Paskelbtas Miesto naujienos

Kiekvienas reikalavimo tikslas – įveikti viruso šmėklą

Trečiadienis, 30 December 2020 11:04 Parašė 

Šiuo neramiu laikotarpiu Jonavos rajono gyventojams kyla nemažai klausimų. Pavyzdžiui, žmonės teiraujasi, ką reiškia ekstremaliosios padėties paskelbimas savivaldybės teritorijoje, kas yra vadinama „specializuotoji paslauga“, kodėl nemažėja koronaviruso atvejų skaičius ir t. t. Į šiuos ir kitus mūsų skaitytojų pateiktus klausimus paprašėme atsakyti patarėją Civilinei mobilizacijai, rajono Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (ESOC) koordinatorių Vytautą Kaminską.

 Darbų apimtys padidėjo

„Be kitų specifinių funkcijų, man priklauso civilinės saugos ir mobilizacijos analizavimas, planavimas, organizavimas rajone. Tačiau šiemet, pasaulį užklupus koronaviruso pandemijai, patikėtos  rajono Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro koordinatoriaus pareigos. Darbo apimtys padidėjo kelis kartus, nes  didžiausias dėmesys sutelktas COVID-19 pandemijai suvaldyti“, – pabrėžė V. Kaminskas.

Jis akcentavo, kad pagrindinė institucija šioje srityje yra Sveikatos apsaugos ministerija ir jai priklausantis Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Tačiau nė viena savivaldybė negali likti nuošalyje ir atlikti tik stebėtojo vaidmenį.

„Susirgimų skaičius Jonavos rajone, palyginti su pirmąja pavasarį kilusia banga, ganėtinai išaugo ir kol kas išlieka aukštas. Kovoje su viruso grėsme visos priemonės vykdomos sistemingai, nes jų gausa ir specializacija yra sureglamentuota sveikatos apsaugos ministro įsakymais ir sprendimais“, – sakė jis.

Nauja paslauga

Augant koronaviruso atvejams Jonavos rajone, asmenims pradėta  teikti specializuota paslauga. Tai sumažina nerimą, o kartais ir stresą tiems pacientams, kurie dėl viruso patekę į gydymo įstaigą patys neturi galimybės sugrįžti į namus. 

„Tai yra specializuota paslauga, kurią savivaldybė šiuo metu perka. Paslaugos esmė – asmenų, sergančių COVID-19, kurie išrašomi iš stacionarių sveikatos priežiūros įstaigų tęsti gydymą ambulatoriškai, transportavimas į šių asmenų namus ar kitą gyvenamąją vietą tik tuo atveju, jei šie asmenys neturi galimybės grįžti nuosavu ar artimųjų transportu. Paslauga bus vykdoma tik esant stacionarių sveikatos priežiūros įstaigų pareikalavimui. Kiti asmenys paprastai negalės ja naudotis. Toks būtinumas atsirado siekiant palengvinti ligoninių padėtį dėl perkrovimų bei siekiant, kad, netikslingai naudojant  greitosios medicinos pagalbos automobilius, nenukentėtų sunkios būklės pacientai, kuriems tuo metu yra būtinos greitosios pagalbos paslaugos“, – paaiškino ESOC vadovas.

Ekstremalioji padėtis

Lapkričio mėnesį rajoną pasiekė žinia, kad Šveicarijos seniūnijoje esančioje verslo įmonėje „Danmink“, auginančioje kailinius žvėrelius, pavojingu virusu užsikrėtė gyvūnai.  Pasitvirtinus faktams, nuo lapkričio 30 dienos rajone paskelbta ekstremalioji padėtis. Tokia žinia pasėjo naują nerimo bangą bendruomenėse, nes daugelis gyventojų šį sprendimą susiejo tiesiogiai su jiems dar nežinomais reikalavimais. Viešojoje erdvėje pasirodė paaiškinimai, kad ekstremaliosios situacijos įvedimas palengvina įmonės galimybes gauti kompensaciją iš valstybės už patirtus nuostolius. Tačiau ekstremalių situacijų operacijų centro koordinatoriaus teigimu, tai padaryta siekiant užkirsti kelią tolimesniam ligos plitimui.

„UAB „Danmink“ nustačius COVID-19 auginamoms audinėms, siekiant suvaldyti gresiančią epizootinę padėtį, nuo lapkričio 30 dienos rajone paskelbta savivaldybės lygio ekstremalioji situacija dėl ypač pavojingos gyvūnų (išskyrus paukščius ir žuvis) užkrečiamosios ligos SARS-CoV-2 (COVID-19), oficialiai patvirtintos Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Ekstremalioji situacija – tai susidariusi padėtis, kuri gali sukelti staigų didelį pavojų gyventojų gyvybei ar sveikatai, turtui, aplinkai arba gyventojų žūtį, sužalojimą ar padaryti kitą žalą. Šiuo atveju – žala auginamiems gyvūnams bei žmonėms. Paskelbimas reikalingas ne vien tik tam, kad įmonė gautų kompensaciją. Pagrindas – efektyviau organizuoti ir koordinuoti situacijos likvidavimą, padarinių šalinimą, gyventojų ir turto gelbėjimą“, – komentavo V. Kaminskas.

Ekstremaliosios situacijos paskelbimą reglamentuoja Vyriausybės nutarimai, o būtinumą ją skelbti nurodo atitinkami kriterijai. Šiaip ekstremalioji situacija dėl kiekvieno įvykio, pavyzdžiui, gaisro, auto avarijos ar kitais atvejais, neskelbiama.

Viešojoje erdvėje buvo galima aptikti nemažai įvairių samprotavimų apie pavojų virusu apsikrėsti kitos rūšies gyvūnams, tarkime, katėms, liūtams ir t. t.

Pasak V. Kaminsko, tai esą tik prielaidos, tačiau jos nepatvirtintos. „Reikėtų įvertinti ir tai, kad net pasaulinės praktikos dar daug nėra. Danijoje, kur buvo sunaikinti milijonai kailinių žvėrelių, priimti tos šalies vyriausybės sprendimai vertinami labai nevienareikšmiškai ir laikomi pertekliniais“, – atkreipė dėmesį V. Kaminskas.

Situacija priklauso nuo mūsų

Gyvename karantino sąlygomis, tačiau net ir griežtos gyvenimo taisyklės nepadeda užkirsti kelio COVID-19 plitimui. Nueinančioji Vyriausybė pamėgino sureguliuoti automobilių srautus parkavimo aikštelėse prie didžiųjų prekyviečių, bet toks pokytis tik dar labiau įaudrino tiek prekybininkus, tiek pirkėjus. Šiuo metu apribotas judėjimas tarp savivaldybių, susibūrimai, įgyvendinami kitokie reikalavimai. Atrodo, daroma daug, bet rezultatai nelinkę gerėti.

„Siekiant sumažinti viruso atvejus Jonavos rajone, vykdomi visi sprendimai. Sakykime, net ir tas prieštaringai įvertintas automobilių parkavimo ribojimas prie parduotuvių, turgaviečių.  Šia priemone norėta sureguliuoti žmonių atvykimą į prekybos centrus, o tuo pačiu sumažinti ir galimo užsikrėtimo atvejus, – nuomone dalijosi pašnekovas. – Manau, kad reikalavimai tikrai reikalingi. Tačiau situacijos pokytis ne vien nuo to priklauso. Visa esmė – žmonės patys turi jų laikytis, o ne kaip nors interpretuoti. Čia tiktų toks posakis: „Niekas kitas manęs taip gerai neapsaugos, kaip aš pats save“. Būkime visi atsakingi, nesuverskime rūpesčio tik ant valdžios pečių. Švenčiame Kalėdas, sutiksime Naujuosius. Atrodo, viskas kaip ir anksčiau, tik galbūt sulauksime mažiau svečių, tad prie stalo bus nedidelis artimųjų ratas. Vadinasi, sumenks susirgimų tikimybė. Būkime sveiki, malonių visiems švenčių.“

Irena BŪTĖNAITĖ