Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Profesorė Daiva Sinkevičiūtė: „Vardų kūrimas – gyvas procesas“

Penktadienis, 07 May 2021 15:53 Parašė 

Kūrybiškumas – neatsiejama žmogaus savybė, kuri būdinga ne tik skirtingose gyvenimo situacijose, bet ir parenkant vardą. „Kas žmonėms svarbu, ko jie linki vaikui, tą ir įdeda į vardą“, - gegužės 6-ąją, minint Lietuvių kalbos dienas, surengtos paskaitos „Lietuvos vardų įvairovė. Jonavos krašto vardai“ metu mintimis dalijosi Vilniaus universiteto Baltistikos katedros vedėja profesorė dr. Daiva Sinkevičiūtė. Vardų kūrybai žmogų nuo seno įkvėpdavo gamta, supanti aplinka, o vėliau netgi literatūra ir daugybė kitų veiksnių.

Savo mokslinėje veikloje didžiausią dėmesį skirianti vardų tyrinėjimams, mokslininkė Jonavos viešosios bibliotekos lankytojams pristatė įdomų pranešimą ne tik apie Lietuvos vardus, jų įvairovę, darybos principus ir įdomius pavyzdžius, bet nemažą pranešimo dalį skyrė Jonavos krašto vardams. Suskirsčiusi vardų paplitimą pagal laikotarpius, profesorė klausytojams kalbėjo apie jonaviečių vardus ir jų ypatybes iki 1943 metų, 1944 – 1985 metų laikotarpiu ir jau  nepriklausomos Lietuvos metu. Pirmaisiais laikotarpiais daugelis iš mūsų nesunkiai nuspėtų, koks vyriškas vardas buvo populiarumo viršūnėje. Žinoma – Jonas. O štai iki 1943 m. mokslininkės duomenimis, Jonavoje vyravo Jadvygos, Janinos, Elenos. 1944 – 1985 m. vardų įvairovė kito ir čia galėjai sutikti daugiausiai Daivų, Janinų, Kristinų, Rasų, o kartu su Jonais – Vytautų, Saulių, Darių ir Andrių. Žengiant į nepriklausomos Lietuvos laikotarpį, jonaviečių populiariausiais vardais tapo Viktorija, Ieva, Agnė, Tomas, Mantas, Lukas ar Andrius.

Šiandien vardų kūrimo procesas kaip niekada gyvas ir kartais stebinantis savo įvairove ir idėjomis. Bet įdomių vardų variantų, kaip paaiškėjo paskaitos metu, buvo visais laikais. Iki 1943 m. Jonavos gatvėmis vaikščiojo ir Monikas,  Nedgardas. Vėliau – Žingardas, Brigitas, Aldrona, Lvija, Ksaulė, Spartakas ar Vėtrūnas. Kas žino, gal savo vardą pažinote ir Jūs?

Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos inf.