Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Venkime pasivaikščiojimų lauke

Penktadienis, 19 February 2021 08:59 Parašė 

Dėl mieste tvyrančio smogo į „Alio Jonavos“ redakciją paskambino susirūpinusi gyventoja Regina iš Vasario 16-osios gatvės.

„Man pasirodė, kad vasario 17 dieną Jonavą užgulė smogas. Gal tai susiję su ilgesniu krosnių kūrenimu? Kvėpuoti užterštu oru labai nemalonu ir nesveika. Norėtųsi, kad tikrąją situaciją pakomentuotų specialistai. O gal aš klystu?“ – klausia moteris.

Į jonavietės klausimą atsako Jonavos rajono savivaldybės Atsakymų į užklausas ir informavimo tarnautojas Evaldas Utyra:

„Pastarosiomis dienomis daugelyje šalies miestų fiksuojamas aplinkos oro užterštumo kietosiomis dalelėmis padidėjimas.

Vasario 17 d. kietųjų dalelių (KD10) koncentracija aplinkos ore Jonavos mieste taip pat viršijo ribinę vertę.

Teršalų koncentracijos žymų padidėjimą specialistai sieja su tarša šildant gyvenamąsias patalpas ir nepalankiomis meteorologinėmis sąlygomis aplinkos oro teršalų sklaidai.

Esant kietųjų dalelių (KD10) koncentracijos padidėjimui aplinkos ore, gyventojams rekomenduojama apriboti fizinę veiklą lauke, turintiems lėtinių kvėpavimo takų, širdies ir kraujagyslių ligų – vengti pasivaikščiojimų lauke.

Santykinai žemesnės kietųjų dalelių koncentracijos fiksuojamos apie vidurdienį, todėl patalpas vėdinti geriausia tik dienos metu.“

Atsakyme redakcijai nurodoma, kad apie oro kokybės duomenų kitimą galima sužinoti Aplinkos apsaugos agentūros svetainėje.

Aktyvias nuorodas į informaciją apie oro kokybę Jonavos mieste ir oro kokybės tyrimų duomenis galima rasti ir Jonavos r. savivaldybės interneto svetainėje: https://www.jonava.lt/veiklos-sritys/aplinkos-apsauga/informacija-apie-oro-kokybe/1773

Parengė Irena BŪTĖNAITĖ