Paskelbtas Miesto naujienos

Jonaviečiai muziejų lankė... naktį

Pirmadienis, 23 May 2016 14:00 Parašė 

Tarptautinė muziejų taryba (ICOM) kasmet gegužės 18-ąją kviečia švęsti Tarptautinę muziejų dieną. Nuo 2005 m. organizuojamoje Europos muziejų naktyje dalyvauja ir Lietuva. Akcijos tikslas – įvairius bendruomenės narius supažindinti su muziejais naktį – kuomet jie paprastai nedirba. 2016 m. Muziejų naktis vyko gegužės 21 d., o šios nakties visi renginiai lankytojams – nemokami.

Šių metų Muziejų nakties Lietuvoje tema – „Rožės pražydėjimas tamsoj“ – itin netradicinė, ryški, turinti atminties, asociacijos galios tema. Šiai idėjai įvardyti pasirinktas Romualdo Granausko pjesės „Rožės pražydėjimas tamsoj“ pavadinimas. Ši pjesė, pastatyta 1978 m. Jaunimo teatre (rež. Dalia Tamulevičiūtė), tapo vienu gražiausių spektaklių. Ypatingą kūrinio metaforą galima sieti su bendrąja grožio idėja, nes rožė yra ne tik tobuliausia gėlė, bet ir estetinio tobulumo vaizdinys, svarbus kultūros, meno simbolis, o muziejai saugo ne tik vertingiausius meno kūrinius, kultūrinius unikumus, bet ir yra įsikūrę ypatingo grožio erdvėse – rūmų menėse, istoriniuose salonuose, reprezentacinėse erdvėse, kurių interjerai išreiškia ypatingą grožio aplinką.

Europos muziejų naktį, kuri buvo rengiama praėjusį šeštadienį, Lietuvos muziejai duris nemokamam lankymui atvėrė šešioms valandoms – nuo 18 val. iki 24 val., o Jonavos krašto muziejus susipažinti su naktiniu muziejumi visus norinčiuosius sukvietė nuo 22 val.

Pasak renginio organizatorės, Jonavos krašto muziejaus turizmo specialistės Renatos Kilinskaitės, svarbiausia buvo sudominti žmones ir parodyti, kad muziejus nėra nuobodi vieta. „Keista, bet ši vieta daugeliui asocijuojasi su kažkokiomis senienomis, – renginio metu mintimis dalijosi R. Kilinskaitė. – Kai kurie galbūt apskritai niekada nėra užsukę į muziejų, tad jiems norėjome parodyti, kad vis dėlto tokia įstaiga egzistuoja.“

Kiekvieną mėnesį muziejuje atnaujinamos parodos. Šįkart lankytojai, kurie domisi keramika, fotografija, tapyba, poezija, turėjo galimybę susipažinti su Sigitos ir Ričardo Lukošiūnų darbais.

Susirinkusieji vėlyvą vakarą galėjo ne tik pasidairyti po parodą, bet ir pirmą kartą buvo pakvieti pasižiūrėti trumpametražių filmų muziejaus kelių kvadratinių metrų rūsyje. Jau sutemus, tamsioje patalpoje ir šalia pastatų su įvairiais šviesos ir ugnies efektais visi norintieji galėjo pasidaryti nakties nuotrauką.

GYTIS RAMANAUSKAS