Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Krepšinis

Ar po Jonavos komandos pergalės NKL, įvyks permainos LKL čempionate

Pirmadienis, 12 April 2021 08:26 Parašė 

Šeši sezonai iš eilės – tiek laiko Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) absoliučiai nekinta komandų sąrašas ir tiek laiko nė viena Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) ekipa palypėti aukštyn neįstengė. Turbūt kitas sezonas pagaliau bus kitoks ir Jonavos „CBet“ su Virginijumi Šeškumi priešakyje pagaliau ateis į pajėgiausią šalies lygą, tačiau net tam įvykus, visos likusios 10 ekipų veikiausiai liks LKL pirmenybėse ir į žemesnį divizioną neiškris.

Vis tik jei šios permainos įvyks ir lygą papildys 11-oji komanda, tai bus ilgai lauktas pokytis LKL, kadangi nusistovėjusi komandų rikiuotė yra tokia ilga, kokios kitose lygoje nebūta.

 Beje, kai pastarąjį sykį LKL komandų būrys atrodė kitaip, tada taip pat lygoje matėme visus čia iki šiol esančius klubus, prie jų tiesiog prisijungė „Mažeikiai“, tapę visiškais lygos autsaideriais.

LKL nauja komanda pasipildys pirmą kartą nuo 2014-2015 metų sezono, kai į pirmenybes vieneriems metams žengė „Mažeikiai“. Tuomet LKL turėjo 11 komandų ir vyko keturi varžybų ratai.

Balandžio 28 dieną Remigijus Milašius LKL posėdyje pasiūlys vėl turėti 11 komandų, tačiau pakeisti pirmenybių formatą – žaisti trijų ratų sistema. Taip kiekvienos komandos rungtynių skaičius sumažės nuo 36 iki 30.

Tai būtų pirmasis LKL prezidento Milašiaus žingsnis link savo naujos kadencijos tikslo – 12 komandų.

Nors LKL nuostatuose nurodyta, kad paskutinę vietą LKL užėmusią komandą automatiškai pakeičia reikalavimus atitinkantis NKL nugalėtojas, šiemet gali būti pritaikyta išimtis – jeigu LKL valdyba pritars, kitam sezonui išliks dabartinė komandų sudėtis, o prie jos bus pridėta „CBet“.

LKL valdybą sudaro 12 narių. Tai – 10 klubų atstovai, LKL prezidentas Milašius ir LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas.

Kokie 11-os komandų pliusai ir minusai?

„Žalgiriui“ gaunasi daug rungtynių, didelis krūvis. Mes turime atkreipti dėmesį į savo flagmaną, – sakė Milašius. – Ir kitos komandos dalyvauja čempionate, jos nenori būti nuskriaustos rungtynių skaičiumi. Jos moka atlyginimus, turi stabilius biudžetus. Ar vienokį, ar kitokį rungtynių skaičių turės, žaidėjas pigiau nekainuos. Jis turi žaisti. Bet yra variantų, kaip tai išspręsti, ir bandysime per valdybos posėdį kalbėtis.“

Balsavimo dieną, balandžio 28 dieną, dar gali būti neaišku, kas užims paskutinę vietą turnyro lentelėje, o dėl to dalis komandų gali būti suinteresuotos sprendimu lygoje išlaikyti dabartinius 10 klubų ir priimti vieną naujoką. LKL reguliariojo sezono kovos baigsis gegužės 10 dieną.

„Čempionatas vyksta, turime tam tikrų minusų, ypač žaidybinių, – pažymėjo Milašius. – Liga įneša savo korekcijų ir turime prisitaikyti – perkeliame rungtynes, žaidėjai stojasi ant kojų ir vėl treniruojasi. Kai kurios komandos po tris kartus kėlėsi iš patalo, nežaidė po 20 dienų. Tai yra didelės problemos, todėl čempionatas yra šiek tiek iškreiptas, bet jo nevykdyti būtų nusikaltimas. Dėl to mes į tai žiūrime iš žmogiškosios pusės, o rezultatai bus ateityje. Reikia turėti ir supratimo jų atžvilgiu. Mes patys turime išsiaiškinti ir išspręsti šį klausimą.“

Jeigu būtų patvirtintas naujas 11-os komandų ir 3 ratų formatas, kiekviena ekipa per sezoną prarastų po šešerias rungtynes. Kadangi Europos turnyruose nežaidžiančios ekipos turės dar mažiau rungtynių, LKL ieško variantų, kaip joms šį skaičių padidinti.

Iš pradžių buvo deramasi dėl Baltijos krepšinio lygos atkūrimo, tačiau galop susitarti nepavyko. Milašius atskleidė, kad dabar ieškoma variantų naujam turnyrui.

„Mums trūksta rungtynių, ar trys, ar keturi ratai, europiniuose turnyruose nežaidžiančioms komandoms trūksta rungtynių, – kalbėjo Milašius. – Neužtenka per savaitę po vieną kartą sužaisti ir po to kasdien mušinėti kamuolį. Geriausia treniruotė yra rungtynės. Beveik buvome su latviais susitarę, buvo belikę paspausti rankas, bet latviai pasiūlė rengti bendrą čempionatą su estais. Kai prisijungė estai, jie pasakė, kad tokiame turnyre dalyvauti nenorėtų. Antras dalykas, turbūt tuos pačius latvius įkalbėjo, kad ir jie nebūtų dalyviai. Galvoju, kad jie patys priėjo išvados nedalyvauti, jog nebūtų permušamas jų pačių čempionatas, galbūt dėl rėmėjų įtakos.

Dabar yra ir kitų planų, darbai vyksta, idėjų yra, bet taip greitai niekas nepasidaro. Reikia sutvarkyti ir finansus, bet mes esame tame kelyje. Su BBL jau buvome beveik susitarę, gal per anksti pasakiau. Atrodo, jau paspaudi rankas, o po to neišeina. Dėl to šiai dienai nenorėčiau įvardyti konkrečių planų.“

Jeigu LKL valdyba priimtų naują formatą, tuomet reguliariojo sezono rungtynių skaičius sumažėtų nuo 180 iki 165, o dėl to lyga spręstų uždavinį, kaip atrasti papildomas 15 rungtynių. Tarp variantų – Karaliaus Mindaugo taurės išplėtimas.

Be to, gali pailgėti ir atkrintamosios. Šį sezoną ketvirtfinalis vyks tik iki dviejų pergalių, mat čempionatas dėl olimpinių žaidynių atrankos turi baigtis anksčiau nei įprasta.