Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos savivaldybei - Europos Tarybos ženklas už gerą valdymą

Antradienis, 01 December 2020 19:40 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybė apdovanota Europos Tarybos ženklu už nepriekaištingą valdymą (ELoGE). Apdovanojimų ceremonija pirmadienį vyko nuotoliniu būdu.

ELoGE apdovanojimas reiškia, kad jį pelniusios savivaldybės administracija laikosi Europos Tarybos nustatytų Gerojo valdymo principų, o rajono gyventojai teigiamai vertina savivaldybės darbą.

Savivaldybių vertinimas vyko keliais etapais. Pagal Europos Tarybos patvirtintą metodiką savivaldybes vertino gyventojai, politikai ir darbuotojai, savivaldybės teikė atitinkamus veiklos įrodymus.

Vertinime dalyvavo daugiau kaip pusė Lietuvos savivaldybių – 35-ios, tačiau nustatytą balų skaičių surinko ir Europos Tarybos ženklu už nepriekaištingą valdymą apdovanotos 14: Šiaulių miesto,  Akmenės rajono, Alytaus miesto, Anykščių rajono, Birštono, Druskininkų, Jonavos rajono, Joniškio rajono, Klaipėdos miesto, Kupiškio rajono, Panevėžio rajono, Plungės rajono, Tauragės rajono, Vilkaviškio rajono savivaldybės.

Jonavos rajono savivaldybėje projektą įgyvendino suburta darbo grupė, kurioje dirbo mero pavaduotoja Birutė Gailienė, turto ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Jolita Gumaniukienė, centralizuotos buhalterijos vedėja Lineta Jakimavičienė, teisės ir personalo skyriaus vedėjas Justas Budriūnas.

„Nuoširdžiai dėkoju jonaviečiams, visiems administracijos darbuotojams, kurie išreiškė savo nuomonę apklausoje ir parodė pasitikėjimą Jonavos savivaldybe. Šis įvertinimas patvirtina, kad esame teisingame kelyje įgyvendindami demokratijos ir atstovavimo principus Jonavos rajone. Gautas apdovanojimas taip pat įpareigoja išlaikyti jį ir kitais metais“, – apie gautą Europos Tarybos ženklą kalbėjo Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius.

Savivaldybių vertinimo procese buvo nustatyta kaip jos atitinka Europos Tarybos 12 gerojo valdymo principų:

  1. Dalyvavimo, atstovavimo, sąžiningo rinkimų organizavimo
  2. Reagavimo
  3. Veiksmingumo ir efektyvumo
  4. Atvirumo ir skaidrumo
  5. Teisėtumo
  6. Etiško elgesio
  7. Kompetencijos ir gebėjimų
  8. Inovacijų ir atvirumo pokyčiams
  9. Patvarumo ir ilgalaikės orientacijos
  10. Stabilaus finansų valdymo
  11. Žmogaus teisių, kultūrinės įvairovės ir socialinės sanglaudos
  12. Atskaitomybės

Lietuvos savivaldybių vertinimas yra viena iš projekto „Gerojo valdymo principų diegimas Lietuvoje“ sudedamųjų dalių, kurį įgyvendina Vidaus reikalų ministerija, Europos Taryba ir Gerojo valdymo centras prie Europos Tarybos kartu su partneriais – Lietuvos savivaldybių asociacija ir VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centru „Dainava“.

Jonavos savivaldybės inf.