Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Karantiną pratęsti siūloma iki vasario 28 dienos

Pirmadienis, 25 January 2021 16:24 Parašė 

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) nusprendė Vyriausybei siūlyti tęsti karantiną nuo vasario 1 dienos iki vasario 28 dienos. Vyriausybė sprendimą turėtų priimti trečiadienį.

,,Matome, kad susirgimų kreivė mažėja. Tai griežto karantino rezultatai, tačiau jie dar nėra tokie, kokių siekiame, todėl siūlome pratęsti karantiną. Tikimės, kad artimiausiu metu galėsime pasiūlyti ir pirmuosius atlaisvinimus verslui“,– teigė vidaus reikalų ministrė, VESK pirmininkė Agnė Bilotaitė.

Posėdžio metu buvo pristatyti ribojimų atlaisvinimų etapai, grindžiami epidemiologinės situacijos stebėsenos rodikliais. Kuo mažiau bus susirgimų, skaičiuojant teigiamų COVID-19 testų skaičių, tenkantį 100 000 gyventojų per 14 dienų skaičių, tuo palankesnė bus situacija ir galima bus svarstyti atlaisvinimus. Priimtas sprendimas pavesti ministerijoms savo srityse konkretizuoti ir detalizuoti galimus atlaisvinimus ir kitą savaitę juos pateikti Vyriausybei, tačiau visi atlaisvinimai turėtų būti siejami su sergamumo rodiklių ir teigiamų testų dalimi. Anot Sveikatos apsaugos ministerijos prognozių, vasario pradžioje galėtų būti pasiektas 500 atvejų skaičius 100 000 gyventojų, pasiekus šią ribą, galima būtų kalbėti apie atlaisvinimus. Sekmadienio duomenimis, susirgimų vidurkis šalyje siekia 527 atvejus 100 000 gyventojų.

„Džiugu, kad susitelkę pasiekėme gerėjančių rezultatų. Mums tikrai gerai sekasi, tačiau pusiaukelėje sustoti negalime – jeigu norime didesnių ribojimų atlaisvinimų, turime išlikti vieningi ir laikytis galiojančių rekomendacijų“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Preliminariai planuojama, kad nuo vasario vidurio, jeigu mažėtų sergamumo rodikliai, galima būtų leista bendrauti dviem namų ūkiams, taip pat būtų didinimas gydymo įstaigų planinių stacionarinių paslaugų skaičius, atsižvelgus ir į atlaisvintas lovas dėl sumažėjusio COVID-19 susirgimų skaičiaus. Dar vienas galimas atlaisvinimas – nuo vasario antrosios pusės svarstoma apie grįžimą prie kontaktinio arba mišraus pradinių klasių ugdymo, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo reikalavimus.

„Teiktume prioritetą verslo atlaisvinimui, o judėjimo ribojimai tarp savivaldybių bus dar svarstomi šią savaitę kartu su ekspertais. Tikimės, kad sprendimai dėl šio reguliavimo bus priimti artimiausiu metu“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė ir VESK pirmininkė A. Bilotaitė.

Vienas iš pirmųjų svarstomų atlaisvinimų verslui – leisti veikti ir parduotuvėms, kurių pagrindinė veikla yra ne maisto prekių  pardavimas, tačiau tik su sąlyga, kad parduotuvė turi atskirą įėjimą iš lauko. Taip pat vienam lankytojui turi būti užtikrintas 20 m2 plotas. Tokie atlaisvinimai galėtų būti vasario antroje pusėje arba pabaigoje. Tarp svarstymų yra ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymas leisti veikti centrams, kurie teikia lauko slidinėjimo paslaugas, užtikrinant saugumo reikalavimus. Tokių centrų Lietuvoje yra 6.

Iki kovo 1 d. išliktų rekomendacija, jeigu įmanoma, tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje rinktis nuotolinį darbą, išskyrus tas funkcijas, kurias būtina atlikti darbo vietoje.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis pirmąją vakcinos doze paskiepyta 58 tūkst. Lietuvos gyventojų, tai  daugiau nei 2 proc., nuo visų Lietuvos gyventojų, o antrąją vakcinos doze paskiepyta  9000 gyventojų. Lietuva pagal skiepijimą yra 6 vietoje Europos Sąjungoje, valstybių rodikliai yra gana panašus. Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu didžiausias sergamumas yra Airijoje.

Anot Policijos departamento, per sausio mėnesį daugiau nei 18 tūkstančių transporto priemonių buvo apgręžta, per šį mėnesį surašyta daugiau nei 5200 protokolų už karantino sąlygų pažeidimus. Judėjimas šalies keliuose sumenkęs 72 procentais.

LR vyriausybės inf.