Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Grįžtančios žiemos – pokštas ar tikrovė?

Penktadienis, 29 January 2021 15:47 Parašė 

Daugiau nei dešimt metų tylėjusi žiema šį sausį parodė savo galią. Maždaug prieš savaitę kai kuriose Jonavos rajono vietose buvo užfiksuotas net 28 laipsnių speigas. Jam pasitraukus, iš debesų pasipylė kelias paras trukęs snygius, kilo pūga, kelius, gatves ir kiemus apdengė beveik 30 cm sniego danga. Susidarius tokiai situacijai, į kovą su stichija išskubėjo kelininkai, ugniagesiai, ESO specialistai. Apie jų pastangas įveikti gamtą patirtimi pasidalijo kai kurių institucijų vadovai.

Dėmesys miestui

Niekas nepaneigs – eismo dalyviai nori judėti saugiomis gatvėmis, vaikščioti nuvalytais šaligatviais, tad sniego gausa kiekvienam atnešė nemenkų nemalonumų. Tačiau didžiausiu galvos skausmu netikėtas žiemos šėlsmas tapo uždarosios akcinės bendrovės „Jonavos paslaugos“ bendruomenei.

Šios įmonės direktoriaus pavaduotojas komunaliniam ūkiui Povilas  Beišys prisipažino, kad tiek daug sniego jam dar neteko matyti. „Siekdami nuvalyti važiuojamąsias kelio dalis, pasitelkėme visą turimą techniką, dirbame nuo 4 iki 20 valandos prioriteto tvarka, pirmiausia dėmesį skirdami judriausioms gatvėms. Smulkioji technika valo takus, skirtus pėstiesiems. Padeda ir kiemsargiai. Atrodo, sekasi neblogai, dar liko akligatvių, keliukų į atskiras teritorijas“, – pasakojo jis. pavaduotojas.

Pašnekovas patikino, kad išnaudojamos visos galimybės, bet nesiliaujantys krituliai sunkina dedamas pastangas. Anot jo, jeigu bendrovė turėtų daugiau technikos, tai darbai vyktų dar sparčiau. Tačiau šiuo metu daroma viskas, kad situacija mieste būtų geresnė.

„Nors dirbame visu pajėgumu, bet šiandien (sausio 27 d. – I. N.) dar ne visi takeliai nuvalyti, tikimės, kad per pora dienų padėtis pasikeis. Sniegas šlapias, sunkus, tai taip pat turi įtakos tempui. Kai liausis sniegas, vėl sugrįšime į normalią padėtį“, – dalijosi mintimis P. Beišys.

Daugiabučių namų gyventojai piktinasi, kad nevalomi jų kiemai, automobilių stovėjimo aikštelės. P. Beišys primena, kad „Jonavos paslaugos“ išvalys ir šias teritorijas, tačiau gyventojai turėtų organizuotai patraukti savo transporto priemones, nes, stovint automobiliams aikštelėse, technika negali nustumti sniego. Direktoriaus pavaduotojas ragina  apie tokį sutarimą pranešti – įmonės technika atvažiuos ir suteiks tokią paslaugą. Prekybos centrai, biudžetinės įstaigos, turinčios suformuotus sklypus, už tvarką automobilių stovėjimo aikštelėse atsako patys – nuomojasi ar samdo greiderius, traktorius ir valo sniegą.

Valant storą sniego dangą, susidaro kalnai šių gamtos „gėrybių“. P. Beišio teigimu, sniegas išvežamas tik kritiniu atveju, kai nėra kur jo sustumti. „Šiandien mūsų tikslas – nuvalyti kelius, kad jie būtų išvažiuojami. O paskui spręsime, ką daryti su tais sniego kalnais, galbūt teks iš kai kurių vietų, pavyzdžiui, žiedinių sankryžų, išvežti. Suprantama, tokie veiksmai pareikalaus papildomų kaštų“, – samprotavo UAB „Jonavos paslaugos“ direktoriaus pavaduotojas P. Beišys.

Darbai keliuose

Iškritusi sniego gausa problemų sukėlė ir kelininkams. Anot Jonavos kelių tarnybos vadovo Valerijaus Krugliakovo, darbuotojai nebeskaičiuoja darbo valandų –  darbymetis prasideda nuo 4 valandos ryto ir baigiasi, kai daugelis jau ramiai ilsisi.

„Šiuo metu keliuose dirba dešimt technikos vienetų. Nors mes ir labai stengiamės, tačiau su stichija kovoti itin sudėtinga. Ypač sunkios sąlygos buvo sausio 26-ąją, kai intensyviai krito šlapias sniegas, kilo pūga. Kol traktoriai nuvalo atitinkamą kelio ruožą iki galo, po valandos jau nematyti, kad būtų pravažiavusi technika. O ten, kur iškilusi kalva, pavyzdžiui, Smičkių kaime, ties Abraomo Kulviečio paminklu, kelias buvo užpustomas per pusę valandos. Panašiose vietose susidaro sniego liežuviai. Sunkiai pravažiuojamų, o naktimis, kol dar nedirbo mūsų technika, gal ir visai nepravažiuojamų atkarpų, pasitaikė kelyje į Liepius, Žeimius. Sausio 26-ąją išbėrėme 81 toną druskos, prireikė net 104 tonų druskos ir smėlio mišinio. Tai labai dideli kiekiai“, – pasakojo V. Krugliakovas.

Jonavos kelių tarnyba prižiūri 321 kilometrą kelių, suskirstytų į atitinkamus lygius. Jų priežiūrą reglamentuoja „Automobilių kelių nuolatinės priežiūros normatyvai“, kuriais ir vadovaujasi kelininkai.

„Mes stengiamės padaryti viską, kad net ir sudėtingomis oro sąlygomis eismo dalyviai saugiai pasiektų savo tikslą. Tačiau nederėtų pamiršti, kad nieko nėra galingesnio už stichiją. Tad kviesčiau visus be būtino reikalo verčiau atidėti keliones, kol situacija pagerės“, – samprotavo Jonavos kelių tarnybos vadovas.   

Virto medžiai

Kauno PGV Jonavos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Saulius Kuliešius pasidžiaugė, kad kol kas subjurę orai ir sniego krytis didesnių nemalonių neatnešė. „Mūsų tarnybos ekipažai buvo kviečiami pašalinti medžius nuo kelio, pasitaikė atvejų, kad krisdamos šakos nutraukė elektros laidus, bet didesnių incidentų nebuvo. Mūsų pagalbos reikėjo įvairiose seniūnijose. O štai į Užusalių kraštą sausio 26 dieną skubėjome net 9 kartus. Buvo atvejų, kai važiuodami iš iškvietimo gaudavome pranešimą apie kitoje vietoje nuvirtusį med. Įvykių tikrai labai daug.  Malonu, kad negavome pranešimų apie skęstančius žmones, gal žvejai tapo atsargesni ir sąmoningesni – nelipa ant plono ledo. Tiesą sakant, mūsų krašte nėra tiek daug vandens telkinių. Kas kita ežeringuose rajonuose. Iš tikrųjų metai prasidėjo ramiai. O žiema yra žiema – nuo jos nepabėgsi. Pūgos, sniegas – juk laikini reiškiniai“, – atkreipė dėmesį S. Kuliešius.

Per kelias dienas ant šakų susikaupusio šlapio sniego svorio neatlaikė pakelių medžiai, užgriuvę ant važiuojamosios kelio dangos. Atkarpoje nuo Turžėų iki Zatyšių ugniagesiai gelbėtojai pašalino 10, o Rukloje net 15 nuvirtusių medžių. Jonavos PGT skubėjo į Mantromiškių kaimą (Upninkų sen.), kur stichijai „pasidavė“ 6 augalai. Panašių atvejų užregistruota Šveicarijos, Šilų seniūnijose. Sausio 26-osios vakare Guldynų k. (Užusalių sen.) ant tvoros užkritę elektros laidai ėmė kibirkščiuoti, bet ugniagesių gelbėtojų komanda  suskubo nukirpti laidus,  Gulbiniškių kaime užsidegė ant laido užkritusi šaka. Apie šiuos atvejus informuota ESO bendrovė.

Artėja ledonešis

Rajono Savivaldybės administracijos patarėjas civilinei mobilizacijai Vytautas Kaminskas stebi esamą situaciją ir ją aptaria su visų institucijų vadovais. „Buvo elektros sutrikimų, virto nemažai medžių, vien tiktai sausio 26 dieną ugniagesiai gelbėtojai buvo kviečiami net 22 kartus. Džiugu, kad seniūnijų kelius valyti padėjo  ūkininkai su savo technika, jų pagalba iš tikrųjų labai reikalinga. Mano nuomone, situacija nėra itin sudėtinga, tarnybos pasiruošusios drąsiai sutikti ir įveikti visus stichijos iššūkius“, – sakė V. Kaminskas.

Pašnekovas priminė, kad artėja ledonešis, kuris prieš keliolika metų pridarė nemažai nuostolių mūsų rajono gyventojams. Pernai vandens lygis didžiosiose Lietuvos upėse Nemune ir Neryje išliko žemesnis už vidutinį daugiametį. Prasidėjus šalčiams, vandens telkinius padengė ledas. Jonavos rajone didesnio įšalo upėse ir tvenkiniuose nebuvo. Ir dabar Neries vanduo nesukaustytas ledo.  „Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, sausio 20–21 dienomis ežerų ledo storis siekė 10–25 centimetrus, taigi buvo saugus. O upes užtraukė tik 4–9 cm storio ledas, ant kurio lipti pavojinga, – aiškino V. Kaminskas. – Ledas pamažu juda. Prasidėjus ledonešiui, susidarius ledų sanamšoms,  manoma, kad vandens lygis pakils. Sausio 26 dienos duomenimis, fiksuotas Kuršių marių 2–3 balų ledo suirimas, pastebimos properšos, ledo storis tesiekia 5–7 centimetrus. Esant 0 laipsnių temperatūrai, prognozuojama, kad Kuršių marių ledas dar labiau suirs, o Nemuno delta išliks užšalusi. Pučiantis šiaurės, šiaurės vakarų vėjas gali apsunkinti tekėjimą iš Nemuno deltos į marias. Tokie artėjančio pavasario reiškiniai. Tad net patys drąsiausi žvejai turėtų gerai pagalvoti, prieš keldami koją ant netvirto ledo. Ši žiema akivaizdžiai parodė, kokių eibių gali iškrėsti gamta“, – mintijo V. Kaminskas.

Irena BŪTĖNAITĖ