Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Taryba nustatė infrastruktūros mokesčio tarifus Jonavos rajone

Ketvirtadienis, 11 February 2021 14:17 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybės taryba ketvirtadienį patvirtino sprendimą dėl infrastruktūros plėtros mokesčio tarifų Jonavos rajone. Šis sprendimas leis įgyvendinti šiemet įsigaliojusį Savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymą ir užtikrins darnią rajono plėtrą.

Įstatymas numato, kad nekilnojamojo turto (NT) vystytojai, fiziniai ir juridiniai asmenys, prieš pateikdami prašymą gauti statybos leidimą, turės sumokėti vienkartinę įmoką.

Tokiu būdu gyventojams ir verslui atsiranda galimybė prisidėti prie infrastruktūros finansavimo. Iki šiol rajono plėtra buvo finansuojama visų mokesčių mokėtojų sąskaita, nors dalis gyventojų ilgai nesulaukdavo naujos infrastruktūros.

„Naujas įstatymas ir tarybos nustatyti tarifai suvaldys chaotišką statybų plėtrą, kai atokiai nuo miesto centro ir esamos infrastruktūros statomi gyvenamieji namai. Tai daryti leidžia teisės aktai, tačiau vėliau šių namų gyventojai reikalauja asfaltuoti gatves, kloti nuotekų tinklus ir pan. Nauja tvarka aiškiai nusakys, kuriose teritorijose savivaldybė yra pasirengusi investuoti į infrastruktūros išvystymą, kuriose – daugiau prisidėti turės patys vystytojai“, - sako Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktorius Valdas Majauskas.

Jonavos rajono savivaldybės taryba sprendimu patvirtino įmokos apskaičiavimo tarifus atsižvelgiant į įstatymo nuostatas ir Vyriausybės patvirtintą Savivaldybės infrastruktūros plėtros įmokos nustatymo metodiką.

Įmokos dydis bus nustatomas įvertinus infrastruktūros išvystymo lygį, pagal pastatų ir (ar) pagrindinę žemės paskirtį ir infrastruktūros plėtros poreikį. Šie įmokos nustatymo tarifai tarybos sprendimu įsigalios nuo 2021 m. liepos 1 d. Iki šių metų birželio 30 d. taryba nustatė 0 Eur/m2 tarifą, suteikdama galimybę gyventojams ir verslui užbaigti pradėtą statybos leidimų išdavimo procesą.

Savivaldybės infrastruktūros plėtros įmokos bus kaupiamos specialiose sąskaitose. Jose sukauptos lėšos bus skirtos tik savivaldybės infrastruktūros plėtrai (naujų gatvių, inžinerinių tinklų įrengimui ir kt.) vystyti, iš šių lėšų taip pat bus kompensuojama iniciatoriams (statytojams), įrengusiems savivaldybės infrastruktūrą.

„Savivaldybės infrastruktūros plėtros organizatorius parengs ir tvirtins taryboje priemonių planą ir programos lėšų panaudojimo planą, būtent tai užtikrins, kad surinktos lėšos būtų panaudojamos reikalingos infrastruktūros statybai. Tai papildomas finansavimo šaltinis, kuris užtikrins spartesnį infrastruktūros vystymą.

Taip pat atsiranda galimybė vienam ar keliems iniciatoriams (statytojams) pasirašyti savivaldybės infrastruktūros plėtros sutartį, suprojektuoti, pastatyti ir įrengti infrastruktūrą savo lėšomis ir įstatymo nustatyta tvarka gauti kompensaciją. Tokiu būdu trumpės infrastruktūros įrengimo procesas ir gyventojai greičiau gaus kokybiškas paslaugas“, - sako V. Majauskas.

Jonavos savivaldybės inf.