Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Vidaus reikalų ministrė aptarė su savivaldybėmis pasirengimą artėjančiam karantino atlaisvinimui

Ketvirtadienis, 04 March 2021 16:02 Parašė 

Ketvirtadienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, susitikusi su savivaldybių atstovais, aptarė pandemijos valdymo priemones. „Šiuo metu matome, kad yra susidarę savotiški klasteriai –  savivaldybių grupės, regionai –  kuriuose  sergamumo situacija yra nebloga, kitose savivaldybėse rodikliai prastesni. Turime patvirtintą karantino priemonių keitimo planą. Su savivaldybių atstovais diskutuojame, kaip galima būtų pritaikyti bendrą planą atskiroms savivaldybėms ar regionams“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Susitikimo metu buvo kalbama apie savivaldybių ir centrinių institucijų bendradarbiavimą bei koordinavimą, o vienas svarbiausių aspektų – švietimas. Ieškoma sprendimų, kad moksleiviai galėtų kuo greičiau grįžti į kontaktinį mokymąsi. 

Taip pat nemažai dėmesio buvo skirta vakcinavimui ir testavimui. Kuo daugiau žmonių testuotis, tuo greičiau bus nustatomi susirgimo atvejai ir atsekama susirgimų grandinė. „Apgailestaujame, kad vakcinavimo ir testavimo apimtys kol kas nėra didelės. Mes matome, kad jeigu yra pasirinkimas tarp testavimo ir netestavimo, tai piliečiai labiau renkasi nesitestuoti, o kadangi drausminių įrankių nėra, todėl sudėtinga siekti tikslo didinti testavimo apimtis“, – kalbėjo Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius. Anot ekspertų ir analitikų, testavimo apimtys turi padvigubėti.

Be to, buvo aptartas ir judėjimo ribojimų atlaisvinimas savivaldybėse. „Tam reikia ypač atsakingai pasiruošti, nes situacija savivaldybėse yra labai nevienoda. Akivaizdu, kad ten, kur yra geresnė situacija, ir judėjimas galėtų būti laisvesnis, o ten, kur yra blogiau, kur yra daugiau nei 500 susirgimo atvejų, turėtų būti atsakingiau žiūrima. Priešingu atveju neatsakingi sprendimai gali išauginti susirgimų skaičių“, – teigia vidaus reikalų ministrė.

Pagal susitarimą, juoda spalva žymimos savivaldybės, kur per 14 dieną nustatyta daugiau kaip 500 naujų COVID-19 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Statistikos departamento duomenimis, dabar tokia padėtis yra Varėnos, Šalčininkų, Vilniaus, Švenčionių, Širvintų, Kupiškio, Biržų, Joniškio rajonuose. Rausva spalva žymimos savivaldybės, kur nustatoma 100–200 naujų susirgimų 100 tūkst. gyventojų, geltona spalva – iki 100 atvejų. Dabar geltonai nudažytos Pakruojo, Kretingos, Skuodo, Mažeikių, Akmenės, Pasvalio, Šilalės, Birštono, Kazlų Rūdos, Šakių, Ukmergės rajonų savivaldybės. Policija savo ruožtu yra pasiruošusi užtikrinti judėjimo ribojimų kontrolę.

Pagal VRM inf.