Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Avangardinė mada koronavirusui sako „Ne!“

Antradienis, 20 October 2020 16:57 Parašė 

Neseniai Jonavos kultūros centre įvyko šešioliktasis avangardinės mados festivalis „Prykuolas“, kurį organizuoja klubas „Miks“, vadovaujamas Česlovo Časo. Įstaigos prieigose svečius ir jonaviečius, nusprendusius nuotaikingai praleisti šeštadienį, pasitiko akį traukianti instaliacija, o salėje stebino paties vadovo sukurtos gėlių girliandos. 

Planus pakeitė karantinas

Pasak organizatoriaus, surengti festivalį buvo planuota gegužės mėnesį, tačiau planus sujaukė siautėjanti koronaviruso pandemija.   

„Avangardinės mados festivalį rengiame kasmet gegužės mėnesio antrą savaitgalį. Šiemet, deja, turėjome atsisakyti tarptautinio renginio. Jau buvo sutarta, kad Jonavą aplankys garbūs mados gerbėjai iš Estijos, Latvijos, Ukrainos, Lenkijos, kitų valstybių. Tai nuostabūs mados žinovai, suvokiantys avangardo reikšmę, – sakė Č. Časas. – Turėjome paklusti griežtiems karantino reikalavimams, kaip sakoma, prieš vėją nepapūsi. Netikėtai įsiplieskęs COVID-19 ne tik šventės datą privertė nukelti į spalį, bet ir apskritai uždarė sienas.“

Atėjęs ruduo taip pat neatkėlė vartų į Jonavą kitų šalių modeliams. Užtat 16-ojo „Prykuolo“ gimtadienio proga Jonavos kultūros centro scenoje karaliavo mados puoselėtojai iš įvairių mūsų šalies kampelių.

Grupės iš Lietuvos

„Gaila, kad koronavirusas užkirto galimybę savo kolekcijas pristatyti Šiaulių, Panevėžio, Radviliškio kolektyvams – dėl grėsmingai augančių šios ligos atvejų, jie atsisakė atvažiuoti. Galima tik pasidžiaugti, kad tarp vertintojų buvo ir dvi užsienio šalių atstovės, nepabūgusios viruso grėsmės. Tai Svetlana Gailuma iš Siguldos, šiuo metu vaikams padedanti spręsti psichologines problemas, ir Ginta Trainė, latvė, pastaraisiais metais gyvenanti Vokietijoje. Ačiū joms už drąsą ir dalyvavimą komisijos darbe“, – dalijosi mintimis Č. Časas.

Žiūrovai, stebėję šventę, turėjo likti patenkinti, nes svečiai pristatė gana nemažai kolekcijų ir atskleidė aukštesnį lygį nei ankstesniais metais.

Gražių prisiminimų paliko Ukmergės „Santarvės“ modelių mokyklos grupė, savo išradingomis kolekcijomis pritardama avangardiniam mados šūksniui. Ji ir tapo Didžiojo prizo laimėtoja.

Nepaprastomis spalvomis suspindėjo kolektyvo „Grožio mozaika“ iš Panevėžio, vilniečių grupės „MPodiumas“, Lapių (Kauno r.) pagrindinės mokyklos, Deimantės modelių studijos iš Kauno kolekcijos.

Smagus koncertas

Jonavos vaikų mados studija „Miks“, įvairiuose mados festivaliuose tapusi laureate, laimėjusi Grand Prix, šiemet nedalyvavo varžytuvėse, bet įsiliejo į koncertinę programą. Vadovo išradingumo ir modelių artistiškumo dėka, susirinkusiuosius sužavėjo naujausia jonaviečių kolekcija „Kelionė“, sukurta pagal pasaulinio garso muzikos grupės „Bonemy“ melodiją „Bilietas į vieną pusę“.

Programą papildė istorinių šokių kolektyvas „Baltoji pavana“ iš Anykščių, Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos kolektyvo „Ratilėlis“ šokėjai, solistė Rugilė, pop choras „Šuldu buldu“.

Ateinančiais metais klubas „Miks“ švęs savo veiklos 25-metį. „Tikiu, kad iki tol iš mūsų gyvenimo pasitrauks koronaviruso šmėkla ir leis mums surengti įdomų  tarptautinį renginį. Per ketvirtį amžiaus nuveikėme labai daug, pasiekėme puikių rezultatų, todėl 25-erių metų sukaktį privalome paminėti visi kartu. Iki pasimatymo 2021-aisiais! – optimistine gaida atsisveikino Č. Časas.

Irena BŪTĖNAITĖ

Nuotraukos iš Jonavos KC archyvo.