Paskelbtas Aktualijos

Nauji reikalavimai gyvūnų pardavėjams

Trečiadienis, 28 April 2021 11:04 Parašė 
D. D. Šutovienė. D. D. Šutovienė.

Pastaruoju metu  Lietuvoje išaiškinta nemažai atvejų, kai šeimininkai, auginantys gyvūnus pardavimo tikslais, juos laikė prastomis sąlygomis ir dėl to užsitraukė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nemalonę ar net pateko į teisėsaugos akiratį. Internetinėje erdvėje galima pamatyti ne vieną skelbimą, siūlantį nusipirkti kokį nors gyvūną, nepateikiant išsamių duomenų apie jį. Nuo gegužės 1 dienos įsigalios Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimai, kuriuos privalo žinoti ir jų laikytis visi keturkojų pardavėjai.

Apie netrukus įsigaliosiančius pokyčius kalbamės su VMVT Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja Diana Daina Šutoviene.

– Koks tai įsakymas ar nutarimas ir kokia jo esmė?

 – Nuo gegužės 1 d. įsigalios Mažmeninės prekybos taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimu Nr. 697 „Dėl Mažmeninės prekybos taisyklių patvirtinimo“ 26.14 prim papunktis, nusakantis visą tvarką, kuria turi vadovautis pardavėjas, užsiimantis gyvūnų pardavimu. Vadinasi, asmenys – gyvūnų veisėjai, prekiautojai gyvūnais, gyvūnų globėjai , ketinantys skelbti informaciją apie siūlomus parduoti gyvūnus, privalo nurodyti atitinkamą informaciją.

– Ar šios naujovės galioja tik kates, šunis, šeškus pardavinėjantiems asmenims, ar ir kitokių gyvūnų pardavėjams?

– Šios naujovės galioja tiek gyvūnus augintinius (šunis, kates, šeškus), tiek ir ūkinius gyvūnus (galvijus, arklius, kiaules, avis, ožkas ir kt.) parduodantiems asmenims.

– Prašytume pakomentuoti šiuos reikalavimus išsamiau.

–Tai apima keletą punktų. 

  • Parduodamas gyvūnus augintinius vartotojui, asmuo privalo skelbime nurodyti VMVT direktoriaus nustatyta tvarka suteiktą augintinių veisėjo veterinarinio patvirtinimo ar registracijos numerį, paženklinto ir Gyvūnų augintinių registre (GAR) registruoto (šuns, katės, šeško) mikroschemos numerį, gyvūno atvedimo datą arba amžių ir gyvūno kilmės (gyvūno atvedimo vietos) šalį.
  • Kitas reikalavimas ūkinės paskirties gyvūnams – nurodyti LR Žemės ūkio ministro nustatyta tvarka paženklinto ir Ūkinių gyvūnų registre registruoto ūkinio gyvūno bandos ir individualų numerį. Tai taikoma individualiu atpažinties numeriu registruojamiems ūkiniams gyvūnams (galvijams, arkliams, avims, ožkoms). Tiek naujovių įsigalios nuo gegužės 1-osios.

– Kam reikalinga tokia smulki informacija skelbime?

– Atkreipiame dėmesį, kad ši informacija reikalinga pirkėjams, norintiems įsigyti  gyvūną augintinį ar ūkinį gyvūną. Kartais pasitaiko, kad žmogus patiki pardavėjo patraukliais pasakojimais, kurie neatitinka tikrovės, ir nusiperka visai ne tokį gyvūną, kokio norėjo. O šie išvardijimai neduos sumeluoti ir suteiks daugiau duomenų apie norimą įsigyti keturkojį.

– O jeigu asmenys, užsiimantys šiuo verslu, nenurodys šios informacijos ir savo augintinius pardavinės toliau? Ar jie už tai susilauks kokios nors atsakomybės?

– Už pirkėjų klaidinimą ar reikiamos informacijos apie siūlomą parduoti gyvūną nesuteikimas gali užtraukti administracinę atsakomybę. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kreipiasi į visus gyvūnų veisėjus, prekiautojus, globėjus vykdyti Vyriausybės nustatytą tvarką. Tikimės visų supratingumo ir geranoriško bendradarbiavimo.

– Kas kontroliuos, kaip sąžiningai laikomasi naujų ir griežtų reikalavimų?

– VMVT vykdo ir ateityje vykdys skelbimų, kuriuose skelbiama informacija apie siūlomus parduoti ar pirkti gyvūnus, stebėseną. Esant reikalui, pasitelksime ir kitas su prekybos kontrole susijusias priemones, pavyzdžiui, slapto pirkėjo procedūrą, patikrą vietoje, tyrimą ar kreipsimės į skelbimus administruojantį subjektą dėl nekorektiško skelbimo panaikinimo.

– Ar šie pokyčiai gali būti susiję su pastaraisiais negatyviais atvejai, kai veisėjai savo keturkojus laikė žiauriomis sąlygomis, jie buvo neregistruoti ir t. t.? Gal bus tikslesnė laikomų gyvūnų apskaita?

– Šiuos pokyčius tikrai paskatino ne vienas skandalingas atvejis visoje Lietuvoje, kai žmonės, vaikydamiesi kuo didesnio pelno, šunis ir kates laikė ir veisė grubiai pažeisdami gyvūnų gerovės, sveikatingumo reikalavimus. Laikė juos dideliais kiekiais, neženklintus, vykdė galimai giminingą veisimą. Dažniausiai tokie daugintojai prisidengdavo jiems suteiktu veisėjo registracijos numeriu, oficialiai laikydavo po kelis augintinius, o kitus slėpdavo.

Pirkimo padravimo sandoriai dažnai vykdavo degalinėse ar kitose nuošalesnėse vietose. Pirkėjai, susigundę skelbimuose nurodyta mažesne neveislinių augintinių kaina, dažnai įsigydavo ligotus, pakrikusia psichika šuniukus, po to išleisdami nemažus pinigus jų gydymui ir socializacijai.

– Ir dar norėtųsi išgirsti Jūsų nuomonę apie kačių, šunų, šeškų ženklinimą? Ar mūsų rajono veterinarijos gydytojai jau pajuto antplūdį?

– Taip, LR Seimo sprendimu nuo gegužės 1 d. įteisintas privalomas augintinių (šunų, šeškų ir kačių) ženklinimas. Įsigaliojus šiai tvarkai, minėtų rūšių augintiniai, atvesti po gegužės 1 d. , turės būti paženklinti ir registruoti GAR per 4 mėn., bet ne vėliau kaip iki šių gyvūnų perdavimo kitam savininkui. Visi kiti augintiniai turės  būti suženklinti mikroschemomis ir registruoti GAR per vienerius metus iki 2022 m. gegužės 1 d. ar prieš juos perduodant ar parduodant kitam laikytojui. Kol kas besikreipiančiųjų į veterinarijos gydytojus dėl augintinių ženklinimo didelio antplūdžio nėra, manau, per vienerių metų laikotarpį susiženklinti savo augintinius visi suspės.

Visuotinas augintinių ženklinimas turėtų būti reikšmingas postūmis bendrai gyvūnų gerovės situacijai šalyje gerinti, atsekti gyvūnus, užkrečiamųjų ligų prevencijai užtikrinti, savininkų atsakomybei didinti, pasitarnaus dar efektyvesnei veisimo ir prekybos augintiniais kontrolei bei palengvins pasimetusių augintinių suradimą.

Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Irena BŪTĖNAITĖ