Paskelbtas Miesto naujienos

Svarbi žinia: kuo daugiau pasiskiepijusių, tuo trumpesnis karantino laikas

Trečiadienis, 31 March 2021 10:22 Parašė 

Pastarosiomis dienomis Jonavoje vakcinavimo procesas įsibėgėja. Sunku pasakyti, kiek žmonių nuomonę įtakojo aukščiausiųjų Lietuvos vadovų viešas skiepijimasis prieš televizijos kameras, tačiau prie Vakcinacijos centro, įsikūrusio Suaugusiųjų švietimo centre (SŠC), kartais būriuojasi po kelias dešimtis pasiskiepyti norinčių jonaviečių.

Teigiami pokyčiai

Pasak rajono Savivaldybės gydytojos Renatos Merfeldienės, Jonavos rajone paskiepyta daugiau kaip penki tūkstančiai asmenų. Į šį skaičių patenka medikai, globos įstaigų darbuotojai ir gyventojai, pedagogai, vaistininkai, kitų sričių piliečiai, vyresnio amžiaus žmonės. Revakcinuotųjų, gavusiųjų antrą dozę, sąraše – per pusantro tūkstančio asmenų. „Kai kuriais atvejais žmonėms yra pasireiškę šalutinių poveikių, tačiau, kaip sako imunologai, tai yra normali organizmo reakcija – atsakas į suleistą vakciną, ir to bijoti nereikėtų bijoti“, – komentavo R. Merfeldienė.

Gydytojos teigimu, mūsų krašto gyventojai daugiau prielankumo reiškia Phizer vakcinai, o kiti net ir sutinka jos laukti. Norinčiųjų gauti AstraZenekos skiepą yra mažiau. Tai, matyt, lėmė aktyvus žiniasklaidos vaidmuo, kartais pateikiant skubotą ir negatyvią informaciją apie šią vakciną. Tiesa, buvo atvejų, kai kitą dieną žinia būdavo patikslinama ar paneigiama, tačiau, suprantama, kad pirmas įspūdis visada būna stipresnis. Antra vertus,  vakcinos veiksmingumu suabejota po to, kai Lietuvoje skiepijimas  AstraZeneka vienai dienai buvo sustabdytas.

Tiems, kurie abejojo šia daug diskusijų sukėlusia vakcina, apsispręsti padėjo Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos, Premjerės Ingridos Šimonytės, Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen bei paties sveikatos ministro Arūno Dulkio pasiskiepijimas AstraZeneka vakcina. Šalies vadovai tarsi patvirtino, kad ji yra tokia pat veiksminga kaip ir visos kitos, o šalutiniai poveikiai esą tik trumpalaikė organizmo reakcija į skiepą.

Savivaldybės gydytoja patikino, kad praėjusią savaitę teigiamų pokyčių pastebėta ir  mūsų rajone – AstraZeneką renkasi vis daugiau pacientų.

Padeda savanoriai

Miesto centre, J. Basanavičiaus g. 7, įsikūrusiame Vakcinacijos centre, atėjusiuosius skiepytis pasitinka savanoriai, reguliuojantys, kad į patalpas neįeitų didesnis skaičius pacientų. Didžiulėje salėje įrengta nemažai kabinų, kuriose skiepijama skirtingomis vakcinomis. Po dūrio į petį kiekvienas žmogus turi pasėdėti 15 minučių čia pat, salėje, ir įsitikinti, ar nepajuto kokio nepageidaujamo savijautos pablogėjimo, pavyzdžiui, silpnumo. Pats skiepijimas netrunka nė minutės, bet tenka gaišti pildant „popierinius“ reikalus.

Pasak ketvirtadienį vakcinavimo centre dirbusio savanorio Viltaro, darbas esąs labai įdomus, bet varginantis. „Mūsų komandą sudaro keturi asmenys, dirbti patinka. Manau, kad savanoriauti šiuo laikotarpiu yra ne tik įdomu ir malonu, bet duoda naudos ir man pačiam, nes kiekvieną dieną sutinku daug įvairių žmonių, mokausi su jais bendrauti. Bet pastebėjau, jog atėjusieji skiepytis piktėja, tampa irzlesni, reiškia pretenzijas, kad jiems tenka laukti lauke. Bet juk patalpoje niekas nesėdi rankų sudėjęs – medicinos darbuotojos vakcinuoja, be to reikia vėdinti patalpas. Mėginu paaiškinti susirinkusiesiems, bet jie nenori girdėti, o gal nesupranta viso proceso eigos. Visai tikėtina, kad žmones išvargino nesibaigiantis karantinas“, – įspūdžiais dalijosi savanoris Viltaras.

Užsiregistruoja, bet neateina

Pakalbinti skiepo laukiantys žmonės mielai pasidalijo savo nuomonėmis. „Esu užregistruotas jau antrai dozei, nurodytas laikas. Nors susirinko nemažai jonaviečių, tačiau eilė greit trumpėja, į salę pacientus kviečia pagal registracijos laiką. Pastebėjau, kad yra nemažai neatėjusių žmonių. Manęs tas laukimas tai neerzina. Man visai nesvarbu, kokia vakcina skiepija, nė nežinau, kokią pirmą kartą įdūrė,  bet ne AstraZeneka. Nors koks skirtumas – visos jos veikia vienodai. Mano toks amžius, kad nebijau nieko. Jei kam skirta susirgti, tai niekur nepabėgs ir niekas nepagelbės. Reikia tik drąsiau registruotis skiepui ir negaišti laiko, visiems bus geriau“, – ؘ samprotavo Alfonsas.

Jonavietė Virginija piktinosi nepareigingais gyventojais, kurie užsiregistruoja, bet nurodytu laiku nepasirodo. „Žmonės turi ateiti tai valandai, kuri jiems nurodyta. Tačiau, kaip matyti, nemažai yra neatvykusiųjų, nors jie užregistruoti. Gaila, kad taip neatsakingai elgiasi. Tai daugiau brandaus amžiaus žmonės, kuriems medikai turi skambinti po kelis kartus, vėl perregistruoti kitai dienai, tiesiog ieškoti jų. Gal užmiršta skiepo datą ir valandą? Verčiau tuos skiepus atiduotų jaunimui, kuriems visas gyvenimas prieš akis. Jie nori ir pabendrauti, ir pakeliauti, ir skiepytis mielai ateitų. Man tinka visos vakcinos, nieko prieš neturiu nė prieš AstraZeneką. Visos įregistruotos Europos Sąjungoje, patvirtintas jų patikimumas, tai ko čia rinktis? Ką gausiu, tas ir gerai“, – mintimis dalijosi Virginija.

Prie Vakcinacijos centro sutikome neįgaliojo ratukuose sėdinčią 90-metę Aldoną, kurią į skiepijimo vietą palydėjo dukros.  „Esu labai gerai nusitekusi, jaučiuosi drąsiai, nes suprantu, kad skiepytis reikia, ir palaikau tuos, kurie ragina ir kviečia vakcinuotis. Mane stebina žmonių nesupratimas, jog dabartiniu metu skiepai yra tiesiog būtinybė. Mes, žmonės, privalome visomis priemonėmis, kiek tiktai galime, pristabdyti, o gal net užkirsti kelią viruso plitimui. Gegužės mėnesį man sukaks 90-imt metų, bet gerai suvokiu, koks pavojingas tas koronavirusas. Kol nėra kito kelio, kovoti su juo galima tik skiepijantis. Pripažįstu visas vakcinas, tai man nesvarbu, kokią gausiu, kurią pasiūlys, ta ir bus gerai. Svarbiausia – pasitikėti mokslu ir medikais“, – sakė moteris.

Atėjęs skiepytis Antanas buvo nepatenkintas, kad reikia laukti: „Nežinau, kodėl čia tiek žmonių? Prieš valandą reikėjo pamatyti – buvo dar daugiau, dabar būrys laukiančiųjų jau sumažėjo. Atėjau nurodytu laiku, bet tenka stovėti ir kokį pusvalandį laukti. Va, kur problema. Skiepysiuosi pirmą kartą, gausiu Pfizerį. Aš už skiepus. Jei jau Amerikos prezidentas pasiskiepijo, nekalbu apie Lietuvos vadovą, tai ko čia dar laukti?“

Skiepų svarba

Žmones vargina ir piktina karantinas, užkertantis kelią susitikti su artimaisiais ir kartu pašvęsti pavasario atgimimą – šventas Velykas. Tačiau nemažai gyventojų nepripažįsta vakcinų ir atsisako skiepytis. Net ir moksleiviai žino, kad kuo daugiau gyventojų bus paskiepyta, tuo mažiau turėsime naujų viruso atvejų, vadinasi, greičiau ištrūksime iš karantino gniaužtų.

„Tiems, kurie nenori vakcinuotis ir nepripažįsta skiepų, siūlyčiau permąstyti viską iš naujo ir pasverti, kodėl jie taip daro. Pagalvoti, ar tikrai jie garantuoti, kad neatsidurs ligoninėje ir neteks grumtis su mirtimi. Vakcina yra sukurta tam, kad žmonės nepatirtų sunkių komplikacijų. Praėjusią savaitę įsigaliojo nauja Sveikatos apsaugos ministro įsakymo redakcija, kurioje numatyta vakcinuoti savivaldybių merus ir administracijų direktorius. Manau, taip ir bus padaryta. Sveikatos apsaugos ministerijai praplėtus prioritetų sąrašą ir leidus žmonėms rinktis vakciną, skiepijimo procesas turėtų suintensyvėti. Ir pastaruoju metu jaučiamas priešiškai nusiteikusių asmenų skaičiaus mažėjimas, todėl, manau, galima tikėtis gerų rezultatų“, – teigė Savivaldybės gydytoja R. Merfeldienė.

Būtina nepamiršti, kad net ir pasiskiepijusieji asmenys privalo laikytis koronaviruso infekcijos valdymo principų: vengti socialinių kontaktų, jei to neįmanoma išvengti, išlaikyti ne mažesnį kaip dviejų metrų atstumą, dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos kaukes. Itin svarbu dažnai plauti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo. O prasidėjus kosuliui, pakilus temperatūrai, apsunkus kvėpavimui, praradus uoslę ir skonį, reikėtų nedelsti ir skambinti tel. 1808.

Irena BŪTĖNAITĖ