Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos rajone įsteigta nauja vaikų globos šeimyna

Trečiadienis, 13 January 2021 16:01 Parašė 

Šių metų pradžioje Jonavos rajono savivaldybės administraciją pasiekė džiugi žinia – išduota licencija naujos „Bitučių šeimynos“ veiklai. Naują šeimyną įsteigė Alexander ir Renata Propletinai. Šeima savo namuose globoja be tėvų globos likusius vaikus.

A. ir R. Propletinai globėjų veiklą pradėjo 2016 m. birželio mėn. priėmę tris vaikus svečiuotis savo namuose. 2016 m. rugpjūtį A. ir R. Propletinai tapo šių trijų vaikų laikinaisiais globėjais, vėliau ir nuolatiniais. Šiuo metu šeimoje auga 7 globotiniai.

„Globėjais tapome dėl to, kad norėjome turėti vaikų, o globa buvo puiki galimybė tai padaryti. Niekada nesigailėjome šio sprendimo ir iki šiol juo džiaugiamės. Šiuo metu mūsų šeimoje –  vaikai nuo 4 iki 17 metų", - kalbėjo A. Propletin.

Praėjusių 2020 m. pradžioje, suteikus tikslines Jonavos r. socialinių paslaugų centro Globos centro specialistų konsultacijas,  A. ir R. Propletinai priėmė sprendimą tapti šeimyna. Iki „Bitučių šeimynos“ įsteigimo nueitas gana ilgas kelias – šeimynos steigimo dokumentų ruošimas, gyvenamojo ploto plėtros statybos ir remonto darbai, SPC Globos centro specialistų konsultacijos.

„Supratome, kad galime priimti daugiau vaikų, bet kilo nemažai klausimų dėl teisinių reikalų, dokumentų tvarkymo. Patys tuo domėjomės, tačiau jei ne Jonavos rajono socialinių paslaugų centro specialistų pagalba, ko gero, būtume užtrukę daug ilgiau, o gal dar ir iki šiol svarstę, ar mums tikrai pavyks.

Galiu pasakyti, kad esame jiems nuoširdžiai dėkingi. Jie mums padėjo nuo pat pradžių ir konsultuodami įvairias vaikų auginimo klausimais. Visada jautėme jų palaikymą", - gražių žodžių negailėjo A. Propletin, pridurdamas, kad prie naujos rajono šeimynos įsikūrimo prisidėjo ir Jonavos rajono savivaldybė, suteikusi finansinę paramą.

„Norėjome, kad vaikai turėtų savo kambarius. Dėl to nusprendėme, kad reikia didinti patalpas. Buvome nusiteikę viską daryti savomis lėšomis, tačiau sužinojome, jog gausime paramą iš savivaldybės. Ši žinia buvo tarsi kalėdinė dovana, pasiekusi mus prieš Naujuosius. Finansinė pagalba leis mums dar greičiau judėti pirmyn, dar greičiau pabaigti visus patalpų remonto darbus.

Dabar prie statybų dirbame visi kartu – net mažiausias šeimos narys yra pridėjęs ranką prie plytų“, - šypsodamasis kalbėjo A. Propletin

Jonavos rajono savivaldybė džiaugiasi Propletinų šeimos sprendimu suteikti namus ir globą vaikams.

„Reikia pripažinti, jog toks pašaukimas – tikrai ne kiekvienam, ir jis gana retas. Jonavos rajono savivaldybė, siekdama palengvinti šeimynos įsikūrimą ir buities rūpesčius, tam skyrė 10 tūkst. eurų“, - sako Jonavos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Birutė Gailienė.

Ilgus metus Jonavos rajone veikė Stasės ir Juozo Janavičių šeimyna. Pasak šeimynos steigėjų, per kelis dešimtmečius jų namuose buvo globojami apie 40 vaikų.

„Šiuo metu S. ir J. Janavičių šeimynoje liko vienas penkiolikmetis globotinis, kuriam tapus pilnamečiu šeimynos veikla bus užbaigta  dėl garbaus globėjų amžiaus. Tad rajonui ypatingai aktuali naujų šeimynų steigimo veikla“, - sako Jonavos rajono Socialinių paslaugų centro direktorė Valentina Demidenko.

Naujai įsteigtoje „Bitučių šeimynoje“ gali gyventi iš viso devyni tėvų globos netekę vaikai.

Jonavos savivaldybės inf.