Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Išspręsti problemas padeda geranoriškas bendradarbiavimas

Penktadienis, 23 October 2020 15:16 Parašė 

VšĮ „Bruneros“, teikianti maitinimą mūsų rajono mokykloms ir prie jų prijungtiems vaikų darželiams, džiaugiasi geranorišku bendradarbiavimu su įstaigų bendruomenėmis. Pasak Jonavos skyriaus direktorės Giedrės Jasiulienės, šiemet užklupusi koronaviruso pandemija atnešė nemažai sumaišties, tačiau bendras sutarimas su ugdymo įstaigų vadovybe ne tik padėjo įveikti sunkumus, bet ir sustiprino abipusį supratimą.

Karantino metu

Pasak G. Jasiulienės, karantinas, kurį išprovokavo COVID-19 pandemija, iškėlė didžiulių iššūkių daugeliui šalies bendrovių bei įmonių. Tai stipriai paveikė mokyklų bei ikimokyklinių įstaigų bendruomenes, taip pat ir jų maitintojus.

„Krizinės situacijos moko susitelkti ir grūdina. Karantino laikotarpiu, kai beveik visi moksleiviai mokėsi nuotoliniu būdu, buvome priversti savo darbuotojus išleisti į prastovas, turėjome pasirūpinti likusiomis žaliavomis ir maisto produktais. Vyriausybei priėmus sprendimą socialiai remtiniems vaikams tiekti sausus maisto davinius, jų sudėtį derinome su Savivaldybe, o pristatymo grafikus aptarėme su mokyklų bendruomenėmis. Galime tik pasidžiaugti, kad konstruktyvus bendradarbiavimas su Savivaldybės ir ugdymo įstaigų vadovais užtikrino, jog supakuoti sausi maisto daviniai moksleivius pasiektų saugiai, laikantis visų higienos ir su koronavirusu susijusių papildomų reikalavimų“, – patirtimi dalijosi Jonavos skyriaus direktorė.

Svarbūs pokyčiai

Artėjant rugsėjui, ugdymo įstaigos nežinojo, ar mokymasis bus tęsiamas nuotoliniu būdu, ar pamokos vyks mokyklose.

„Buvo nuspręsta mokymą organizuoti įprastu būdu, todėl kartu su mokyklų bendruomene turėjome numatyti valgančiųjų srautus.  Ugdymo įstaigos peržiūrėjo pamokų tvarkaraščius, daugelis mokyklų net įrengė atskirus įėjimus su klasių nuorodomis, na, o mums teko perstumdyti stalus, kad nebūtų pažeistas atstumo laikymasis tarp sėdinčių moksleivių, sužymėti atstumus prie atleidimo linijos, valgyklose pateikti informaciją, kaip elgtis maitinimosi metu“, – teigė VšĮ „Bruneros“ skyriaus direktorė G. Jasiulienė.

Darbuotojos pakartotinai supažindintos su geros higienos praktikos taisyklėmis, bendraisiais maisto saugos ir specialiaisiais reikalvimais pandemijos COVID-19 metu. Nuolat dezinfekuojami visi paviršiai, durų rankenos. Moterys dirba su apsauginėmis veido kaukėmis, aprūpintos vienkartinėmis pirštinėmis, dezinfekcinėmis medžiagomis. Vaikai, prieš ateidami valgyti,  taip pat nusiplauna ir dezinfekuoja rankas.

„Nauja tvarka reikalauja daug pastangų, bet stengiamės laikytis visų rekomendacijų ir suprantame, kad organizuoti moksleivių maitinimą, kai valstybėje paskelbta ekstremali situacija, yra iššūkis tiek maitinimą teikančiai įmonei, tiek mokyklos bendruomenei, – pabrėžė G. Jasiulienė. – Džiaugiuosi visų ugdymo įstaigų bendruomenių geranoriškumu ir supratimu sprendžiant kylančius klausimus.“

Elektroninio atsiskaitymo sistema

G. Jasiulienė atkreipė dėmesį, kad nuo pernai metų visose šios maitinimo įstaigos aptarnaujamose mokyklose yra įdiegta partnerio UAB „Eurofondas“ elektroninio atsiskaitymo sistema.

„Tai būdas susimokėti ne grynaisiais pinigais. Pakanka skaitytuvą valgykloje paliesti išmaniąja apyranke, moksleivio pažymėjimu ar kitu išmaniuoju aksesuaru. Siaučiant COVID-19 – tai saugiausia atsiskaitymo forma. Šis būdas yra geras dar ir todėl, kad tėveliai mokyklos intenetiniame  puslapyje gali pamatyti, ką tądien jų atžalos valgė, ką nusipirko šiandien ir vakar, ką valgys rytoj“, – aiškino G. Jasiulienė.

Praėjusiais mokslo metais kai kuriose ugdymo įstaigose buvo prigijęs švediško stalo maitinimo principas, tačiau, pradėjus siausti koronavirusui, Sveikatos apsaugos ministerija uždraudė tokį maitinimą.  Dabar stalai padengiami ir maistas atskirose lėkštėse ant stalų sudedamas ikimokyklinio amžiaus vaikams ir pradinių klasių moksleiviams. Vyresnieji yra aptarnaujami įprasta tvarka prie atleidimo linijos.

„Esame atviri, visada įsiklausome, atsižvelgiame į mokyklų bendruomenės nuomonę. Todėl tėvelius, moksleivius, mokytojus kviečiame ragauti mūsų gaminamus patiekalus, išsakyti savo nuomonę, pageidavimus, pasiūlymus. Nuoširdžiai dėkojame mokyklose dirbantiems socialiniams darbuotojams, ūkio reikalų tvarkytojams, sveikatos specialistams, teikiantiems gerų idėjų, minčių“, – pokalbį baigė VšĮ „Bruneros“ skyriaus direktorė G. Jasiulienė.

Skirtingas skonis

Šveicarijos progimnazijos direktorė Gražina Gečienė sako, kad, prasidėjus mokslo metams, pavyko sureguliuoti moksleivių srautus, suderinti laiką, atskirai maitinti mažuosius įstaigos lankytojus. Pasak įstaigos vadovės, kilus nesklandumams, su maitinimo įstaiga visada galima rasti sprendimą, naudingą abiems pusėms.

„Pernai atveždavo pagamintą maistą iš miesto. Šiais metais patiekalai gaminami mokykloje – kvepia visi koridoriai, o mokiniai gauna šiltus gaminius, – sakė G. Gečienė. – Yra patiekalų, kurių vaikai nemėgsta, jų nevalgo. Mums, suaugusiesiems, skanu ir makaronai, ir kitokie patiekalai, o vaikams ne visada. Pasitaiko įvairių situacijų, bet konstruktyvus, geranoriškas bendradarbiavimas su maitintoju leidžia viską greitai išspręsti.“

Ignas NARKEVIČIUS

Užs. Nr. 133