad, atliekant paukščių surašymą, gyventojai bus geranoriški, įsileis VMVT inspektorius ir bendradarbiaus su jais.

„VMVT Jonavos skyrius nuo paukščių migracijos pradžios vykdė sustiprintą prekybos paukščiais kontrolę – tiek išvežamosios prekybos, tiek pardavimo  turgavietėse. Buvo nustatyta pažeidimų ir pritaikytos nuobaudos iš kitų rajonų atvykusiems asmenims, kurie prekiavo paukščiais. Nuo šių metų gegužės 1 d. prekyba paukščiais turgavietėse uždrausta“, – sako D. Šutovienė.

Biologinės saugos reikalavimai

Gyventojai, savo ūkiuose auginantys paukščius, privalo laikytis biologinės saugos priemonių, kurios apsaugos sparnuočius nuo PG grėsmės.

„Kai kurie augintojai mano, kad ši ligą į jų kiemą neateis, tad nekreipia dėmesio į saugumą. Tenka matyti, jog šeimininkai laisvai leidžia vištoms, žąsims vaikščioti po kiemą, sodą. Visus naminius paukščius būtina laikyti pastatuose, neišleisti jų į lauką. Jeigu norima paukščius palepinti lauke, reikia aptverti lauko aikšteles ar teritorijas, kad jų plunksnuočiai negalėtų turėti jokio kontakto su laukiniais vandens paukščiais, kurie yra pagrindiniai PG viruso platintojai, – dar kartą įspėja D. Šutovienė. – Girdyti ir šerti savo augintinius reikia pastatuose ar statiniuose su pastoge. Būtina nepamiršti, kad negalima paukščių girdyti nenukenksmintu atvirų paviršinių vandens telkinių vandeniu. Naminių paukščių pašaras ir kraikas turi būti laikomas taip, kad prie jo neprieitų laukiniai paukščiai ar kiti gyvūnai. Jeigu bus laikomasi šių biologinės saugos taisyklių, PG susirgimo atvejų tikrai turėsime mažiau.“

Požymiai, keliantys įtarimų

Pradedantys sirgti paukščiai, kaip ir žmonės, pajunta tam tikrus ligos simptomus. Todėl šeimininkai privalo kasdien stebėti auginamų paukščių sveikatos būklę. Jonavos skyriaus vedėja D. Šutovienė primena pagrindinius paukščių gripo požymius.

„Lesindami ir girdydami savo augintinius, žmonės tikrai pamatys sumažėjusį jų apetitą, nes pašarų ir vandens suvartojimas nukris apie 20 procentų. Užsikrėtusios virusu vištos padės mažiau kiaušinių. Be abejo, daugiausiai įtarimų sukels nugaišę paukščiai, nes jų gaišimas padidėja trimis procentais per savaitę. O jeigu keletą, pavyzdžiui, vištų laikančiuose ūkiuose vienu metu nugaiš keli paukščiai, reikia reaguoti operatyviai. Paukščiams pasireiškia klinikiniai požymiai ar pakitimai, keliantys įtarimų apie užklupusį PG virusą – pamėlsta paukščių skiauterės, barzdelės, patinsta galvos ir kaklo audiniai, atsiranda kraujosruvų odoje. Mes dar kartą kartojame: išvengti šios ligos galima tik griežtai laikantis visų reikalavimų ir įsiklausant į veterinarijos specialistų patarimus, – komentuoja VMVT Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja. – Kreipiuosi į gyventojus, laikančius paukščius, ir prašau apie rastas laukinių vandens paukščių gaišenas, padidėjusį naminių paukščių mirtingumą pranešti visą parą veikiančia nemokamo telefono linija 8 800 40 403 arba paskambinti į mūsų skyrių telefonu (8349) 54 327. Abipusis bendradarbiavimas ir susikalbėjimas padės išvengti didesnių nuostolių.“

Irena BŪTĖNAITĖ