Paskelbtas Laisvalaikis

P. Dovalgos premiją pasidalins du autoriai

Antradienis, 22 December 2020 08:54 Parašė 

Prano Dovalgos premijos skyrimo komisija 2020 metų premiją nusprendė skirti dviem autoriams.

Šių metų laureatais tapo žurnalistai Irena Nagulevičienė už apybraižą „Pabartonių paslaptis: nacių auka – trisdešimtmetis žurnalistas“ ir Gediminas Zemlickas už straipsnį žurnale Lietuva - Čekija „Pranas Dovalga: Nuo Neries ligi Vltavos krantų“ ir straipsnį žurnale Naujoji Romuva „Karolis IV: dėl ko taip gerbiamas Čekijoje ir už jos ribų“.

Jonavos rajono savivaldybės tarybos premija kasmet skiriama už lietuvių ar čekų kalba per pastaruosius 5 metus publikuotą literatūrinį kūrinį, filmą, spektaklį, tekstą istorinės atminties, lietuvių ir čekų tautų kultūrinio, politinio ar ekonominio bendradarbiavimo temomis. 

„Labai malonu būti viena iš laureačių. Esu dėkinga komisijai. Galiu pasakyti, kad įdėjau tikrai daug darbo, tačiau jis buvo ir malonus, ir įdomus.

Iki jo ne itin daug žinojau apie P. Dovalgą, bet atsitiktinė pažintis su jo giminaičiu – Vytautu Dovalga – lėmė tai, kad vieną dieną mano rankose atsidūrė P. Dovalgos laiškai. Pradėjus skaityti juos, pajutau, kad noriu atlikti literatūrinę analizę, suteikiančią galimybę interpretuoti, pasverti kiekvieną žodį žmogaus, kurio jau seniai nebėra... Tai leido bent šiek tiek pajusti, ką jis išgyveno.

Dabar galėčiau kalbėti ir kalbėti apie P. Dovalgą. Manau, kad jo istorija mane domins tol, kol būsiu gyva. Neatmetu galimybės, kad atradus kažką naujo apie jį, imsiuos ir naujų darbų rengimo", – sužinojusi apie laimėjimą kalbėjo I. Nagulevičienė.

G. Zemlickas džiaugėsi laimėjimu, tačiau pabrėžė, kad jis – didelė atsakomybė.

„Nors tikrai esu dėkingas jonaviečiams ir tiems, kurie mane pripažino laureatu, tiesą sakant, aš nei siekiau, nei tikėjausi juo tapti... Kai sužinojau, kad rengiamasi mane siūlyti kaip kandidatą, netgi priešinausi. Kodėl? Nesu pratęs prie tribūnų, niekada neieškojau jokių premijų, laimėjimų. Jie –  didelė atsakomybė prieš žmones. Dėl to viešas įvertinimas sukelia dvejopus jausmus.

Kalbant apie mano domėjimąsi P. Dovalga, aš nuo senų laikų bendrauju su Algiu Petru Mikša, kuris yra pirmasis šios premijos laureatas. Jis leidžia puikų žurnalą – „Lietuva ir Čekija“. Kartą jis manęs paprašė parašyti apie P. Dovalgą. Aš negalėjau jam atsakyti.

Taip pat man nemažai teko bendrauti su Čekijos draugijos bendruomene. Tai skatino fiksuoti tam tikrus Čekijos ir Lietuvos bendradarbiavimą, ryšius žyminčius faktus. Taigi, aš tiesiog dirbau savo darbą", – kalbėjo G. Zemlickas.

P. Dovalgos premijos fondą sudaro Jonavos rajono savivaldybės bei privačių rėmėjų skiriamos lėšos – 1000 eurų kasmet.

Vertinimo komisijai vadovauja Jonavos rajono mero pavaduotoja Birutė Gailienė. 

„Abiejų autorių kūriniai yra tikrai įdomūs bei vertingi. Sunku nesutikti su tuo, kad gerb. G. Zemlicko darbai ir savo apimtimi, ir turiniu yra tikrai ryškūs, o gerb. Nagulevičienės publikacija svarbi tuo, jog, visų pirma buvo publikuota šiemet, spausdinta vietinėje žiniasklaidoje, taip primenant apie P. Dovalgos asmenybę ir jos svarbą pirmiausiai mums, jonaviečiams, tikrai plačiai auditorijai, ir atkreipianti dėmesį, ypatingai jaunosios kartos.  

Beje, kitąmet minėsime ir P. Dovalgos tiek gimimo, tiek mirties metines. Tai bus dar viena proga atkreipti dėmesį į šią neeilinę asmenybę. Šiemet ir pavasarį, ir rudenį planavome susitikimą su Čekijos ambasadoriumi Jonavoje, kurio metu ketinome aplankyti P. Dovalgos tėviškę, tačiau abu kartus dėl karantino teko planus nutraukti. Tikiuosi, 2021 m. turėsime progų ne tik pasikviesti ambasadorių, bet ir kitokiomis priemonėmis pasidalinti su visuomene Lietuvos ir Čekijos draugyste bei P. Dovalgos atminimu“, - sakė B. Gailienė.

Kandidatus gauti premiją siūlo meno kūrėjų asociacijos, visuomeninės organizacijos, leidyklos ir darbų autoriai patys save, pateikdami jau publikuotus darbus Jonavos rajono savivaldybės administracijai lietuvių kalba.

Pernai P. Dovalgos premija buvo skirta istorinių – kultūrinių laidų režisieriui Justinui Lingiui už televizijos laidų ciklą „Nežinoma Čekijos Lietuva“.

Jonavos savivaldybės inf.