Paskelbtas Miesto naujienos

Rimkų biblioteka atvėrė atnaujintas ir modernias patalpas

Antradienis, 20 October 2020 10:59 Parašė 

(Į)ŽENK IR ATRASI – skambiu šūkiu vakar, spalio 19 dieną, po daugiau nei pusmetį trukusių renovacijos darbų, duris atvėrė atnaujinta ir moderni Rimkų biblioteka, kurioje skaitytojai ne tik atras naujų knygų labirintus, bet  modernias erdves ir paslaugas, kurias atidarymo metu svečiams pristatė Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Skirmutė Gajauskaitė.

Pirmieji sveikinimo žodį tarė Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius, Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius ir Jonavos švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkė Vijolė Šadauskienė.

Į ilgai lauktą Rimkų bibliotekos atidarymą atvyko svečiai iš Jonavos švietimo įstaigų, Jonavos Viešosios bibliotekos filialų darbuotojai, visuomenininkai,  politiniai ir kultūros veikėjai, kurių tarpe ir Jonavos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis, savo kūrinius atvežę ir pristatę Jonavos bendruomenei – dizaineriai Deimanatė Malūnavičiūtė ir Donatas Šopis.

Prasmingų žodžių ir dovanų negailėjo Jonavos rajono neįgaliųjų draugijos, Jonavos kurčiųjų pirminės organizacijos bei Jonavos lopšelio-darželio „Lakštingalėlė“ bendruomenių nariai. Svečių tarpe – ir žaismingieji šunų veislyno „Gauruotis“ augintiniai Breila, Demonas ir Karma, kurie smalsiai tyrinėjo bibliotekos knygų lentynas ir linksmino pirmuosius lankytojus.

Bibliotekos remontui lėšas skyrė Jonavos rajono savivaldybė. Skaitytojams buvo pristatytos ne tik atnaujintos erdvios, modernios patalpos, nauja vaizdo ir garso, kompiuterinė įranga, bet ir draugiška aplinkai idėja – Rimkų biblioteka kviečia kartu leistis ieškoti netikėtų atradimų ir vis dažniau stabtelėti bei susimąstyti, kaip savo kasdieniais veiksmais galime padėti žemei ir mus supančiai aplinkai. Labai simboliška, kad būtent šiemet Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Rimkų filialas Kauno regione užėmė 1-ąją vietą konkurse „Ekologinių idėjų ir veiklų taikymas bibliotekose“. Tad lankytojai bus kviečiami ir skatinami rūšiuoti, taupyti vandenį, elektrą, apie tai primins ant sienų ir kitose netikėtose vietose paliktos žinutės.

Pasak direktorės, atnaujinta biblioteka skatins bendruomenių susibūrimą. Bibliotekos funkcijos išties išsiplėtė, tad bus įtraukta daugiau laisvalaikio užimtumo veiklų šeimoms ir vaikams, susijusių su edukacija bei naujausiomis technologijomis. Atsiveria naujos erdvės, pritaikytos ir naujajai skaitytojų kartai – galima ne tik skaityti knygas, ieškoti informacijos duomenų bazėse, bet ir naudotis kompiuteriais, žaisti žaidimus, dalyvauti edukacijose bei  dirbtuvėse. Aplinka – draugiška gyvūnams, o mažiesiems skaitytojams jau gerai pažįstami triušiukė Bitė ir jūrų kiaulytė Kaštonas pagaliau grįžo į savo jaukius namus spalvingoje mažųjų erdvėje.

Naujiena bibliotekoje – Aklųjų ir silpnaregių erdvė, kurioje pastatyta moderni įranga. Taip pat, dar spalio pradžioje, pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Lietuvos aklųjų biblioteka, atveria didesnes galimybes leidinių akliesiems bei silpnaregiams pasiekiamumui, esant poreikiui specialūs leidiniai bus pristatyti skaitytojams į namus.

Patekimas į biblioteką, jos erdvės ir sanitarinės patalpos pritaikytos neįgaliesiems bei mažamečius vaikus auginantiems tėvams, taip pat skaitytojams, atvykstantiems su paspirtukais, dviračiais ar kitomis judėjimo priemonėmis. Lankytojų patogumui – ​leidinius bet kuriuo paros metu bus galima grąžinti ir savitarnos įrenginiu prie pagrindinio įėjimo.

Ekologinių idėjų vystymas Rimkų bibliotekoje – vienas pagrindinių siekių. Atidarymo proga lankytojai kviečiami atrasti eksponuojamus iš antrinių žaliavų ar nebenaudojamų daiktų sukurtus meno kūrinius. Jie išvys ne tik Jonavos kūrėjų (Vladimiro Nikonovo, Andriaus Šukučio, Česlovo Časo) darbus, bet ir dizainerės Deimantės Malūnavičiūtės kėdę-lagaminą „LA.GĖ.DĖ.“, kuri ES žaliojo dizaino konkurse pelnė I-ąją vietą ir iš beržo šaknies pagamintą stalą, sukurtą kartu su Donatu Šopiu.

Rimkų bibliotekoje lankytojai bus aptarnaujami darbo dienomis 10.00 – 18.00 val., šeštadienį 10.00 – 16.00 val., sekmadienį biblioteka nedirbs. Įstaigoje laikomasi visų privalomų rekomendacijų dėl Covid-19, skelbiamų Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro nutarimuose.

Jonavos viešosios bibliotekos inf.