Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

„Lidl“ kviečia bendradarbiauti šalies ūkininkus: skirs maisto gyvuliams šerti

Penktadienis, 05 March 2021 16:22 Parašė 

„Lidl Lietuva“ jau trečius metus bendradarbiauja su šalies ūkininkais ir jiems atiduoda žmonėms netinkamų vartoti vaisių, daržovių ir duonos gaminių, šia produkcija augintojai maitina savo gyvulius. Taip prekybos tinklas ne tik mažina maisto švaistymo problemą, bet ir padeda šalies ūkiams. „Lidl Lietuva“ kviečia ir daugiau šalies ūkininkų kreiptis dėl maistu suteikiamos paramos gavimo bei galimybės bendradarbiauti.

Visame pasaulyje kasmet yra iššvaistomi milijonai tonų maisto. Europos Komisijos duomenimis, vien Europos Sąjungoje kiekvienais metais išmetamos maisto atliekos sudaro apie 88 mln. tonų, tai yra apie 20 proc. viso pagaminto maisto.

Pažvelgus į Lietuvą, per metus vien mūsų šalies namų ūkiai išmeta daugiau kaip 50 tūkst. tonų maisto, atskleidžia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenys.

Tačiau apie maisto švaistymą reikia galvoti ne tik individualiai, bet ir platesniu mastu, sako „Lidl Lietuva“ Logistikos departamento vadovas Andrius Narmontas. Todėl prekybos tinklas dar nuo 2018 metų šalies ūkininkams atiduoda nemažą dalį žmonėms vartoti nebetinkamos maisto produkcijos.

„Bendradarbiavimas su vietos ūkininkais, tai ne tik puiki galimybė mažinti maisto švaistymo problemą, bet kartu ir padėti savo šalies augintojams. Dėl to dar prieš trejus metus nusprendėme Lietuvos ūkininkams atiduoti nebetinkamų vartoti vaisių, daržovių ir duonos gaminių, kuriais ūkininkai maitina savo gyvulius. Tokiu būdu ne tik išsaugome daugybę maisto, bet ir prisidedame prie paramos šalies ūkininkams – gyvulių pašarui įprastai išleidžiamus pinigus jie gali investuoti į ūkio plėtrą, modernesnes auginimo technologijas ar kitur“, – sako A. Narmontas

Kviečia prisijungti ir daugiau ūkininkų

Anot pašnekovo, kas mėnesį ūkininkams vidutiniškai yra atiduodama apie 90 tonų maisto produktų, tačiau kuo toliau, tuo daugiau maisto produktų pavyksta perduoti ūkininkų gyvuliams. Ūkininkai produktus iš „Lidl Lietuva“ logistikos sandėlio, esančio Kauno r., Ramučiuose, pasiima centralizuotai. Prekybos tinklas kviečia ir daugiau ūkininkų kreiptis bei tartis dėl galimo bendradarbiavimo.

„Matome, kad ūkininkams ši pagalba yra išties aktuali – jei dar 2018 metais atidavėme tik 168 tonas vaisių, daržovių ir duonos gaminių, tai 2019 metais pavyko užmegzti ryšį su daugiau šalies ūkininkų ir atiduoti 6,5 karto daugiau maisto – 1098 tonas produktų. Kviečiame ir kitus šalies ūkininkus kreiptis į mus dėl galimybės bendradarbiauti. Norime paramos gavėjų produktais ratą išpėsti ir taip ne tik dar labiau spręsti maisto švaistymo problemą, bet ir padėti šalies ūkiams“, – teigia „Lidl Lietuva“ Logistikos departamento vadovas.

Tinkamus vartoti produktus atiduoda sunkiausiai gyvenantiems

Nuo 2017 metų „Lidl“ taip pat bendradarbiauja ir su „Maisto banku“, o 2018 metais šiai organizacijai pradėjo perduoti besibaigiančio galiojimo ir tinkamus vartoti maisto produktus. Pernai partnerystė tapo dar glaudesnė, nes prekybos tinklas nusprendė „Maisto banką“ remti vaisiais ir daržovėmis. „Maisto bankui“ 2018 metais „Lidl Lietuva“ perdavė 107 tonas maisto, o 2019 metais – 264 tonas maisto produktų.

„Dar iki praėjusių metų labdaros organizacijai aukojome besibaigiančio galiojimo fasuotą duoną, kepinius, bakalėjos prekes bei higienos ir buitinės chemijos priemones, tačiau nuo 2020 m. vasaros, papildomai iš dalies „Lidl“ parduotuvių atiduodame daržoves ir vaisius. Tai ne tik didžiulė pagalba socialiai pažeidžiamoms grupėms, kurioms „Maisto bankas“ perduoda paramą, bet ir indėlis į maisto švaistymo problemos šalyje mažinimą“, – sako A. Narmontas.

Ūkininkus, norinčius bendradarbiauti su „Lidl Lietuva“ ir gauti daugiau informacijos apie šią galimybę, kviečiame kreiptis į Logistikos departamento atstovę el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Primename, jog produktus centralizuotai reikėtų pasiimti iš „Lidl Lietuva“ logistikos sandėlio, esančio Kauno r., adresu Erdvės g. 41, Ramučiai