Paskelbtas Aktualijos

Egzaminų sesija – po padidinamuoju policijos stiklu

Penktadienis, 27 May 2016 03:00 Parašė 

Vykstant egzaminų sesijai, policija aktyviai stebi elektroninę erdvę, bendradarbiauja ir keičiasi informacija su Nacionaliniu egzaminų centru. Ypatingas dėmesys skiriamas socialiniuose tinkluose skelbiamai informacijai stebėti, siekiama užtikrinti, kad egzaminų sesija vyktų sklandžiai bei užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimams, praneša Policijos departamentas.

Pasak policijos generalinio komisaro Lino Pernavo, šiuo metu matome situaciją, kad egzaminų užduočių ir atsakymų paviešinimo tema yra aktyviai naudojama asmenų, siekiančių populiarinti savo tinklalapius ar uždirbti iš reklamos, siekiant, kad besidomintys egzaminų tema asmenys paspaustų reklaminius iššokančius langus ar banerius.

„Pareigūnai sieks užtikrinti, kad būtų užkardomas egzaminų užduočių pardavinėjimas ar neteisėta pagalba, vykdoma elektroninėmis ryšio priemonėmis. Jeigu paaiškėtų nusikaltimų požymiai (realaus užduočių, atsakymų nutekinimo ar bandymų sukčiauti, parduoti netikras užduotis), esame pasiruošę reaguoti į tokius atvejus. Kiekvienam abiturientui turi būtų sudarytos vienodos konkurencinės sąlygos laikant brandos egzaminus,“ – sakė policijos generalinis komisaras L. Pernavas.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai atskleidžia, kaip veikia toks mechanizmas. Iš pradžių „pseudonaujienos“ apie paviešintas egzaminų užduotis pasirodo feisbuke. Pranešime pridedamos nuorodos, kur galima pasiskaityti informaciją apie egzaminų užduotis. Paspaudę paskelbtas nuorodas, vartotojai patenka į tinklalapius, kurie skelbia informaciją, susijusią su egzaminų tema, tačiau nei užduočių, nei atsakymų ten nėra. Be to, prieš atsidarant tinklalapiui, lankytojui tenka spausti nuorodas iššokančiuose languose. Tokie iššokantys langai gali būti naudojami įvairiems tikslams. Neatmetama galimybė, kad paspaudę tokiuose iššokančiuose languose esančias nuorodas ar reklamą, vartotojai gali būti nukreipti į kenkėjiškus tinklalapius ir tokiu būdu gali būti bandoma užkrėsti jų kompiuterius. Nors tokių atvejų šiuo metu nėra užfiksuota, tačiau neatmetama galimybė, kad egzaminų tema gali būti tam išnaudojama.

Atkreipiame dėmesį, kad egzaminų užduotys rengiamos ir administruojamos griežtai vadovaujantis Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatomis, o už paslapties paviešinimą gresia baudžiamoji atsakomybė. Piliečius, pastebėjusius siūlymų parduoti egzaminų užduotis, prašome pranešti NEC el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., arba skambinti telefonu (8 5) 275 6180. Policiją galite informuoti palikdami pranešimą tinklalapyje www.epolicija.lt, telefonu (8 5) 271 7933, arba elektroniniu paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Policijos departamento inf.