Paskelbtas Miesto naujienos

Dailininkų plenero „Dėmės“ atvirų durų diena Survilų sodyboje

Ketvirtadienis, 02 June 2016 03:00 Parašė 

Dailės plenerą „Dėmės“ dar 2006 m. inicijavo Jonavos menininkų bendruomenė ir iniciatyvių bei kūrybingų žmonių klubas „Homo ludens“. Tai tęstinis projektas.

Trečiadienį Jonavos kultūros centras ir plenero koordinatorius Ignas Gelxner žiniasklaidos atstovus pakvietė į Survilų sodybą, kad galėtume pasidairyti po kūrybines menininkų dirbtuves, apžiūrėti eskizus ir pradėtus darbus, sumaišytų dažų paletes ar indelius su išgaunamais dažais iš natūralios gamtos.

Šiemet dalyvauti plenere jo koordinatorius I. Gleixner pakvietė vienuolika įvairių žanrų menininkų – tapytojų, grafikų, videomenininkų ir kt. Kūrybinėse dirbtuvėse mielai sutiko dalyvauti tapytojai Eugenijus Lukas Kolmogorcevas, Dalia Dudaitė, Airida Rekštytė, Lina Šniūraitė-Miklauskienė, Julija Klevinskaitė-Gleixner, menininkai Saulius Paliukas, Patricija Gilytė, grafikai Greta Grendaitė ir Eugenijus Lugovojus, keramikas Mindaugas Pridotkas, skulptorius Tomas Vosylius.

Pasak plenero koordinatoriaus I. Gleixner, bendros plenero temos nėra – yra tik erdvė, kurioje menininkai kuria. Pasak I. Gleixner, tai ir yra laikas, oras, erdvė, kurioje menininkas gali žiūrėti, matyti vykstantį procesą, fiksuoti jį fotografuojant ar tiesiog įsimenant. O tai, ką jis perteiks savo darbe, bus jo išgyventa. Ir tai bus tikrasis menas.

Paklaustas, kokiais kriterijais vadovavosi kviesdamas menininkus, plenero koordinatorius sakė, kad menas dažniausiai keliauja tarp menininkų iš lūpų į lūpas. Kai kurie pakliuvo visai atsitiktinai – pavyzdžiui, P. Gilytė iš Vokietijos. Ji važiavo į Londono „Art PARK 2016“, o grįždama sustojo Jonavoje. Keli įdomūs menininkai skambino patys ir teiravosi, o plenero koordinatorius neslėpė, kad jam pačiam norėjosi pamatyti, kaip jie tobulėja. Pasak I. Gleixner, daugelis menininkų jau yra drauge dalyvavę ne viename plenere, turi panašų požiūrį.

Beje, daugelis menininkų nenorėjo rodyti savo darbų – parodys juos tik per parodos atidarymą penktadienį. J. Klevinskaitė-Gleixner nurodė tik mažą užuominą – gylį, atspindžius vandenyje. Jai pritarė kolegė D. Dudaitė, sakydama, kad iš atskirų elementų mėgins sudėlioti tarsi vaikišką dėlionę.

Paklaustas, ar per parodą išvysime ir I. Gleixner darbus, jis sakė, kad būnant gamtoje diena tarsi sulėtėja. Be to, sudėtinga atsidėti tik kūrybai, nes reikia pasirūpinti kitais. „Mano patys geriausi kūrybiniai šedevrai yra mano gaminamas maistas svečiams“, – šypsojosi Ignas.

Jo žodžius patvirtino menininkai sakydami, kad suvalgo viską, nieko nepalieka, net šaukštus aplaižo...

Plenero „Dėmės“ parodos atidarymas – penktadienį, Meno galerijoje „Homo ludens“.

Eitvydė PRANEVIČIENĖ