Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Laisvalaikis

Literatūrinė meistrystė – novelių knygoje

Trečiadienis, 12 May 2021 11:46 Parašė 
R. Čičelis R. Čičelis

Vienos rankos pirštais galima suskaičiuoti literatūros kūrėjus prozininkus, gyvenančius Jonavoje. Norint parašyti gerą eilėraštį, dažniausiai pakanka sulaukti įkvėpimo ir lape užfiksuoti tai, ką šnibdžda mūzos. Prozai reikia daugiau: ne vien talento, bet ir darbštumo bei kitų dorybių.

Jonavietė Eitvydė Pranevičienė praėjusių metų pabaigoje išleido naujausią savo novelių rinkinį „Angelų vasara“. Vos pradėjus skaityti šią knygą, neįmanoma nepastebėti autorės gebėjimo gyvai kurti ir pasakoti siužetus, kuriais keliaujant vaizduotė skaitytoją nešioja po daugelį Europos ir kitų šalių kraštovaizdžių, kultūriškai svarbių vietų, apie kurias E. Pranevičienė drąsiai pasakoja taip, lyg būtų visose jose buvusi. Tikėtina, kad į įvykius orientuoto teksto kūrimo įgūdžiai yra išsiugdyti per daugelį autorės žurnalistinio darbo metų.

Dar viena reta Lietuvos padangėje „Angelų vasaros“ ypatybė yra ta, kad knygos veikėjai ne samprotauja, ne postringauja monologais, o labai dažnai kalbasi tarpusavyje. Būtent dialogai suteikia novelėms tą ypatingą personažų charakteringumą. Atrodytų, knygos novelės panašios, tačiau iš tiesų kiekvienas veikėjas unikalus ir nepakartojamas.

Jau pirmosiomis kiekvienos novelės eilutėmis E. Pranevičienė iš karto sukuria pasakojimo intrigą, kuri, kas nors galėtų sakyti, yra nesudėtinga, nefragmentuota, tačiau visus „Angelų vasaros“ tekstus kryptingai vedanti link klausimo: kas gi žmogui gyvenime yra svarbiausia? Atsakymas – paprastai nepaprastas: asmeninė laimė, žmogiškieji ryšiai ir pagaliau paties asmens gebėjimas per visas negandas išlikti etiniu individu, neprarasti moralinių orientyrų ir nepaklysti vienadienėse smulkmenose.

Būsimiems „Angelų vasaros“ skaitytojams galima linkėti šią knygą skaityti lėtai, pasimėgaujant, vakare – tuo metu, kai ne vienas jonavietis „sulenda“ į televizorių. E. Pranevičienės naujausia knyga yra tikrai vertingesnė, nei pigūs TV šou ar net serialai.

Be to, versdami „Angelų vasaros“ puslapius, tapsime galintys geriau suprasti aplink esančius žmones – artimuosius, draugus, kolegas, kaimynus ir net praeivius gatvėje. E. Pranevičienės talentas akimirksniu pagauti nuotaiką, emociją, išgyventi mintį yra neabejotinas ir byloja, kad Lietuvoje ir net Jonavoje dar  pasitaiko empatiškų žmonių, įsijaučiančių ir į literatūrinio personažo, ir į gyvo žmogaus jausmus ir būsenas.

Ramūnas Čičelis

 

E. Pranevičienės knygą „Angelų vasara“ galite įsigyti Jonavos knygyne ir internetu www.patogupirkti.lt, www.knygos.lt