Paskelbtas Aktualijos

Paskelbti 2021 m. karo prievolininkų šaukiamųjų sąrašai

Antradienis, 19 January 2021 10:56 Parašė 

Sausio 14 d. karo prievolininkų sąrašai. Jie patalpinti interneto svetainėje https://sauktiniai.karys.lt . Prie kiekvienos karo prievolininko pavardės yra nurodytas terminas, iki kada reikia susisiekti su administruojančiu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu. Informacija apie karo prievolininkų šaukimo eigą ir duoti nurodymai bus atnaujinami kiekvieną savaitę.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami, tačiau bus papildomai informuojami el. paštu ir SMS žinutėmis. Visa karo prievolininkui aktuali informacija pateikta internete adresu www.karys.lt . Ją taip pat karo prievolininkai galės sužinoti paskambinę nemokamu telefonu 8 800 12340 arba parašę elektroninį laišką administruojančiam Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos regioniniam padaliniui. Karo prievolininkams už nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Į sąrašus taip pat buvo įtraukiami ir aukštųjų mokyklų studentai, tačiau jiems nurodymai nebus duodami. Patekę į šauktinių tarpą, studentai turės apsisprendimo laisvę – sustabdyti studijas ir atlikti 9 mėnesių NPPKT, arba nenutraukus studijų pasirinkti – jaunesniųjų karininkų vadų mokymus (3 metus) ir tokiu būdu atlikti PPKT, arba studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose (3 metus) ir tokiu būdu atlikti PPKT. Nepasirinkus nei vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams, kuriems dėl studijų aukštojoje mokykloje bus atidėta tarnyba, šaukimas bus pratęsiamas iki jiems sukaks 26 metai (bet ne ilgiau nei vienerius metus po studijų baigimo). Pabaigę studijas - jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus.

Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2021 m. metinį šaukimo planą nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą atliks 18-oje kariuomenės dalinių. Dalis karių tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur per pirmuosius du tarnybos mėnesius išeis bazinį karinį rengimą, o likusius septynis mėnesius tarnaus priskirtame dalinyje ir atliks kolektyvinį rengimą.


Pirmieji 2021 m. šaukimo nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės kovo pabaigoje, paskutinieji – lapkričio pabaigoje. Didžiausios šaukimo bangos numatomos birželio ir liepos bei spalio ir lapkričio mėnesiais, per kuriuos į įvairius dalinius atvyks per 3000 karių.


Pagal Karo prievolės įstatymą, į sąrašus galėjo patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės išmokos.

Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba (KPKT) primena, kad sudarius ir paskelbus karo prievolininkų sąrašus, į juos nepatekę vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų ir toliau gali teikti prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Jie galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes kaupiamąsias išmokas. Pirmumo prašymus galės teikti ir patekusieji į šaukiamųjų sąrašus. Į jų pageidaujamas tarnybos vietas bus stengiamasi atsižvelgti, o kaupiamosios išmokos jiems bus didesnės 15 procentų.

Gera žinia ir ta, kad nuo 2021 m. sausio 1 d. didėja ir išmokos kariams. Gerai atlikę tarnybą šauktiniai, pasirinkę ją atlikti savo noru, iš viso galės gauti didesnę nei 3200 eurų išmoką.

Raginame Lietuvos Respublikos piliečius pasiryžti ateiti ir atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą šiandien!

KPKT tekstinė ir grafinė inf.