Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos krašto rinkėjai Seimo nario mandatą patikėjo E. Sabučiui

Pirmadienis, 26 October 2020 09:54 Parašė 
Jonavos krašto žmonėms atstovaus E. Sabutis. Jonavos krašto žmonėms atstovaus E. Sabutis.

Spalio 25-ąją įvyko  antrasis rinkimų į Lietuvos Respublikos Seimą turas. Jonavos rinkimų apygardoje Nr. 60 varžėsi Socialdemokratų partijos atstovas, vicemeras Eugenijus Sabutis ir Socialdemokratų darbo partijos narys Rimantas Sinkevičius. Šį kartą fortūna buvo palankesnė jaunesniam kandidatui, mero pavaduotojui E. Sabučiui  – rinkėjų sprendimu, ketverius metus jis atstovaus mūsų rajonui šalies Parlamente.

Juškoniečiai balsavo kitaip

Komisijos nariai netruko suskaičiuoti biuletenių, nes juos tereikėjo sudėlioti į dvi krūveles,  darbą palengvino ir nedidelis šių dokumentų skaičius. Artėjant rinkimams, daugelis svarstė, kam parlamentaro mandatą įteiks rinkėjai, kurie pirmame ture palaikė kitų politinių jėgų kandidatus. Juolab kad šiandienę valdančiąją koaliciją turinti  Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga viešai ragino palaikyti patyrusį Socialdemokratų darbo partijos kandidatą. 

Užsidarius balsavimo apylinkėms, į Vyriausiąją rinkimų komisiją pradėję plaukti rezultatai sėkmę prognozavo mero pavaduotojui E. Sabučiui. Tiesa, tik Juškonių rinkimų apylinkėje varžovui R. Sinkevičiui jis pralaimėjo kiek daugiau nei vienu procentu.

Suskaičiavus visų dalyvavusių rinkimuose balsus, paaiškėjo kad už E. Sabutį balsavo 62,83 proc. Jonavos apygardos rinkėjų, o  kelias kadencijas Seime dirbantį, šiuo metu einantį ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas R. Sinkevičių palaikė 34,12 proc. balsavimo teisę turinčių piliečių. 

Rinkėjų aktyvumas nedžiugina

Pagrindinę rinkimų dieną į rinkimų apylinkes atėjo 21 proc. rajono piliečių, turinčių balsavimo teisę. Tai kiek mažiau nei pirmojo turo metu. Kartu su balsavusiaisiais iš anksto rinkėjų aktyvumas Jonavos apygardoje siekė kiek daugiau nei 30 proc.

Apygardos komisijos pirmininkės Rasos Raicevičienės teigimu, pagrindinę rinkimų dieną žmonės buvo vangesni. Kaip ir visuomet, aktyviausiai balsavo Lakštingalų rinkėjai, perkopę 41proc., tačiau, palyginti su 2016 m. rinkimų į Seimą rezultatais, ir šioje apylinkėje pilietinę pareigą atliko beveik 2 proc. mažiau miestiečių. Maždaug tiek pat sumažėjo Bibliotekos, Senamiesčio rinkimų apylinkėse registruotų piliečių aktyvumas.

 Anot R. Raicevičienės, visai tikėtina, kad sumažėjusiam žmonių dalyvavimui rinkimuose įtakos turėjo siautėjančio koronaviruso baimė ir susirgimo atvejų augimas pačioje Jonavoje.

„Sunku pasakyti, kodėl taip atsainiai eina balsuoti. Gal rinkėjams nepatiko nė vienas kandidatas, todėl ir numojo ranka į rinkimus. O gal ir COVID-19 pakišo koją. Tačiau toks žemas aktyvumo procentas optimizmo nekelia“, – dalijosi patirtimi apygardos komisijai vadovaujanti R. Raicevičienė.

Pasigedo jaunų veidų

Rinkėjų nuomone, ateinančios kadencijos politikai neturėtų daryti tokių klaidų, kokias darė buvusieji parlamentarai. Žmones piktino draudimų politika, ginčai dėl smulkių ir Lietuvai nereikšmingų dalykų, barniai bei netolerancija kitaip mąstančiam.

„Negalėjau nebalsuoti – tokia saulėta diena, tai net ir sieloje šviesiau. Gal, sakau, išrinktieji bus kitokie? Gal baigsis tos „raganų“ medžioklės? Ėjau su viltimi, kad bus geriau, o jei ne, tai bent jau nebus blogiau. Už kurį kandidatą atidaviau balsą, nenorėčiau išduoti. Tik trumpai pasakysiu: balsavau už viltį“, – paslaptingai šypsojosi Janina.

Juozas savo apsisprendimo neslėpė: „Mano galva, Seime reikia jaunesnio vėjo. Patirtis – geras dalykas, bet kai ji įauga į kraują ir sustabarėja, pradeda gadinti reikalą. Seime norėtųsi matyti daugiau jaunų veidų. Tegul mėgina tas, kuriam rūpi rajono žmogaus problemos. Vietiniu labiau pasitikiu, nei tuo, kuris nutolęs nuo Jonavos.“

„Mūsų krašte varžosi du politikai. Abu juos gerbiu, abiems linkiu sėkmės. Pasirinkau tą, kuris, mano nuomone, dar nesugadintas ir gali deramai atstovauti Jonavai bei jos gyventojams. Manau, kad ne man vienam apsispręsti padėjo valdančiųjų metami kaltinimai opozicijoje esančioms partijoms. Kaip bus, taip, mes tikrai nieko pakeisti negalime – viskas valdžios rankose. Kas laimės, tas ir užsakys muziką“, – vyriškai mąstė jonavietis Jonas.  

Rezultatai Lietuvoje

Į 2020–2024 m. Seimą pateko įvairių politinių jėgų atstovų.

Didžiausia sėkmė rinkimuose lydėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partiją, surinkusią 50  mandatų. Antroje vietoje – Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, iškovojusi 32 vietas Parlamente.

Į Seimą pateko 13 Lietuvos socialdemokratų partijos ir tiek pat Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdžio narių. Rinkėjų pasitikėjimą pelnė neseniai įsikūrusi Laisvės partija, gavusi 11 mandatų. Į Parlamentą deleguota 10 Darbo partijos atstovų. Po tris vietas Seime turės Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija, po vieną mandatą atiteko „Laisvės ir teisingumo“ bei Lietuvos žaliųjų partijų atstovams. Mandatus laimėjo 4 save išsikėlę kandidatai.      

Irena BŪTĖNAITĖ