Paskelbtas Miesto naujienos

PGT vadovas S. Kuliešius: nėra nė vieno abejingo kito nelaimei

Šeštadienis, 24 April 2021 00:10 Parašė 

Apklausos rodo, kad Lietuvoje tarp įvairių institucijų didžiausią gyventojų pasitikėjimą turi priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba (PGT), gegužės 4-ąją minėsianti ugniagesių globėjo Šv. Florijono dieną. Artėjant šiai datai, mintimis apie Jonavos PGT  kasdienybę paprašėme pasidalyti jos viršininką Saulių Kuliešių. 

Kolektyvo dvasia

PGT tarnaujantys pareigūnai anksčiau buvo vadinami gaisrininkais, tačiau jiems paskyrus papildomą veiklą – gelbėjimo darbus, dabar įvardijami ugniagesiais- gelbėtojais.  Pasak viršininko S. Kuliešiaus, tokie pokyčiai ne tik atspindi išplėstą darbų sąrašą, bet ir suteikia tam tikrą emocinį pliusą visai tarnybai bei turi įtakos jos reitingams.

PGT vadovas patenkintas kolektyvu, kurį sudaro beveik 50 žmonių. „Svarbiausia, kad asmuo, rinkdamasis ugniagesio darbą, būtų sveikas ir to norėtų. Tapęs komandos nariu, visas kitas savybes išsiugdys dirbdamas. Nesutikau nė vieno, kuris nepersiorientuotų ir negyventų viso kolektyvo dvasia. Kokio charakterio žmogus beateitų, jis visada tampa atjaučiantis, pareigingas, suprantantis savo darbo prasmę. Kiekvieną pažįstu – visi yra darbštūs, nuoširdūs, nėra nė vieno abejingo kito nelaimei. Grįžę iš įvykio vietos aptaria savo veiksmus, pasidalija įspūdžiais. Net ir šaltesnio būdo darbuotojas įsitraukia į bendrą savo kolegų būseną“, – sako S. Kuliešius.

Ir pats PGT viršininkas prisipažįsta nei vaikystėje, nei paauglystėje nesvajojęs tapti gaisrininku. Tačiau be jokių motyvacijų susidėliojo aplinkybės taip, kad pradėjo dirbti Ruklos priešgaisrinės dalies viršininku, netrukus gavo kvietimą pereiti į Jonavos PGT, kur ėjo inspektoriaus pareigas, vėliau 15 metų dirbo Jonavos PGT viršininko pavaduotoju, o štai pastaruosius ketverius metus vadovauja visai tarnybai.

„Niekada nesuabejojau savo pasirinkimu. Man patinka tai, ką darau, džiaugiuosi visa bendruomene ir esu ja patenkintas. Per pastaruosius dešimt metų nepasitaikė nė vieno atvejo, kad kas nors iš kolektyvo narių būtų nusižengęs, atėjęs į darbą „su kvapeliu“ ir būtų atleistas iš darbo. Žmonės supranta darbo svarbą ir jį saugo“, – sako pašnekovas.

Kasdieniai žygdarbiai

Gaisrininkas – pagrindinis gelbėtojas nelaimės metu. Nešti žmogų iš liepsnojančio pastato – ugniagesio kasdienybė. Viršininko atmintyje išliko įvykis, kai, kilus gaisrui, vienas komandos narys puolė į vidų, kur buvo mažas vaikas, jį išnešė į lauką ir čia pat atgaivino. Dabar išgelbėtasis jau užaugo ir sėkmingai gyvena.

„Tada mėginome mūsų ugniagesį-gelbėtoją pristatyti apdovanojimui. Bet jo drąsus poelgis nebuvo prilygintas žygdarbiui, – prisimena PGT vadovas. – Galbūt tai ir teisinga, nes žmonių gelbėjimas yra mūsų darbo dalis ir pareiga. Jei kiekvieną   ugniagesį, padėjusį žmogui nelaimės metu, tektų paskatinti ordinais ar medaliais, tai visi būtume didvyriai“, – samprotauja S. Kuliešius.

Pasitaiko atvejų, kai gesindami gaisrą ugniagesiai taip pat patiria traumų. Laimei, jų pasitaiko retai. Bet sunku nuspėti, kada gali užgriūti liepsnojantis namo skliautas ar kokia perdangos plokštė, nes atvykusios komandos tikslas – sutramdyti liepsnas.

Pasak viršininko, tarnybos komanda visada pasiruošusi išvykti į įvykį. Paskambinus Pagalbos telefonu 112, tarnyba gauna pranešimą, nurodantį, koks skyrius, kur privalo vykti, kas dega ir kiek pajėgų reikia.

„Ugniagesiai, gavę pranešimą, į gaisrą skuba turėdami vieną tikslą – padėti. Veikia adrenalinas. Žmogus mažai galvoja apie save, nes jo siekis – pagalba kitiems. Tai ir yra svarbiausia mūsų darbe“, – aiškina ugniagesių vadas.     

Didelių problemų nėra

Žiniasklaida ne kartą skelbė, kad PGT išgyvena sudėtingą laikotarpį – neturi reikiamos įrangos, specialios aprangos ir t. t. S. Kuliešius patikina, kad didelių problemų nėra. Yra kasdieniai rūpesčiai, bet juos tarnyba išsprendžia.

„Jonavos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba didelio skurdo nejaučia. Glaudžiai bendradarbiaujame su Jonavos rajono savivaldybe, kuri prisideda prie ugniagesių gerovės sukūrimo. Turime neblogą techniką, naujai įrengtas patalpas, gauname stabilias algas. Esame atsinaujinę ir susitvarkę“, – patirtimi dalijasi PGT viršininkas..   

Žinoma, visai neblogai būtų pastatyti naują gaisrinę su garažais, erdviom ir didelėm patalpom, įsigyti naujus automobilius. Bet pakanka ir to, ką jonaviečiai turi. „Visada norisi kažko daugiau, kažko nauja, juk svajoti nedraudžiama.  Neskurstame. Motyvaciją kelia augantys atlyginimai, visos socialinės garantijos.  Pamainoje dirba 10 žmonių. Vieną parą dirba, tris turi laisvas dienas. O ir darbas nėra monotoniškas. Kiekvienas įvykis yra vis kitoks. Tarnybos vyrams sudarytos sąlygos pasportuoti, pailsėti, pasigaminti maisto, dalyvauti kasdien vykstančiuose užsiėmimuose“, – pasidžiaugia S. Kuliešius.     

Aukų neturėtų būti

Kalbėdamas apie gaisrus, viršininkas pabrėžia, kad statistiką gadina pavasarį deginamos žolės. Pernykštis pavasaris buvo ramesnis, buvo gauta tik 25  pranešimai apie deginamą žolę. Viršininkas tikisi, kad šiemet jų bus dar mažiau. Mat moksleiviai mokosi nuotoliniu būdu, į mokyklas nevaikšto, tad ir tokių išdaigų nebepasitaiko.

2020-aisiais rajone kilo 143 gaisrai (2019 m. – 222).Tačiau pernai liepsnose žuvo keturi asmenys (užpernai 2), o tai, S. Kuliešiaus teigimu, yra didelis skaičius. „Aukų neturėtų būti. Mano atmintyje įstrigo vienos senolės, gyvenusios Upninkų daugiabutyje, tragedija. Tai įvyko prieš Naujus metus. Moteris gyveno viena, buvo tvarkinga, bet šildėsi elektrine krosnele, kurią laikė prie lovos. Matyt, užsnūdus moteriai, užsidegė antklodė, ir šeimininkė užduso. Apmaudu. Ji neturėjo dūmų detektoriaus, bet nebuvo vieniša, turėjo artimųjų, tai jos nelankė ir socialiniai darbuotoja. Negaliu pamiršti to įvykio“, – pasakojo pašnekovas. 

Pernai Upninkuose liepsnos pasiglemžė brolį ir seserį, Užusalių sodų bendrijoje „Pašiliai“ sudegė 61-erių metų vyras. Šių gaisrų priežastis – žmogaus neatsargus elgesys su ugnimi.  „Yra tokia kategorija žmonių, kurie ne tik rizikuoja patys patekti į bėdą, bet ir kelia pavojų kaimynams – būdami neblaivūs rūko lovose, užminga ir nejunta, kaip užsiliepsnoja namai. Atsiranda tokių, kurie dūmų detektoriais nesirūpina, nekeičia baterijų, juos tiesiog parduoda“, – dalijasi mintimis PGT vadovas.

Šventės palauks

Artėjant Šv. Florijono dienai, S. Kuliešius pabrėžia, kad kaip pernai, taip ir šiemet didesnių renginių nebus, nevyks gaisrinių automobilių paradas mieste.

„Pasveikinsime vieni kitus, tarsime gražių žodžių, bet pasirodymo visuomenei nebus. Šventės palauks, praeis karantinas, atsigausime nuo draudimų ir suvaržymų, tada kartu su visuomene linksmai atšvęsime ir šventą Florijoną. Malonu, kad koronavirusą iki šiol išgyvenome puikiai, „nesubyrėjome“. O dabar norėtųsi, kad būtume sveiki, kad išvengtume įvairių ligų. Visa kita laikau smulkmena – viską galima įveikti. Svarbiausia – sveikata ir darna šeimose. Nesant rūpesčių namuose, ir tiesioginiame darbe geriau sekasi. Daug metų dirbdamas ir pažindamas savo kolektyvą, iškart pastebiu kolegą, kuriam sielą skauda – gal susikivirčijo, gal kas susirgo, gal kitokie nemalonumai prislėgė. Labai norėčiau, kad tokių rūpesčių būtų kuo mažiau ar iš viso nepasitaikytų. To ir linkiu savo kolektyvui“, – linkėjimais pokalbį baigia optimistiškai nusiteikęs Jonavos PGT viršininkas S. Kuliešius.

Irena BŪTĖNAITĖ