Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Suspaustas ir suledėjęs sniegas reikalauja didesnio atidumo

Trečiadienis, 10 February 2021 15:43 Parašė 

Užklupus netikėtai žiemai – paspaudus šalčiams ir iškritus gausiam sniegui, gatves ir visas kitas erdves apdengė ledas, įvažiavimuose į kiemus  susidarė slidūs „liežuviai“, trukdantys visiems eismo dalyviams – tiek važiuojantiems automobiliais, tiek ir vaikštantiems pėsčiomis. Tokia situacija piktina gyventojus, tad jie negaili kaltinimų uždarosios akcinės bendrovės „Jonavos paslaugos“ komunalininkams, kurie, miestiečių manymu, neskiria reikiamo dėmesio gatvių, šaligatvių ir laiptų priežiūrai.

Atsakymai į klausimus

Jonavoje gyvenanti Valentina teigia, kad nuo pernai užmiršti laiptai, vedantys nuo Joninių slėnio į Rimkų mikrorajoną. 

 „Nauji laiptai (Rimkai–Joninių slėnis) nevalyti nuo gruodžio mėnesio. Žiūrint iš apačios, atrodo, kad valyti, bet taip nėra! Įdomu, kas gauna atlyginimą už neatliktą darbą?“ – laiške rašo jonavietė.

UAB „Jonavos paslaugos“ direktoriaus pavaduotojas komunaliniam ūkiui Povilas Beišys atmeta tokį kategorišką gyventojos pretenziją dėl šių laiptų. Anot jo, ši vieta be priežiūros buvo likusi tik kelias dienas. „Naujieji laiptai nevalyti buvo tik kelias dienas, kol sirgo juos prižiūrinti valytoja. Šiuo metu padėtis pasitaisė – laiptai nuvalyti ir nuolat valomi“, – patikina direktoriaus pavaduotojas.

Petrą iš Lietavos gatvės erzina ledu aptraukti įvažiavimai į daugiabučių namų kiemus:  „Sinoptikai ir vėl žada pūgas, o Jonavoje iki šiol nenuvalyti įvažiavimai į daugiabučių kiemus. Ar „Jonavos paslaugos“ nežada taisyti padėties? Tais keliukais nuo vieno daugiabučio prie kito sunku ne tik pravažiuoti, bet ir pėstute nueiti? Kas planuojama daryti? “

  1. P. Beišys sutinka, kad įvažiavimai į daugiabučių kiemus nėra geros būklės, kokia buvo iki prasidedant snygiui ir speigams. Tačiau įmonės komunalinis ūkis susiduria su problemomis, kurias itin sudėtinga išspręsti.

„Pravažiavimai tarp daugiabučių yra siauri ir beveik visada užstatyti gyventojų automobiliais. Todėl didelė sniego valymo/barstymo technika negali pravažiuoti. Dėl šios priežasties įvažiavimų į kiemus valymas yra sudėtingas ir ganėtinai komplikuotas. Siekdami pagerinti situaciją, visus slidžius pravažiavimus barstome ir ateityje barstysime smėlio-druskos mišiniu“, – komentuoja pašnekovas.

Tik keli prašymai

UAB „Jonavos paslaugos“ direktoriaus pavaduotojas patikina, kad įmonėje dirba 150 valytojų, patikrinama ir įvertinama jų darbų kokybė. Tačiau ir šioje srityje padėtis yra kintanti. „Tiek oro sąlygos, tiek siaučiantys virusai išbalansuoja kasdienį darbą. Į kiekvieno piliečio skambutį, į kiekvieną situaciją stengiamės reaguoti operatyviai, neretai esame priversti perskirstyti darbus, kartais priimti naujų darbuotojų. Miestiečius galime nuraminti, kad smėlio-druskos mišinio netrūksta – šiuo metu visos dėžės yra pripildytos ir nuolat pildomos smėlio-druskos mišiniu“, – sako P. Beišys.

Nemažai nepasitenkinimų kyla dėl apledėjusių ir suspaustu ledu apklotų automobilių stovėjimo aikštelių prie daugiabučių namų. „Jonavos paslaugos“ kvietė gyventojus susitarti ir atlaisvinti aikšteles, kitaip tariant, palikti tuščią erdvę, kad galėtų įvažiuoti įmonės technika, o apie darbui parengtą teritoriją pranešti įmonei.

„Gavome šešis prašymus. Kaip matome, taip tvarkingai pasielgė tik kelių daugiabučių transporto priemonių savininkai – patraukus automobilius iš aikštelių, į jas galėjo įvažiuoti bendrovės technika ir atlikti darbus, – akcentuoja pašnekovas. – Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad suspausto ir apledėjusio sniego nuvalyti negalime, nustumdome tik nesuledėjusio sniego perteklių.“

Prioritetas – įkalnėms

Jonavos miesto seniūnė Eglė Pinkevičienė atkreipia dėmesį, kad visi eismo dalyviai neturėtų pamiršti, jog gyvename žiemos sezonu, todėl kiekvienas žmogus turėtų būti atidesnis ir saugoti save. Jos žodžiais tariant, „laiptai tikrai yra valomi, galbūt kartais ne visiškai nubraukiamas sniegas“.

„Nuo pirmadienio, vasario 8 dienos, UAB „Jonavos paslaugos“ barsto druskos ir smėlio mišiniu įvažiavimus į daugiabučių namų kiemus. Bet pirmiausia dėmesys skiriamas įkalnių priežiūrai. Gyventojai skambina ir prašo nuvalyti daugiabučių kiemus, bet tokiems darbams nesudaro tinkamų sąlygų. Bendrovė „Jonavos paslaugos ne kartą akcentavo, kad išspręsti šią problemą reikia pačių gyventojų iniciatyvos – jie turėtų susitarti, vienu metu patraukti automobilius, apie atlaisvintą aikštelę informuoti „Jonavos paslaugų“ komunalinio ūkio skyrių arba miesto seniūniją. Tuomet sutartą dieną ir valandą nuvažiuos technika, kuri nuvalys pageidaujamą plotą, – aiškina seniūnė E. Pinkevičienė. – Primename, kad pranešimus apie tai galite teikti tel. 8 686 400 68 arba el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. .“  

Irena BŪTĖNAITĖ