Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Laisvalaikis

Žvalgui tarnyboje praverčia Prancūzijos svetimšalių legione įgyta patirtis

Trečiadienis, 07 April 2021 09:55 Parašė 

Jaunesnysis eilinis Karolis Tendziagolskis, tarnavęs Prancūzijos svetimšalių legione, šiuo metu tarnybą atlieka Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas” (MPB „Geležinis Vilkas“) vadovybės Žvalgybos kuopoje. Karys dalijasi su svetainės skaitytojais savo tarnybos patirtimi užsienyje ir skatina jaunuolius atlikti tarnybą Lietuvos kariuomenėje.

Kokios emocijos aplankė, kai gavote šaukimą į Lietuvos kariuomenę?

Į Lietuvos kariuomenę ėjau savo noru. Žinojau, kur einu ir buvau tam pasiruošęs, todėl nei baimės, nei jaudulio nebuvo.

Ką veikėte prieš tarnybą Lietuvos kariuomenėje?

Prieš tarnybą Lietuvos kariuomenėje tarnavau Prancūzijos svetimšalių legione. Išvykau vos tik suėjo 18 metų.

Ar galite palyginti tarnybą čia ir Prancūzijos svetimšalių legione? Kiek metų tarnavote Prancūzijos legione? Ar panašios tarnybos užduotys, kasdieninė veikla?

Prancūzijos svetimšalių legione praleidau daugiau nei aštuonis metus. Penkis metus tarnavau kalnų inžinerijoje, tris – pėstininku. Dalyvavau tarptautinėse misijose, įgijau „caporal-chef“ laipsnį, kuris Lietuvos kariuomenėje atitinka grandinio laipsnį. Tarnybos užduotys ir kasdienė veikla Lietuvoje ir Prancūzijoje skiriasi iš esmės. Prancūzijos svetimšalių legionas turi labai senas, griežtas tradicijas, kurių yra laikomasi ir dabar. Didelį skirtumą jaučiu atliekamose pratybose. Lietuvos kariuomenėje daugiau ruošiamasi gynybinei kovai, o Prancūzijos legione didesnis dėmesys akcentuojamas puolimui, ruošiamasi kovai prieš nekonvencinį priešą.

Kodėl grįžote atlikti tarnybos Lietuvos kariuomenėje?

Visą gyvenimą planavau sieti savo ateitį su Lietuva, todėl įgijęs daug patirties ir žinių, nusprendžiau grįžti čia.

Ar kariuomenėje esantis tempas labai skiriasi nuo jūsų įprasto gyvenimo ritmo?

Kadangi savo gyvenimą su kariuomene sieju jau daug metų, esu prisitaikęs prie tokio gyvenimo ritmo. Stebint aplinkinius galiu pasakyti, kad prie kariuomenėje esančio tempo yra labai greitai priprantama.

Ką išmokote naujo tarnaudamas Žvalgybos kuopoje? Gal ką pats išmokėte tarnybos draugus?

Žvalgybos kuopoje turėjau galimybę pagilinti topografijos žinias ir įgauti išgyvenimo įgūdžių. Su tarnybos draugais dalinuosi jau turima patirtimi.

Kokios veiklos tarnaujant Lietuvos kariuomenėje tau itin artimos, o kurias norėtųsi praleisti?

Itin artimos man yra taktinės veiklos. Artima yra ir visa kariuomenė, tik pandemijos laikotarpiu užsiėmimai yra riboti ir trūksta įvairovės.

Kokiu hobiu užsiimi laisvu nuo tarnybos laiku?

Laisvu laiku sportuoju su savo šunimi, labai mėgstu istoriją, domiuosi ja.

Kaip sekasi sutarti su kuopos draugais? Kaip manai, ar ryšiai išliks ir po tarnybos?

Su kuopos draugais sutariu labai gerai, su kai kuriais iš jų stengsiuosi palaikyti ryšį ir po tarnybos.

Ar po tarnybos kariuomenėje planuojate savo ateitį sieti su ja, galbūt liksite tarnauti Lietuvos kariuomenėje? Jei taip, kokį kario kelią pasirinksite – karininko ar puskarininkio? Kokias svajojate pareigas užimti Lietuvos kariuomenėje? Kodėl?

Lietuvos kariuomenėje planuoju pasilikti ir žengti puskarininkio keliu. Norėčiau būti ten, kur savo įgyta patirtimi Prancūzijos legione galėčiau pasidalinti su Lietuvos kariais.

Kas jums yra patriotiškumas?

Patriotiškumas man yra didelė vertybė. Tai apima meilę Tėvynei, laisvę, šeimą, Lietuvos istoriją. Kiekvienas iš mūsų turėtų ugdyti šią vertybę ir perteikti ją jaunajai kartai.

Ko palinkėtumėte jaunuoliams, vengiantiems tarnybos?

Pirmiausia palinkėčiau nebijoti tarnybos ir atlikti savo pareigą Lietuvai. Čia įgytos žinios ir patirtis gyvenime tikrai pravers. Daugelis jaunų žmonių galvoja tik ką galima gauti iš Tėvynės, bet retas susimąsto, ką galima jai duoti.

Ačiū jums už pokalbį.

MPB „Geležinis Vilkas“ informacija ir nuotraukos.