Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

„Jonavos autobusai“ plečia transporto parką

Trečiadienis, 06 January 2021 08:48 Parašė 

Pasaulinė koronaviruso pandemija menkina pajamas, kartais net ir žlugdo verslus, o įmonių vadovai suka galvas, kaip išgyventi patiriant kuo mažesnius nuostolius. Uždarosios akcinės bendrovės „Jonavos autobusai“ direktorius Otaras Urbanas sako, kad net ir šiuo sudėtingu laikotarpiu įmonė analizuoja ir svarsto  savo ateitį – neseniai autobusų parką papildė dvi naujos transporto priemonės, skirtos žmonėms su negalia.

Dovana keleiviams

„Mes nupirkome du autobusus – ISUZU yra nedidelis, o IVECO – didesnis. Tai labai modernios transporto priemonės, abi pritaikytos keleiviams, turintiems negalią, yra įrengtos vietos žmonėms, keliaujantiems su invalido vežimėliais. Salone veikia  švieslentės, galima naudotis USB įranga, beveik nėra jokių teršalų, nes automobiliai pagaminti pagal EURO+6 ekologinę  sistemą, – pasakojo O. Urbanas. – Abu autobusai turėtų džiuginti eismo dalyvius ir sulaukti daugiau keleivių. Žinoma, po karantino, nes dabar gyvename visai kitokiomis sąlygomis.“

ISUZU jau „išbandė“ ne vienas jonavietis, naudodamasis viešuoju transportu tiek mieste, tiek vykdamas į Ruklą. IVECO kol kas laukia tinkamo laiko, kol išriedės į jam paskirtus maršrutus.

Kraštiečio mintys

UAB „Saločiai ir partneriai“, kuri perdavė ISUZU „Noviciti Life“ autobusą jonaviečiams, pardavimų vadovas Vygantas Šulga džiaugiasi, kad moderni, patogi ir šiuolaikiška priemonė „tarnaus“ jo gimtojo miesto gyventojams.

„Esu jonavietis, tad smagu, kad bent tokiu būdu galiu prisidėti prie jonaviečių gyvenimo kokybės. Jonavai jaučiu daug sentimentų, nes joje augau, mokiausi, tad šis kampelis man ligi šiol yra labai brangus. Lankydamasis savo gimtajame mieste, matau, kaip jis keičiasi ir gražėja, kaip skoningiau ir patraukliau tvarkoma jo aplinka – randasi naujos erdvės laisvalaikiui ir poilsiui, kuriamos vaikų žaidimų aikštelės. Visoje Lietuvoje sklinda garsas apie Joninių slėnyje organizuojamas Jonines, Pažaislio festivalio koncertus, valstybines šventes. Pėstiesiems ir sporto mėgėjams malonumą teikia kasmet vis ilgėjantys dviračių ir pėsčiųjų takai, lauko treniruokliai, kitokie pokyčiai. Tokių sprendimų, matyt, imtasi išanalizavus ir gerai suplanavus miesto perspektyvą. Ateityje galbūt derėtų pagalvoti ir apie naujos alėjos įrengimą. Manau, tai galėtų būti takas, sujungiantis Ramybės skverą su autobusų stotimi. Atsakingos institucijos turėtų apsvarstyti ir paieškoti galimybių šiai idėjai įgyvendinti. Gal reikėtų kokį sklypą išpirkti ar paieškoti kitokių būdų. Tai dar labiau sustiprintų ir pagerintų miesto įvaizdį, o gyventojams būtų patogiau, nes sutrumpėtų atstumai. Labai norėčiau, kad ši mintis būtų išgirsta.

Dirbdamas bendrovės „Saločiai ir partneriai“ pardavimų vadovu, žinodamas, kad ISUZU autobusas rieda Jonavos gatvėmis ir rajono keliais, jaučiu įdėjęs savo indėlį į miestą, kuris suformavo mano pasaulėžiūrą ir išmokė savarankiškai gyventi. Visiems saugaus ir laimingo kelio!“, – pasidalijo mintimis kraštietis V. Šulga.     

Sudėtinga situacija

Antroji koronaviruso banga privertė bendrovę „Jonavos autobusai“ vėl keisti po pavasario karantino atsigaunantį darbo pobūdį. Pirmiausia teko atsisakyti kai kurių maršrutų ne tik į kaimo vietoves, bet ir į Kauną.

„Gruodis mums visada nešdavo neblogų pajamų, nes sulaukdavome nemažai užsakomųjų reisų – kalėdiniu laikotarpiu ne vienas kolektyvas kelionėmis paminėdavo šventes. Praėjusių metų gruodis buvo visai kitoks – jokių užsakymų, o sugriežtinus karantino sąlygas, apribojus žmonių judėjimą tarp savivaldybių, drastiškai krito keleivių srautai, nebeliko poreikio žmonėms važiuoti, pavyzdžiui, į Kauną. Susiaurinome maršrutų skaičių. Tačiau visai neužsidarėme, nepalikome dirbančiųjų be galimybės susisiekti mūsų įmonės transportu. Daugiau mažinti reisų neplanuojame, stebime keleivių srautus, suprantame, kad privalome užtikrinti žmonių nuvykimą į darbo vietas. Kiekvienų metų sausį viešąjį transportą rinkdavosi mažiau žmonių“, – dalijosi patirtimi įmonės direktorius.

Pasak O. Urbano, nuostolius patiria ne tik jonaviečiai, bet ir kiti vežėjai. Yra tokių įmonių, kurios dėl siautėjančios ligos buvo priverstos sustabdyti savo veiklą, pritrūko net šiukšliavežių vairuotojų.

Įmonės vadovas džiaugiasi, kad „Jonavos autobusų“ bendrovės darbuotojai masiškai nesusirgo, pasitaikė vienas kitas atvejis. Sumažinus reisų skaičių, per dešimt darbuotojų yra išleista į prastovas, bet jie gaus kompensacijas.

„Į labai didelę duobę, palyginti su kitų rajonų įmonėmis, neįkritome. Dėkojame mus palaikančiai rajono Savivaldybei už pritarimą priimamiems sprendimams ir realios situacijos įvertinimą. Itin didelį dėmesį skiriame visoms apsaugos priemonėms. Įsigijome rūko generatorių, kuris autobusus dezinfekuoja efektyviai – prireikia mažiau laiko sąnaudų, o rezultatas būna puikus. Judame į priekį, prognozuojame, kad antrame ketvirtyje pradėsime atsigauti. Bet tai priklausys nuo pandemijos suvaldymo“, – samprotavo „Jonavos autobusų“ direktorius.  

Irena BŪTĖNAITĖ