Paskelbtas Rajono naujienos

Bus sprendžiama dėl dujų kvapo Jonavos rajone – svarbi gyventojų nuomonė

Penktadienis, 26 February 2021 15:28 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybės administracija sulaukia daug gyventojų skundų dėl nemalonaus dujų kvapo, sklindančio, kaip manoma, iš naftos produktus perdirbančios UAB „Jumps“ teritorijos Ruklos g. 16A. Savivaldybės specialistai stengiasi, kad problema būtų kuo greičiau išspręsta, tačiau vien šių pastangų nepakanka – reikalingas didesnis visuomenės įsitraukimas.

„Nuolat bendraujame su aplinkos apsaugos ir kitomis kontroliuojančiomis institucijomis, stebime įmonės veiklą ir imamės visų įmanomų priemonių, kad problema būtų sprendžiama.

Deja, bet savivaldybės administracijos argumentų dėl visuomenės pasipiktinimo ir juntamo stipraus dujų kvapo nepakanka, nes priežiūrą vykdančios institucijos – Aplinkos apsaugos departamentas ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras – nėra nustačiusios su dujų kvapu susijusių pažeidimų“, - sako savivaldybės Turto ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Jolita Gumaniukienė.

Savivaldybės žiniomis, UAB „Jumps“ yra iškelta bankroto byla, tačiau įmonė ieško kelių kaip veiklos nenutraukti: jai priklausantys pastatai ir įrengimai perduodami kitai įmonei – UAB „NAPC“, kuri veikia tame pačiame sklype Ruklos g. 16A.

Savivaldybės atstovė trumpai paaiškina, kokie procesai šiuo metu vyksta įmonėms siekiant pratęsti savo veiklą, kokių priemonių imasi savivaldybė ir kokiu būdu patys gyventojai gali dalyvauti priimant sprendimus dėl tolesnės įmonių veiklos.

„Šiuo metu UAB „NAPC“ siekia perimti UAB „Jumps“ turimus naftos produktų perdirbimui naudojamus įrenginius ir tęsti veiklą, tačiau tam reikalingas Aplinkos apsaugos agentūros leidimas. Įmonė bando jį gauti supaprastinta tvarka, tačiau mes prieštaraujame. Pareikalavome pilno planuojamos veiklos poveikio aplinkai vertinimo, kurio metu būtų privalomas derinimas su visuomene.

Aplinkos apsaugos agentūra informavo, kad pateikė dokumentų rengėjams daugiau pastabų ir kai dokumentai bus patikslinti, jie bus skelbiami viešai agentūros puslapyje www.gamta.lt bei derinami su institucijomis. Galutinį sprendimą priims agentūra.

Atskiri piliečiai, visuomenės grupės, greta įsikūrusių įmonių darbuotojai ar juos vienijančios organizacijos Aplinkos apsaugos agentūrai ir dabar gali reikšti savo poziciją bei prieštarauti UAB „NAPC“ ketinimams. Negavus jokių nusiskundimų, sprendimą priimanti institucija tai vertins kaip prieštaravimų nebuvimą“, - sako J. Gumaniukienė.

Aplinkos apsaugos agentūros elektronio pašto adresas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. 

Aplinkos apsaugos departamento elektroninio pašto adresas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.