Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Jonavoje COVID-19 rimsta

Penktadienis, 12 February 2021 16:24 Parašė 

COVID-19 infekcija Jonavos rajone rimsta. Per paskutines 7 dienas vidutiniškai buvo fiksuojama po 3 naujus atvejus per dieną. Nuo ligos pradžios ja persirgo 3066 rajono gyventojai, 61 žmogus mirė. 

Jonavos rajono naujų atvejų 100.000 gyventojų per paskutines 14 dienų rodiklis nukrito iki 265. Artėjame prie 200 atvejų ribos, kuomet „įsijungs“ lengvesnio karantino scenarijus. Šalyje šis rodiklis truputį didesnis – 298 avejai. Didžiausias naujų atvejų kiekis fiksuojamas Visagino, Rokiškio, Biržų bei Elektrėnų savivaldybėse.

Atvejų skaičiavimo keistenybės

Socialiniuose tinkluose pasklido informacija, kad sergančiųjų ir pasveikusių nuo koronaviruso asmenų statistika kai kuriose savivaldybėse neatitinka realybės. Paaiškėjo, kad duomenys  nesutampa ir mūsų rajone. NVSC sistemoje deklaruoti 317 sergančiųjų, o statistika rodo, kad serga tik 137 žmonės. Šalyje deklaruoti 62586 COVID vis dar sergantys pacientai, nors realiai tokių yra tik 11 096.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pasiteiravus apie statistikos netikslumus, Visuomenės informavimo specialistė Justina Petravičienė tikino, jog pasveikimo faktą turi patvirtinti šeimos gydytojas.

„Ligos eigą prižiūrintis gydytojas, įvertinęs kliniką, t. y. žmogaus jaučiamus simptomus, taip pat pasveikimą reglamentuojančius teisės aktus, t. y., kada priklausomai nuo ligos formos žmogus gali būti laikomas pasveikusiu, gali patvirtinti pasveikimo faktą ir tai pažymėti žmogaus sveikatos istorijoje. Savo ruožtu, NVSC duomenis apie pasveikusius asmenis automatiškai importuoja iš e.sveikatos sistemos. Paprastai tariant, jei gydytojas nepažymės, kad žmogus pasveiko, statistikoje tai nebus matoma”, - dėstė J. Petravičienė.

Pastebėjus, kad yra asmenų, kurių ligos trukmė nepagrįstai ilga, NVSC gydymo įstaigoms pateikė tokių asmenų sąrašus, kad pastarosios sutikrintų, kodėl vis dar nėra įrašytos pasveikimo diagnozės.

„Dalis įstaigų, atsižvelgusios į NVSC pateiktus duomenis, patvirtino pacientų pasveikimą, todėl sumažėjo sergančiųjų skaičius. Taip pat paaiškėjo, kad kai kurios įstaigos naudoja atskiras vidines informacijos sistemas, dėl ko duomenys ne visada korektiškai patenka į e.sveikatos sistemą. Šiuo metu, NVSC iniciatyva, vyksta glaudus tarpinstitucinis bendradarbiavimas, siekiant išsiaiškinti to priežastis”, - dėl statistikos duomenų neatitikimų komentavo J. Petravičienė.

COVID statistika – išsamiau ir tiksliau

Nuo vasario 11 dienos keičiasi COVID-19 statistikos pateikimas visuomenei. COVID-19 pandemijos statistika bus rengiama iš pirminio duomenų šaltinio – e. sveikatos sistemos (ESPBI IS). Operatyvi praėjusios paros ataskaita bus papildyta dar detalesne statistika, duomenys pateikiami įvairiais pjūviais. Tai leis visuomenei geriau suprasti esamą padėtį šalyje ir palyginti ją su kitomis valstybėmis. 

„Šiuo metu COVID-19 statistika ir situacijos stebėsena yra gyvybiškai svarbi šaliai vadovaujantiems ir sprendimus priimantiems žmonėms, verslui, visiems Lietuvos gyventojams. Atsakingai rengėmės pateikti operatyvią ir tikslią statistiką, kuri atitiktų sprendimų priėmėjų ir gyventojų poreikius“, – sako Lietuvos statistikos departamento generalinė direktorė dr. Jūratė Petrauskienė.

Pradėjus duomenis skelbti iš pirminio šaltinio bus išvengta neatitikimo tarp faktinio įvykio ir skelbiamų duomenų, užtikrinama duomenų kokybė. Rodikliai skaičiuojami pagal su kitomis institucijomis suderintą skelbimo tvarką, remiantis operacijų vadovo sprendimais bei atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir ekspertų rekomendacijas. 

„Alio Jonava“ inf.