Nuteisti recidyvistai vogę iš automobilių penkiuose miestuose

Antradienis, 09 March 2021 16:11 Parašė 

Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmuose vakar paskelbtas nuosprendis R. S. ir A. M.  dėl vagysčių ir turto sugadinimo.

Teismas, praeityje aštuonis kartus teistam 31-erių R. S., padariusiam 17 nusikalstamų veikų, paskyrė galutinę subendrintą bausmę – laisvės atėmimą 3  metams 8 mėnesiams. Dėl vienos veikos - turto grobimo R. S. išteisintas, jam nepadarius veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Praeityje du kartus teistam 33-jų A. M., padariusiam 11 nusikalstamų veikų, teismas paskyrė galutinę subendrintą bausmę – laisvės atėmimą 2  metams 4 mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant 2 metams, paskiriant A. M. įpareigojimus. Dėl dviejų nusikaltimų A. M. išeisintas, jam nepadarius veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių bei neįrodžius jo dalyvavimo nusikalstamos veikos padaryme.

Skirdamas bausmę R. S. ir A. M., teismas atsižvelgė, jog padaryti tyčiniai nusikaltimai ir baudžiamieji nusižengimai iš savanaudiškų paskatų, siekiant pasipelnyti. „R. S. teistas 8 kartus, iš kurių 3 kartus teistas po šiuo nuosprendžiu nusikalstamų veikų padarymo, teistumas neišnykęs, daugiausia teistas už analogiškas veikas, kas rodo, jog jis linkęs pakartotinai nusikalsti, daryti analogiško pobūdžio veikas, šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmę pataisos įstaigoje.“- nurodoma teismo nuosprendyje. A. M. teistas 2 kartus. Abu kaltinamieji bausti administracine tvarka, nedirba.

Viešuose teismo posėdžiuose bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad kaltinamasis R. S., padedant A. M.,  2019 m. spalio – lapkričio mėnesiais iš automobilių stovėjimo aikštelių, esančių Kėdainiuose, Jonavoje, Elektrėnuose, Ukmergėje ir Kaišiadoryse, išlaužęs automobilių spyneles arba išdaužęs langus, įsibrovė į automobilius bei pagrobė įvairų nukentėjusiesiems priklausantį turtą: raktus, elektros prietaisus, įrankius, garso sistemas, drabužius, žvejybos reikmenis, ledo ritulininko aprangą ir net kario amuniciją su šalmu. Kėsinosi pagrobti automobilį. Be to, R. S. įsilaužė į nukentėjusiojo gyvenamąją patalpą, kur pagrobė vestuvinį žiedą, navigaciją, kompiuterį ir kitus daiktus bei iš Elektrėnuose ir Jonavoje esančių automobilių stovėjimo aikštelių, išlaužęs automobilių spyneles įsibrovė į automobilius ir pagrobė įvarius daiktus.

Kaltinamasis R. S. savo kaltę pripažino iš dalies, nurodydamas, kad A. M. nepadėjo jam daryti vagystes. Nors vogtus daiktus laikė A. M. garaže, mano, kad A. M. apie tai nežinojo. „Jam nepatinka dirbti, gyvena iš vagysčių, negali atsispirti vagystėms iš automobilių. Mano, kad yra kleptomanas.“ - teigiama nuosprendyje.

Kaltinamasis A. M. apklaustas teisiamojo posėdžio metu dėl jam pareikštų kaltinimų neprisipažino. „Jis nepadėjo R. S. padaryti vagystes, nevežė į nusikaltimų vietas ir nežinojo, kad R. S. jo nuomojamame garaže laiko vogtus daiktus.“ - rašoma teismo nuosprendyje.

Civiliniams ieškovams iš R. S. ir A. M.  priteista 2 587,42 Eur turtinė žala.

Civiliniams ieškovams iš R. S. priteista 4 156,18 Eur turtinė žala.

Byloje taikytas laikinas nuosavybės teisės apribojimas į R. S. lėšas – 8 271 Eur sumai ir A. M. lėšas – 3 127 Eur paliktas galioti iki priteistų civilinių ieškinių visiško įvykdymo.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti apskųstas Kauno apygardos teismui skundą paduodant per Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmus.

Vaiva Milkeraitienė

Teisėjo padėjėja, atliekanti Teismo pirmininko padėjėjos

(ryšiams su žiniasklaida ir visuomene) pareigybės aprašyme nustatytas funkcijas