Paskelbtas Rajono naujienos

Pokyčius Išoruose kuria patys vietos gyventojai

Penktadienis, 06 November 2020 10:34 Parašė 

Išorų kaimo (Užusalių sen.)  bendruomenei rūpi ne tik kultūros renginiai, bet ir kitokių formų laisvalaikio praleidimas. Spalio mėnesį buvo įgyvendinta bendruomenės pirmininko Juozo Klimkevičiaus idėja – įrengta lauko treniruoklių aikštelė.

Gyventojų gerovei

Bendruomenės veikla priklauso nuo kelių faktorių, lemiančių jos pasiekimus. Vienas iš svarbiausių – tai vadovo iniciatyvumas, bendravimas su gyventojais ir sumanumas, kuriant ateities projektus.

J. Klimkevičiaus nuomone, gyvenvietėje įsikūrusiems žmonėms reikia suteikti daugiau galimybių bičiuliautis su kaimynais, pabendrauti, daugiau laiko skirti aktyviam gyvenimui. Anot jo, kiekvienam piliečiui reikia to, ko jis dar nepatyrė, nes tai paįvairina kasdienybę, kelia nuotaiką, skatina jį patį kurti ir tokiu būdu plėsti savo pasaulėžiūrą.

Išorai – nemažas seniūnijos kampelis, turintis apie 430 įvairaus amžiaus žmonių. Mažieji vietos piliečiai laiką gali praleisti vaikų žaidimo aikštelėje, kuri buvo įrengta pačių sodiečių dėka, jaunimas turi galimybę įgyti ar tobulinti krepšinio įgūdžius. Daugelio dėmesį traukia riedlenčių parkas, skirtas važinėtis riedučiais, riedlentėmis ar BMX dviračiais.

Muzikinį talentą turintis Išorų gyventojas Zigmas Mažeika subūrė vyrų chorą, kurio skambios dainos papildo organizuojamas kultūrines šventes.

Treniruoklių aikštelė

Spalio mėnesį visą sportinių užsiėmimų kompleksą papildė lauko treniruoklių aikštelė, kurią įrengė tie patys bendruomenės nariai. Pasak J. Klimkevičiaus, bendruomenė  dalyvavo Europos žemės ūkio fondo Kaimo programoje ir pateikė projektą, tikėdamasi sulaukti paramos savo sumanymui įgyvendinti.

„Tačiau finansavimo nesulaukėme. Gal ne viską teisingai užpildėme, gal tai nulėmė kitokios priežastys. Žinoma, nepalankus sprendimas mus nuliūdino. Bet rankų nenuleidome – nusprendėme idėją įgyvendinti savo jėgomis, – nuoskaudos kartėliu dalijosi bendruomenės vadovas.  – Pirmiausia padarėme projektą, tada nusipirkome metalą, patys pasigaminome reikalingus įrenginius, juos sumontavome. Virė tikras kompleksinis darbas. Itin daug laiko įrengiant aikštelę įdėjo kaimo bendruomenės narys, ūkininkas Robertas Galeckas su savo darbuotojais – komanda atliko treniruoklių gamybos darbus. O pagrindiniu rėmėju tapo mano vadovaujama uždaroji akcinė bendrovė „Hidraulinės sistemos“. Žinoma, kuriant naują objektą daug prisidėjo ir kiti mūsų bendruomenės nariai. Ačiū visiems už geranoriškumą ir pagalbą. Neseniai tokiu būdu įsirengėme vaikų žaidimo aikštelę, o šį rudenį patys įgyvendinome lauko treniruoklių idėją. Nebūtina ir toji Europos parama, kažką sukurti gebame ir mes patys savo jėgomis.“

Naujo objekto atidarymo dieną į aikštelę susirinko vietos gyventojai, į kvietimą dalyvauti šventėje atsiliepė trenerė Ingrida Maknevičienė, kuri papasakojo apie treniruoklių naudą, jų naudojimo galimybes, pademonstravo jų veikimą. Susirinkusieji turėjo galimybę pabandyti įrenginius padedant specialistei.

Lauko treniruoklių aikštelė įrengta ramioje vietoje, netoli miškų masyvo. „Tikiuosi, kad naujais įrenginiais naudosis nemažai vietos žmonių. Jie bus naudingi ne tik jaunimui, bet ir senjorams, laiką leidžiantiems namuose. Tikiu, kad sportas lauko aikštelėje suteiks energijos ir sveikatos įvairaus amžiaus žmonių grupėms“, –  kalbėjo bendruomenės pirmininkas.

Be projekto – nė žingsnio

Pasak J. Klimkevičiaus, artimiausias tikslas – sutvarkyti aikštelę prie įvažiavimo į kaimą. Gyvenvietės pavadinimą nurodantis akmuo jau yra pagamintas. Tai to paties aktyvaus gyventojo R. Galecko darbas ir didelis indėlis į gyvenvietės puoselėjimą. „Tačiau kol kas akmuo su iškaltu užrašu „Išorai. Čia gyventi gera“ stovi ne prie pagrindinio kelio, bet atokiai, visai netinkamoje vietoje. Bendruomenė savavališkai negali veikti, reikia seniūnijos iniciatyvos. Norint pastatyti šį akmeninį ženklą prie įvažiavimo, būtinas projektas, pagal kurį būtų sutvarkyta aikštelė ir atgabentas šis akmuo. Tai būtų ir puošmena, ir nuoroda į mūsų gyvenvietę“, –  sakė bendruomenės pirmininkas, pridurdamas, kad šį reikalą galėtų padėti spręsti Užusalių seniūnija, kurioje įsikūrusi veikli Išorų bendruomenė.

Užusalių seniūnas Rolandas Skuja atkreipė dėmesį, jog  šio akmeninio riboženklio problema jam yra žinoma. „Gerai, kad bendruomenė dirba rezultatyviai, jos nariai yra darbštūs ir aktyvūs, seniūnija džiaugiasi aktyvia veikla, gražiais darbais, palaikome ir kaimo pavadinimo įprasminimo akcentą. Bet šiuo metu visur reikalingi projektai. Toji aikštelė prie įvažiavimo į Išorus skirta visuomenės poreikiams, tačiau yra kelio A6 apsaugos zonoje. Todėl, darant projektą, būtina klausimą suderinti su kelininkais. Manau, iniciatyva turi būti abipusė – ir iš bendruomenės, ir iš seniūnijos pusių. Niekas neprieštarauja bendruomenei imtis šios erdvės projekto.  Idėją mes tikrai palaikome“, – komentavo seniūnas R. Skuja.

Padėka pagalbininkams   

Atrodo, šioje vietovėje visko lyg ir pakaktų – stovi patrauklus koplytstulpis, vyksta įvairūs renginiai, puoselėjamas sportas, tai patvirtina ir vis kitos aikštelės, vaikai džiaugiasi sūpynėmis. Bet J. Klimkevičius jau planuoja darbus ateičiai. Kai bus sutvarkyta erdvė prie įvažiavimo ir joje pastatytas kaimą įvardijantis akmuo, galbūt pavyks įamžinti partizanines kovas ir jų dalyvius, kilusius iš šio krašto.

„Turime kuo pasidžiaugti ir už nuveiktus darbus, aktyvią veiklą nuoširdžiai dėkoju rėmėjams ir pagalbininkams R. Galeckui, Vytautui Valaikai, Z. Mažeikai, Vytautui Merfeldui, daugeliui kitų, aktyviai įsiliejančių į Išorų kaimo bendruomenės klestėjimą“, – dėkoja jos vadovas J. Klimkevičius.    

Irena BŪTĖNAITĖ